Din oras

Targul de iarna de la Cluj are mancare din Salaj, decoratiuni din Bacau si imbracaminte din Sic

Comercianti din toata tara si de dincolo de hotare si-au intins, pe tarabele mici din Piata Unirii, produsele la vanzare. Chiar daca e mai tot timpul gol, la targul de iarna de anul acesta au venit negustori din Bacau, Simleul Silvaniei, Sic si Ungaria.

Familia Cordis vine la targ de cinci ani. In fiecare iarna, casuta lor e incarcata cu bunatati facute in casa, de la carnati afumati la jambon tinut in sare.

“E o traditie de familie, muncim impreuna. Acum, eu sunt aici, dar au ramas acasa tata, matusa si mama, care prelucreaza carnea”, povesteste fata din spatele tarabei.

Afacere cu carnea au inceput-o in 1999. Tatal ei se ocupa cu afumatul, mama se ocupa cu aprovizionarea, matusa cu distributia, ea vinde. Au magazin de desfacere in Simleu, iar saptamanal merg la targul de la Zalau.

“Acum e moda cu mezelurile – dintr-un kilogram de carne faci doua de salam sau parizer. Noi n-am vrut sa facem tipul ala de produse si am renuntat la ele. Cremvursti facem doar de Revelion, ca nu merita, au termen de valabilitate doar sase zile”, mai spune tanara.

Vizavi de ea, un barbat din Sic vinde papuci de casa din piele, caciuli de blana, veste, cojoace si haine de lana. A invatat meserie in urma cu 30 de ani si de atunci asta face. Colinda tara si e prezent la majoritatea targurilor din Transilvania.

“La Cluj vin de trei ani, dar nu merge atat de bine. Acum, nu ma plang, asta am invatat, asta trebuie sa facem. Si luptam sa fie bine”, spune el razand.

Imparte casuta cu o doamna din Bacau, care vinde accesorii confectionate din margele, papusi imbracate in costume traditionale si plase brodate.

“Suntem impreuna, ca e scump locul”, spune batranica, din spate.

Niciunul dintre comercianti nu se lauda cu vanzare buna. Din contra, sustin ca anul acesta, chiar daca piata este mai incarcata si mai colorata, vanzarea lor a scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *