In vizor

Tarcea, viceprimarul Clujului, despre zidul prăbușit peste maşini: „Imobilul nu are recepția facută”. Dar nu despre asta este vorba, ci despre faptul că lucrarea trebuia urmărită, conform legii, în toate etapele de execuţie

CITEŞTE: URBANISMUL DE CUMETRIE LOVEȘTE ÎN LOMB: Un zid de sprijin s-a prăbușit peste mai multe mașini

PE SCURT: Un zid de sprijin s-a prăbușit, ieri, peste 5 vehicule și o autoutilitară, pe strada Lombului. În loc să vină cu scuze penibile şi să paseze vinovăţia în alte părţi, autorităţile publice locale are face bine să-i identifice pe toţi cei care se fac vinovaţi de situaţia creată. Să verifice proiectul, să vadă ce fel de zid de sprijin a fost proiectat – că dacă s-au modificat parametri de proiectare aprobaţi pein autorizaţia de construcţie, asistăm la o faptă penală. Şi după ce se vede din fotografii, zidul din bolţari este orice dar nu este un zid de sprijin. Să verifice cine trebuia să verifice fiecare etapă de execuţie a proiectului, conform legii. Să ne spună cine, ce atribuţii legale avea în aceste verificări şi de ce nu şi-au făcut datoria. Eventual să denunţe penal aceste fapte nu să vină cu justificări de agent constatator: „nu e recepţionată lucrarea”. Dacă era omorât careva? Municipalitatea trebuie să renunţe la starea aceasta de reactivitate şi să treacă la una proactivă, să-şi ia în serios, prin diversele direcţii şi birouaşe în care zac la îngrăşat tot felul de funcţionari, atribuţiile pentru care aceştia sunt plătiţi prea mult şi prea pe nemerit.

Scuzele lui Tarcea sunt penibile şi atât.

„Noi nu avem ce să facem, am constat prin Poliţia Locală şi prin colegii mei la Disciplina în Construcţii. Am sesizat Inspectoratul în Construcţii. Este o investiţie privată, pe un teren privat, cu autorizaţie de construire, fără recepţie. Au fost avariate 6 autovehicule, sigur că cel care a făcut lucrările şi proprietarul trebuie să plăteasca despăgubirile. A fost securizată zona, e un zid de 35 de metri pe strada Lombului”, susţine Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, din faţa unui microfon prietenos, la un post de radio local.

Domnu’Dan, vezi că faptul că e o investiţie pe un teren privat nu înseamnă că nu aveţi ce să faceţi. Nu aveţi acum, fapta fiind consumată. Dar există faze intermediare de execuţie care trebuiesc recepţionate – intră în atribuţiile autorităţilor locale. Cine nu şi-a făcut când trebuia datoria? Mai ales că autorizaţia de construcţie dată fix la asta vă obligă – verificarea în teren a respectării acesteia. Indiferent că e investiţie privată pe un teren privat.