Vocea ta

Szakats Istvan: “Mă întristează profund că avem din ce în ce mai mulți clujeni care ajung să trăiască din a-și înșela semenii”. Oricum, JOS PĂLĂRIA Asociaţiei de Monitorizare Taxi Transilvania pentru omenie

Scris de 1248

Ieri o asociație a taximetriștilor (Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania – n. red.) s-a oferit să acopere cheltuielile operației pentru o persoană care a cerut un ajutor de 2814 lei pentru soacra. Până la apariția donatorului, postarea de pe Clujul Civic a avut deja 23 share-uri și peste 5,000 de accesări. Din păcate, postarea s-a dovedit a fi o țeapă.

Cel care a aprobat anunțul pe grup am fost subsemnatul, și îmi cer scuze că nu am verificat-o mai bine.

Mai mult: când în timpul zilei un membru a raportat postarea ca fiind fake, tot am lăsat-o sus. M-am uitat pe profilul persoanei, și m-am autoconvins că hai că totuși anunțul sună legit. Îmi asum greșeala.

Și acum. Știu că din postările subsemnatului transpare altfel, dar ce să vezi, eu îmi zic de vreo 40 ani mereu: sunt un naiv înnăscut și așa și vreau să mor. Și cred că așa e bine. Se merită? Fizic, probabil nu. Metafizic, da.

Mă întristează profund că avem din ce în ce mai mulți clujeni care ajung să trăiască din a-și înșela semenii. E un fel de ”care pe care” existențial. Trebuie să ajungi disperat ca să furi o pită, și trebuie să fii recidivist în disperare ca să ajungi să și normalizezi în tine acest mod de supraviețuire.

Lucrând de zece ani în cel mai sărac cartier al orașului (am numit Pata Râtul) am văzut atitudinea asta destul de des. Dar ce să vezi: avem sărakii noștri și în cartierele mai răsărite ale orașului. Avem arhitecți fără diplomă care își înșeală clienții. Avem patroni de firme cu mobilă de bucătărie care fug cu banii din țară. Avem profesori universitari care fac blaturi la doctorate. Avem investitori imobiliari care nu mai fac cartiere întregi. Și avem primar și șef de consiliu județean.

Țepuitul și înșelatul sunt cam la ordinea zilei la Cluj-Napoca. Da, cu denistate variabilă, dar în toate mediile sociale. La noi, în Cluj-Napoca, cuibușorul proverbial al cinstei și omeniei.

2023 va fi anul dezvrăjirii la Cluj-Napoca. Disperarea, survivalismul amoral sunt și ele de cinci stele și în creștere în orașul de cinci stele. Din ce în ce mai multă lume va începe să-și dea seama că a fost înșelată cu anunțuri Fb mincinoase. Cu spitale “prinse” în PNRR. Cu Tetaroame. Cu parcuri “finalizate”. Și ce mai urmează. Iar dacă facem distribuția geografică a numerelor de țepe înmulțit cu valoare țepelor, ă-mi pare rău: Pata Râtul iese cel mai cinstit cartier, iar Centrul, cel mai corupt.

După zece ani de existență, azi e ziua în care în contorul Facebook Clujul Civic apare afișat cu 15.000 de membri.

E o zi măreață. Hai să fim lucizi împreună ca să ne ocrotim naivitatea.

de Szakats IstvanULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 1 hour Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 13 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 14 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 17 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 20 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 20 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 22 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 22 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 22 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 23 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 24 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE