In vizor

Tarcea susține că până în 2027 cele 200.000 de tone de deșeuri din rampa de gunoi a RADP vor dispărea

Rampa de gunoi temporară a municipiului Cluj-Napoca de la RADP a adunat 200.000 de tone de deșeuri care urmează să fie eliminate iar terenul ecologizat. De toate aceste oprațiuni se va ocupa RADP.

Directorul RADP, Ion Pantelimon a explicat cum va face regia astfel încât în trei ani la Pata Rât să rămână doar amintirea rampei de gunoi temporare.

„Deșeurile nu vor fi duse la CMID ca să umplem groapa, ci vor fi transformate energetic. O parte din utilaje au venit deja, urmează ca în următoarele săptămâni vor sosi și restul de utilaje”, susține Pantelimon.

Doar că activiștii de mediu susțineau că RADP a cărat deșeuri, fără să le sorteze, în CMID încă din 2020.

Citește și:

URMA SCAPĂ TURMA? După ce RADP Cluj-NAPOCA îşi goleşte încă din 2020, fără să recicleze, muntele de deşeuri în CMID, de pute oraşul când se face mutarea, acum numai Supercom e de vină?

Viceprimarul Dan Tarcea este încrezător că rampa de deșeuri temporară va fi dezafectată până la finalul anului 2027. Iar dacă clujenii simt miros de gunoi, acesta în niciun caz nu provine de la rampa RADP.

„Așa cum arată astăzi situația, da putem avea această perspectivă ca până în 2027 să avem finalizate aceste proceduri. Suntem în grafic. Acest proiect a avut cel mai mare punctaj dintre cele șase proiecte analizate, Urmează să îl și implementăm în teren. În urma măsurătorilor care au fost făcute de către Agenția de Mediu și Garda de Mediu, au constatat că nu vin de la rampa temporară RADP”, susține Tarcea.

După cum Ziar de Cluj vă informa recent, utilaje pentru dezafectarea rampei au fost achiziționate de la un ”băiat deștept” angrenat în Dosarul Microsoft, o afacere penală pe care Emil Boc a protejat-o pe când era Premierul României.

Citește și:

Unde se duc banii plătiți de Boc pe tocarea deșeurilor de la Pata Rât ? La băieții deștepți pe care i-a ținut în brațe când era Premierul României!

Pantelimon a explicat cum se va face eliminarea deșeurilor astfel încât doar o mică parte sa ajungă în CMID, iar până în finalul anului 2027 rampa temporară să fie doar o amintire.

„Prima operație care trebuie făcută este de a se lua din depozit și a se pune în tocător. Deșeurile sunt astfel mărunțite. Apoi se trec printr-o sită, așa zisa prelucrare mecanică. În urma sortării va rezultă o parte de deșeuri care vor merge la Aleșd, partea de organe care o vom transforma în compost și dacă mai rezulte deșeurio care nu pot fi folosite vor merge către CMID. Datorită faptului că aceste deșeuri au stat mult timp în rampă, mai ales în partea de jos, chiar și plasticul s-a degradat și au ajuns bucățele mărunte. Totul este practic mărunțit. Preventiv noi avem tocătorul. Avem toate utilajele pentru a avea o procedură mult mai complexă de prelucrarea mecanică decât am avut-o înainte când primeam deșeurile din județ care erau contaminate cu levigat. Instalații de piroliza nu mai există, a fost o firmă care le-a cumpărat, a intrat în insolvență. Noi am pus la dispoziție platforma și accesul la utilități. Au fost două persoane private care s-au asociat și au luat un credit de 7 milioane de euro de la CEC, au intrat în insolvență și executorul a vândut ultimele bucăți de metal de acolo săptămânile trecute. Depozitul este dotat cu o stație de osmoză de prelucrare a levigatului iar dacă plouă mai mult avem contract pentru a transporta acest levigat la Târgu Mureș. Ne costă 100.000 de lei pe lună”, a precizat Pantelimon.