In vizor

Tanara din Luncani nenorocita de o operatie se zbate pentru o viata normala. Elena Uioreanu a amagit-o ca o ajuta

La doar 19 ani, cu stomacul macelarit in urma unei operatii chirurgicale despre care a aflat apoi ca nu trebuia facuta, Ioana Harastosan din Luncani face eforturi disperate sa duca o viata asemeni celor de varsta ei. De curand s-a intors de la niste consultatii la Viena, unde i s-a spus ca nu mai poate fi operata, insa tratamentul prescris acolo o ajuta sa se simta mai bine. Familia nu are venituri, face eforturi ca tanara sa primeasca ajutor social, pana acum fara rezultat. Dupa ce le-a promis bani si demersuri la Ministerul Sanatatii, deputatul Elena Uioreanu nu mai dat nici un semn. 

Ioana Harastosan are 19 si tocmai s-a intors de la clinica AKH din Viena cu un maldar de hartii medicale. Nu viseaza decat la o viata normala, sa mearga la scoala si sa isi cladeasca un viitor fara sa isi mai petreaca zile si saptamani in sir prin spitale dupa crize digestive severe si repetate. Medicii austrieci i-au confirmat ca a suferit o operatie care nu trebuia efectuata, ca stomacul ei e mult mai mic decat ar trebui si i-au dat vestea nu poate fi operata. In schimb, i-au prescris un tratament care o ajuta sa se simta mai bine. 

“Doctorii care m-au consultat mi-au spus ca am esofagita severa de reflux si ca nu trebuia sa mi se faca operatia aceea de la Targu Mures, ci ca era necesar doar un montaj antireflux. Conluzia lor a fost ca acum numai poate sa mai intervina cu acea procedura, pentru ca am stomacul prea mic si ca nu mai au ce sa-mi faca. Mi-au dat tratament si am venit acasa. De operat, nu se mai poate opera. Ei nu inteleg de ce nu mi s-a marit stomacul in doi ani si ceva. Acum sunt mai bine, multumesc lui Dumnezeu, pot manca. De cand am venit acasa mi s-a oprit voma”, a declarat tanara. 

De asemenea, specialistii de la Viena i-au recomandat sa mearga la psihiatru pentru a-si trata sughitul de care sufera de cand a fost operata. 

“Mi s-a spus ca sughitul ar putea avea si compozitie psihica dupa operatia aceea mare si grea pe care am suferit-o”, a explicat ea. 

Tratamentul recomandat de medici de la AKH va trebui urmat de catre clujeanca pentru tot restul vietii. Nu este foarte scump, insa situatia financiara a familiei sale este precara. Tatal sau lucreaza sezonier, in constructii, iar mama, Ileana Harastosan, a fost nevoita sa isi paraseasca locul de munca de la o croitorie din Campia Turzii, pentru a fi alaturi de fiica sa in desele internari prin spitale. Tanara mai are o sora, in varsta de 10 ani. 

“Primarul din comuna ne-a sfatuit sa ne intocmim actele pentru ajutor social. S-a dus mama sa incerce, insa cei din comisia de handicap i-au spus ca pentru ce scrie in acte ca am eu, esofagita de reflux, nu se da pensie. A mers apoi la Casa de Asigurari de Sanatate, insa doctorita care se ocupa de cazul meu era in concediu”, a relatat ea. 

In contul fetei, publicat in Ziar de Cluj, a fost depusa pana acum suma de 440 de euro. 

In continuare, Ioana vrea sa se inscrie la scoala, sa recupereze anii in care a fost nevoita sa isi intrerupa studiile si sa isi construiasca o viata normala. 

“Cred ca o sa il dam in judecata pe chirurgul Alexandru Boteanu, cel care m-a operat la Targu Mures. Tata pleaca acum in Germania, la munca, si, daca aduna ceva bani, va porni actiunea in instanta. Mi-a facut prea mult rau, macar sa nu ii mai nenoroceasca pe altii”, a  incheiat ea.  

Ajutorul promis de care deputatul Elena Uioreanu nu a mai venit. Dupa publicarea primului articol despre caz, aceasta a contactat redactia Ziar de Cluj si a promis ca va da o mana de ajutor, insa nu si-a mai tinut cuvantul. 

“O sa fac demersuri ca in contul fetei sa fie depusa o suma de bani si, de asemenea, o sa fac demersuri la Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, din care fac parte, pentru ca ea sa ajunga sa fie tratata corespunzator. Vreau sa ajut cat pot de mult acest caz, pentru ca e in colegiul meu si vreau sa arat ca imi pasa de oamenii pe care ii reprezint”, s-a laudat ea atunci. 

Au trecut trei luni de atunci, insa deputatul nu a miscat nici un deget pentru a o sprijini  familia necajita. Elena Uioreanu nu a mai raspus la telefoane si mesaje pentru a-si justifica gestul. Nici din partea Spitalului Clinic Judetean din Targu Mures, in cadrul caruia a fost operata Ioana, nu a venit inca nici o pozitie despre cazul ei. 

Cei care doresc sa sprijine familia incercata a fetei pot dona bani in contul deschis pe numele Ioana Roxana Harastosan la BCR, in euro, 
RO 15RNCB0107135319470001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *