Uncategorized

Szeplekan: Voi face tot ce e posibil sa iau puterea in PNL Cluj!

Controversatul consilier judetean PNL, Mihai Szeplekan, vicepresedinte al organizatiei judetene, a dezvaluit pentru Ziar de Cluj motivele pentru care partidul a avut rezultate slabe,  cat de puternica e atmosfera de nemultumire din spatele usilor, dar si planurile de viitor.

 

Reporter: Ce se intampla in PNL Cluj?

Mihai Szeplekan: E o atmosfera de agitatie, sincer, sunt foarte multi liberali nemultumiti de faptul ca nu au fost ajutati de liderii lor in negocierile purtate intre PNL si PSD la nivelul judetului Cluj. Sunt foarte multe deconcentrate care au revenit PSD-ului si nu PNL-ului , iar in alte multe deconcentrate pozitiile doi au ajuns la PNL. De exemplu, incepand de la subprefect, Transelectrica, Hidroelectrica, Hidroserv, Inspectoratul Scolar, Apele Romane… Stiu ca sunt foarte multi liberali care vin sa se planga ca sunt nemultumiti de cum s-a negociat de conducerea partidului, de felul cum s-au negociat aceste pozitii. Nu a fost bine sa iscam anumite neintelegeri in cadrul organizatiei inaintea alegerilor, pentru ca ne puteau trage in jos ca si rezultate, dar acum, pentru binele, interesul si unitatea echipei, a partidului si a USL-ului, aceste lucruri trebuie sa fie discutate.

 

Reporter: Putem sa ne asteptam la o explozie in PNL, daca e asa o atmosfera?

Mihai Szeplekan: Oricand putem sa ne asteptam la o explozie, si cand e liniste, dar nu neaparat o explozie prin scandal sau prin cuvinte urate. Eu am o pozitie directa, transanta, sincera si corecta, dar nu am o pozitie vulgara, nu am o pozitie de amenintare, am o pozitie cinstita si normala, asa cum ar trebui sa aiba fiecare om politic. Consider ca, atat la nivelul PNL Cluj-Napoca, cat si al filialei judetene, trebuie o schimbare, o remaniere a cadrelor dupa 12 ani de aceeasi conducere.

 

Reporter: Cine este adevaratul lider al partidului la Cluj?

Mihai Szeplekan: Astazi nu cred ca exista un adevarat lider al PNL Cluj. Pentru ca un adevarat lider isi apara colegii, un adevarat lider isi ajuta colegii, un adevarat lider, cand exista disensiuni, neintelegeri intr-o organizatie, ii pune la masa, comunica cu ei. Astazi nu am vazut o persoana sa faca asta, aici fara a  ma lauda sau de a spune ca eu sunt liderul Partidului National Liberal. Consider ca nu eu ar tebui sa vad in mine un lider, ci colegii mei si oamenii si asta se va intampla la vot. Doar atunci se va vedea cine este adevaratul lider sau cine este liderul in care oamenii cred. Nu exista un lider pentru ca nimeni astazi nu are o atitudine corecta, cinstita, egala, transparenta fata de colegii din partid, ba din contra, se practica teoria “dezbina si condu”, “la umbra unui pom mare nu creste nici iarba” sau “mai bine orice altceva pentru altii decat la colegii mei”. Se aplica teoria lui Lapusneanul, “prosti, da’ multi”, si atunci nu le dai putere colegilor, preferi sa dai aceste deconcentrate si aceste functii adversarilor, colegilor din coalitie, sa nu le dai colegilor tai. Ca, in momentul cand colegii tai sunt mai multi, sau au anumite pozitii, si daca nu-s atat de capabili politic sau atat de puternici, acea vorba a lui Lapusneanul, se aduna. Mie imi plac foarte mult zicalele. E ca si in teoria acelui sac in care sunt pusi anumiti soareci si cineva tot timpul ii roteste si unul il intreaba de ce ii roteste si spune ca daca ii lasa pe toti la un loc, rod sacul si fug. Asa e si in partid. Cei care conduc, uneori nu-si ajuta colegii, nu-i sprijina, tot timpul ii rotesc si ii schimba ca acestia sa nu prinda cheag si sa nu poata sa se adune intr-un moment, ca daca se aduna il dau pe acel lider jos. E o practica de care eu sunt satul, sunt scarbit, e practica de cel putin de 7 ani de zile de cand sunt eu in partid. Nu vreau sa se mai practice. De aceea, cred ca cei care mai conduc astazi organizatiile ar trebui sa-si dea seama ca un pic sunt expirati, sunt depasiti, erodati si aici vreau sa spun ca nu trebuie sa ii deranjeze aceste lucruri pentru ca s-au dovedit si prin scorurile pe care le-au avut, prin candidaturile nenumarate in care au pierdut. Cred ca ar trebui sa aiba o demnitate si o onoare si o coloana vertebrala, dar cred ca nu se vor da la o parte si vreau sa fiu transant, pentru ca sunt constient ca puterea nu se cedeaza, puterea se ia. Voi face tot ce este posibil, corect, cinstit, moral, legal ca sa le iau puterea, sa schimbam ceva in organizatia PNL Cluj. Nu avem astazi niciun secretar de stat, nu avem niciun ministru, nu avem nimic, nicio reprezentare la Bucuresti.

 

Reporter: Cum afecteaza aceste lucruri imaginea organizatiei clujene la nivelul Partidului National Liberal?

Mihai Szeplekan: Avem o imagine proasta atat din punct de vedere politic, cat si administrativ, fiindca tot timpul cei de la PDL vor veni si vor argumenta ca au avut prim ministru, au avut secretar de stat. Si acum vor intreba, ca e USL la guvernare, “voi pentru Cluj ce aduceti?” Asta va fi un handicap al organizatiei noastre in detrimentul celeilalte. Este adevarat ca s-a gresit foarte mult in guvernarea PDL, dar, fiind un prim ministru din Cluj, acesta a tras spre Cluj. Astazi nu avem niciun om in Guvernul Romaniei. Este un esec al lui Nicoara, al lui Uioreanu, al lui Mihai Szeplekan, al PNL Cluj. Nu suntem  uniti, nu tragem la aceeasi caruta, nu ca nu sunt oameni in Cluj capabili sa fi venit cu o alternativa la Emil Boc si la guvernarea lui, sa avem si noi secretari de stat si ministri, dar suntem o organizatie slaba, cu rezultate slabe, dezorganizata, neunita si fara un lider autentic. Nu un lider prin functie, ci un lider care sa se impuna prin calitatile lui de om in echipa.

 

Reporter: Dupa incidentul arestarii fiului lui Horea Uioreanu pentru trafic de droguri, mai este moral ca acesta sa fie presedintele Consiliului Judetean si al partidului?

Mihai Szeplekan: Din punct de vedere omenesc, sunt 100% alaturi de omul si tatal Horea Uioreanu. Il sprijin si cred ca trece printr-o etapa grea a vietii si omul la nevoie se cunoaste. Eu sunt alaturi neconditionat de Horea Uioreanu pe aceasta problema personala si de familie. Din punct de vedere politic, nu vreau sa comentez, fiindca este un coleg de-al meu, il respect si cred ca orice om poate gresi in viata si numai in situatia lui de parinte sa nu fii. De aceea, cred eu ca nu ar trebui sa-i afecteze cu nimic cariera politica.

 

Reporter: Aveti vreo vulnerabilitate?

Mihai Szeplekan: Spun lucrurilor pe nume pentru ca nu am nimic de ascuns. Am crescut de la 9 ani fara tata, locuiesc la 30 de ani impreuna cu mama mea, nu am afaceri, nu am firme si, atunci cand pui suflet in ceea ce faci, nu ai nimic de ascuns si vorbesti liber. Greseli am, pentru ca numai cine nu munceste nu greseste, nimeni nu este perfect. Am greseli, dar vulnerabilitati nu cred ca am.

 

Reporter: Intentionati sa candidati la sefia PNL Cluj?

Mihai Szeplekan: Nu stiu, nu stiu inca. Orice membru care are o vechime are dreptul sa candideze si oricine isi poate depune candidatura cu 48 de ore inainte de alegeri. Nu vreau sa spun astazi ca voi candida la vreo functie, poate voi ramane vicepresedinte sau poate simplu membru, poate ii voi lasa pe altii. Cert este un singur lucru. Atat la nivelul de organizatiei de tineret, de studenti sau de femei sunt iubit, sunt omul care sunt cautat de oameni. Nu spun nici ca candidez, nici ca nu, voi vrea sa vad ceea ce zic oamenii, ceea ce isi doresc oamenii. Pana la urma, daca nu sunt dorit, nu ar trebui sa ma duc. Ca si cum, astazi, liderii nostri nu sunt doriti, nu stiu, de ce nu isi dau demisia din bun simt? Dar la noi, in Romania, nu exista bun simt, mai ales in politica si este clar ca nu isi vor da demisia.

 

Reporter: Cum vedeti viitorul filialei clujene?

Mihai Szeplekan: Nu pot sa imi dau cu parerea, pentru ca sunt realist si nu stiu ce iese, daca as sti ce iese dupa alegerile organizatiei municipale, judetene, atunci v-as putea spune. Sper sa fie o echipa noua, o echipa organizata, o echipa omogena, o echipa care isi doreste sa faca multe lucruri, unita si cu rezultate bune astfel incat la urmatoarele alegeri PNL Cluj “sa fie fruncea”.

 

Reporter: Putem sa vorbim de un blat PNL – PDL la Cluj?

Mihai Szeplekan: Nu neaparat de un blat. La unii dintre candidati nu am vazut foarte mare dorinta de a castiga alegerile. Nu am dovezi si nu pot sa ii acuz, dar spun ceea ce simt. Intr-adevar, nu exista o opozitie in Consiliul Local a consilierilor PNL fata de domn’ primar, iar in Consiliul Judetean avem o majoritate fara PDL. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca la judet UDMR joaca cu noi si la municipiu joaca cu PDL. E un alt defect al organizatiei, aceasta indiferenta fata de guvernarea UDMR locala, ar trebui sa spuna transant,ori colaborati cu noi la municipiu si schimbam atunci viceprimarul PDL si atunci deja USL are o majoritate cu UDMR si in Consiliul Local, iar daca nu, multumim frumos, mergeti cu PDL-ul si la Consiliul Judetean in opozitie si mergem mai departe.

 

Reporter: Numiti 3 liberali din istoria PNL pe care ii admirati?

Mihai Szeplekan: Bratianu, Quintus (Mircea Ionescu Quintus – n.red.)… As putea spune 10 nume total nesemnificative, dar trebuie sa fie ceva care sa-si fi lasat amprenta semnificativ. Cred ca nu as putea sa spun al treilea, astazi, inca. Poate peste cativa ani, cineva din garda asta care e inca activa, am un nume in suflet, dar astazi nu pot sa il spun pentru ca nu s-a confirmat total.

 

Reporter: De ce ati ales sa intrati in PNL?

Mihai Szeplekan: Am ales sa intru in Partidul National Liberal din mai multe motive. Nu am vrut sa intru in PSD pentru ca eram un tanar si nu vedeam rolul unui tanar neaparat in PSD, chiar daca sunt crescut orfan si sunt omul dintre oameni, omul care vrea sa ajute oamenii tot timpul, as fi mai degraba un social, un om apropiat sindicalistilor, oamenilor, pensionarilor, tinerilor, dar nu imi place PSD ca si partid. Nu am nimic cu el, dar nu-mi plac nici trandafirii aia, nu-mi place nici rosu, mie imi place galben, imi place tinerescul, imi place ceva vesel. De aceea am ales PNL, fiindca am crezut, am sperat ca in acest partid e mai multa organizare, seriozitate, disciplina, oamenii se pot exprima, dar m-am inselat. Orice padure isi are uscaturile. Nu partidul face oamenii, ci oamenii fac partidul. Un partid nu e mai bun ca altul pentru ca e PNL, PSD sau PDL, ci pentru ca in acel partid au reusit sa se coaguleze mai multi oameni seriosi, mai multi oameni orgnizati si acel partid va fi cel mai bun in care vor reusi oamenii aceia sa se stranga. Insa nu cred ca asta se va intampla, pentru ca de multe ori liderii se inconjoara de oameni slabi, fara caracter, oameni care sa fie coordonati, pentru ca le e frica si de umbra lor.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *