Uncategorized

Szeplekan, consilier atat la judet, cat si la primariile USL din Cluj

Tanarul consilier judetean Mihai Szeplekan isi ofera serviciile de asistenta juridica Primariei din Sanmartin, institutie direct subordonata forului din care acesta face parte. O situatie din start imorala si incompatibila, sustin juristii, mai ales ca Primaria Sanmartin este condusa de un PNL-ist. In anii treuti, Szeplekan a fost consilierul personal al mai multor primari USL-isti din judet, iar in paralel vota bugete in forul judetean pentru aceste primarii.

Desi nu detine cladiri sau terenuri, tanarul consilier Mihai Szeplekan si-a rotunjit, anul trecut, veniturile din mai multe activitati la institutii ale statului. Consilierul a castigat pentru postul de “director de dezvoltare” la Hidroserv Cluj, societate cu capital de stat, suma de 37.727 de lei.

Printre altele, consilierul PNL a acordat asistenta juridica Primariei Sanmartin, servicii pentru care a fost platit cu 11.000 de lei, potrivit declaratiei de avere. Munca prestata pentru primaria din Sanmartin este trecuta si in declaratia sa de interese, recent actualizata pe site-ul Consiliului Judetean Cluj. Primaria Sanmartin este condusa de un primar PNL-ist, partid din care face parte si consilierul judetean. In fapt, a explicat Mihai Szeplekan, acesta isi ofera serviciile de consilier personal al primarului.

 Ziar de Cluj l-a consultat pe juristul Daniel Buda, care a explicat ca Szeplekan se afla intr-un posibil conflict de interese.

“In momentul in care voteaza banii pentru comuna in calitate de consilier judetean, ar trebui sa se abtina. Se poate presupune ca poate vota o suma mai mare pentru primaria respectiva, deoarece ar fi direct interesat”, a declarat Daniel Buda.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu sustine ca:

“La prima vedere  este imoral acest lucru. Voi controla aceasta situatie, desi nu este treaba mea sa fac acest lucru”, a declarat Uioreanu.

Contractul de asistenta juridica a fost incheiat de Szeplekan cu Primaria Sanmartin in 1 februarie 2012, din dispozitia primarului Ioan Fartan, pe o perioada nedeterminata.

Mihai Szeplekan a declarat pentru Ziar de Cluj ca ocupa postul de consilier personal al primarului din comuna deoarece legea ii permite.

„Am verificat de mult timp situatia mea si conform Legii 161/2003, articolul 88, sunt in legalitate”, a declarat Szeplekan.

Acesta se refera la Legea privind prevenirea si sanctionarea coruptiei. La articolul mentionat, se arata situatiile de incompatibilitate in care s-ar putea afla un consilier local sau judetean:

(1) Functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu:
a) functia de primar sau viceprimar;
b) functia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de functionar public sau angajat cu contract individual de munca an aparatul propriu al consiliului local respectiv sau in aparatul propriu al consiliului judetean ori al prefecturii din judetul respectiv;
d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national carei isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva;
e) functia de presedinte sau de secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la o societate comerciala de interes local ori la o societate comercială de interes national care isi are sediul sau care deține filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
f) funcția de reprezentant al statului la o societate comercială care își are sediul ori care detine filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva;
g) calitatea de deputat sau senator;
h) functia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat si functiile asimilate acestora.

Szeplekan, consilierul personal al primarilor USL-isti

Mihai Szeplekan a mai avut contracte de asistenta juridica si cu alte primarii din judet in anii trecuti. In 2012, avea contracte de asistenta juridica, cu alte cuvinte presta munca de consilier personal al primarilor, cu primariile Taga si Sanpaul, la care s-a adaugat, si atunci, primaria Sanmartin. De la primariile Taga si Sanpaul a castigat, in 2011, cate 5.400 de lei, iar de la primaria Sanmartin suma de 4.400 de lei. In total, peste 15.000 de lei.

Un an mai devreme, celor trei primarii li s-a adaugat si Primaria Belis. De la cele patru primarii, Szeplekan a castigat, potrivit declaratiei de avere din 2011, frumoasa suma de 40.000 de lei. Cu aceleasi primarii a avut semnate contracte de asistenta juridica si in 2010.

Interesant este ca aceste contracte au fost semnate de catre Mihai Szeplekan dupa ce a ocupat functia de consilier judetean, in 2009. Toate cele patru primarii – Belis, Sanpaul, Sanmartin si Taga – au primari din USL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *