Uncategorized

Borza, Muresan si Lapusan isi tin ilegal veniturile la secret

Ioana Borza, Anca Muresan si Remus Lapusan, consilieri locali respectiv judeteni din partea USL, au decis sa nu isi treaca veniturile obtinute de la diferite firme private in declaratiile de avere, chiar daca acest lucru contravine legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Ioana Borza, aflata la primul mandat, si-a cumparat in 2012 impreuna cu sotul un teren de 2,4 hectare in Valea Ierii si si-au construit o casa de vacanta acolo. Conduce doua masini si are bijuterii si obiecte de arta achizitionate in 2012 in valoare de 5.000 de euro. Nici cu economiile nu sta rau proaspata consiliera, anul trecut si-a deschis un cont si a facut un depozit bancar de aproape 40.000 de lei. Salariul incasat ca manager de marketing la Farmec este trecut “confidential” in declaratia de avere, iar din activitatea de consilier local a castigat anul trecut peste 5.000 de lei.

“In momentul de fata eu am semnat un contract de confidentialitate cu Farmec, care priveste nu numai veniturile ci toate aspectele activitatii mele acolo. Veniturile se regasesc in declaratia de avere. Nu am studiat legea, acum ca m-ati informat (despre posibilitatea sanctionarii cu amenda conform legii – n.red.) o sa discut cu conducerea companiei cu privire la aceste aspecte”, a declarat Borza pentru Ziar de Cluj.

La fel a procedat si colegul de alianta, consilierul judetean Remus Lapusan, care tine la secret veniturile obtinute din postul de presedinte la Uniqa Asigurari de Viata. Lapusan nu a avut un an 2012 deloc rau, si-a cumparat trei terenuri, a finalizat constructia unei case de 240 de metri patrati. Tot anul acesta, Lapusan a reusit sa isi deschida trei depozite bancare, unul de peste 20.000 de euro, altul de 180.000 de lei, iar ultimul de 1.000 de dolari.

Lapusan nu a putut fi contactat pentru comentarea omiterii sumei din declaratia de avere.

O colega de partid a lui Lapusan, Anca Muresan, a trecut in dreptul veniturilor realizate ca director la SC Napotrans SRL “conform fisei fiscale”, de asemenea interzis de lege.

“Eu sunt angajata la firma respectiva, am semnat un contract de confidentialitate, un angajament prin care pastrez confidentialitatea salariului, eu stiu ca asta este un drept. Asa am depus declaratia si anul trecut la inceput de mandat”, a declarat Muresan.

Potrivit legii, toate veniturile trebuie declarate, fara exceptii si fara sa se faca trimitere la alte inscrisuri, precum fisa fiscala sau alte documente “obisnuite” in declaratiile de avere.

“Nedeclararea, in declaratia intocmita potrivit anexei a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2.000 de lei. Agentia poate declansa din oficiu procedura de evaluare”, se arata in Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Foto: stiridecluj.ro, cluj-am.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *