În urmă cu câteva zile, Primăria Cluj-Napoca a atribuit un contract de aproape 2,8 milioane lei către firma Swarco Vicas pentru furnizare de vopsea pentru marcaje rutiere. Produsul care se folosește în prezent nu este tocmai la cele mai bune standarde, dovadă fiind pista de biciclete din Piața Unirii care a rămas fără vopseaua verde la scurt timp de la darea în folosință. La fel s-a întâmplat și pe strada Regele Ferdinand, unde la aproximativ trei luni de la inaugurare, marcajele rutiere erau deja deteriorate.
Swarco Vicas, firma care a câștigat licitația, este din Târgoviște, județul Dâmbovița, este deținută de Swarco AG Austria și administrată de Corina Elena Berekmeri. Potrivit celor mai recente date financiare disponibile, compania din Târgoviște avea anul trecut o cifră de afaceri de 9,5 milioane euro, un profit net de 625 mii euro și un număr mediu de 67 de angajați.
Firma a mai câștigat contracte de livrare vopsea pentru marcaje rutiere și cu alte primării din țară. De exemplu, potrivit presei locale, în 2018 firma a avut un contract de 127.000 lei cu Primăria din Baia Mare.
Dacă vopseaua este livrată de Swarco Vicas, realizarea lucrărilor de marcaj rutier revine Regiei Autonome a Domeniului Public. Regia efectuează următoarele tipuri de marcaje: longitudinale (linii de separare sau delimitare a sensurilor de circulație și a benzilor de circulație, linii de delimitare a părții carosabile, benzi pentru bicicliști), transversale (oprire, cedează trecerea, treceri pentru pietoni, covoare antiderapante de culoare roșie, albastră, verde etc.), marcaje diverse (ghidare, spații interzise, stații bus, taxi, parcări, săgeți, pictograme tip indicator sau text), benzi transversale pentru curbe periculoase, benzi pentru bicicliști), marcaj tactil (produse prefabricate destinate presemnalizării trecerilor de pietoni pentru nevăzători).