Din oras

Sute de copii rămân fără locuri în creșe în fiecare an. Primarul lucrează la scheme educaționale

Anul acesta, peste 900 de copii nu au mai prins un loc în creșele din Cluj-Napoca, deși conducerea orașului spune că se construiesc creșe. În 2019, de exemplu, o singură creșă a fost dată în folosință, dar este total insuficientă. Primarul Emil Boc a declarat, astăzi, că se lucrează la o schemă educațională a orașului pentru următorii ani. Până când schema va fi gata, deficitul de locuri în creșe persistă. În 15 ani de când este primar al municipiului se puteau construi 15 creșe, una pe an.

Lipsa locurilor în creșele din Cluj-Napoca nu a fost rezolvată nici anul acesta, deși a fost instituit un regulament nou care prevede că au întâietate părinții clujeni 100%, fiind luată în considerare vechimea domiciliului în oraș. Întrebat, astăzi, în cadrul unei emisiuni radio, ce planuri are Primăria cu privire la această problemă, Emil Boc a declarat că se construiesc creșe. Unde, câte, când nu a precizat. A oferit doar un răspuns tipic de politician.

„Acum se construiesc creșe, se dau locuri în plus în folosință, este un regulament adoptat de Consiliul Local, construim în continuare, am discutat cu primarul din Florești și cu primarul din Baciu să vedem cum își pot complementa ei politica locală pentru a construi și acolo creșe, unde există un necesar. Și ei așteaptă ajutor de la Guvern pentru a putea construi”, a afirmat primarul.

Anul acesta, a fost dată în folosință o singură creșă, cu 90 de locuri. Valoarea investiției de la bugetul local a fost de 4.041.819 lei cu TVA. În momentul inaugurării noi creșe, reprezentanții administrației publice locale declarau că Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea de noi creșe, respectiv extinderea celor existente, pentru mărirea numărului de locuri. În acest moment, pe raza municipiului Cluj-Napoca, în unitățile aflate în subordinea Primăriei, există un număr de 1232 locuri în creșe. În primavară, reprezentanții Primăriei declarau că pe termen mediu, alte 180 de locuri vor fi date în folosință.

În afara construirii unei creșe o dată la câțiva ani, Primăria lucrează la… scheme educaționale.

„Facem deja o evaluare împreună cu Inspectoratul Școlar a întregii scheme educaționale a orașului pentru următorii ani. Chiar dacă legea nu ne obligă, noi discutăm un plan integrat de dezvoltare, de la componenta urbană, unde vor fi zonele de investiții, unde este necesarul de școli, creșe, grădinițe, în toată aria asta de la Gilău până în Apahida și Baciu”, a mai spus Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *