In vizor

Surprizele noului an școlar

Anului școlar 2016-2017 începe pe 12 septembrie. Într-o conferință de presă susținută azi, ministrul Educației Mircea Dumitru și secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Anisie, au vorbit despre măsurile preconizate a fi luate în noul an școlar. Dintre noutățile anunțate, pomenim faptul că se elimină pragul de 0,5 pentru modificarea notei de la Bacalaureat și Evaluarea Națională în urma unei contestații; în octombrie, se vor ține concursuri pentru ocuparea funcției de director pentru toate școlile și grădinițele din țară; începe evaluarea inspectorilor școlari.

În opinia ministrului Educației, învățământul preuniversitar are nevoie de mai mult decât de schimbări de moment, are nevoie de schimbări structurale, deoarece “școala este a elevilor, este pentru elevi, dar evident este făcută de profesori care sunt îndrumătorii, cei care se ocupă de tot ce ține de dezvoltarea psihosomatică a elevilor”.

Școala nu a fost multă vreme despre elevi”

În acest sens, ministrul face un apel către profesori: „să facem o școală mai prietenoasă pentru copii și tineri, astfel încât creativitatea să se dezvolte.

Ministrul a ținut să evidențieze noutățile cu care începe acest an scolar

A fost aprobat statutul elevilor, un document în premieăa pentru mediul preuniversitar, care va aduce în prim plan implicarea elevilor în viața școlară. Aduce drepturi dar și responsabilități.

Anul acesta asigurăm pentru prima dată manuale școlare gratuite pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a. La 5 ani de la aprobarea acestei legi, am găsit fondurile necesare.

Anul acesta, în cele 2 metodologii, aceea pentru Evaluarea națională și Bacalaureat am scos prevederea că nota finală se modifică doar dacă exista o diferență de 0,5 sutimi între nota înainte de contestație și cea de după.

Demaram un proces de modificare a acordării gradației de merit, acordând importanță mai mare profesorilor care lucrează cu copii din zonele defavorizate.

Lucram la dezvoltarea învățământului profesional dual. Anul acesta lansăm un proiect în 20 de școli din țară pentru nivelul III de calificare. Programul va demara odată cu începerea cursurilor.

În luna octombrie vom organiza concursul de director pentru toate unitățile de invățământ, de la grădiniță pâna la liceu. Am aprobat deja metodologia de concurs. După 10 ani de intruziune politică în școală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea mediului școlar.

De săptămâna viitoare vor începe evaluarile inspectorilor școlari. Echipe mixte din Ministerul Educației vor face aceste evaluări și, la final, voi lua toate măsurile legale care se cer.

În ceea ce privește politizarea școlilor, așteptăm cu interes rezultatele concursurilor anunțate. Asta din cauză că nu știm cum vor reuși să stârpească această caracatiță a sinecurilor de partid, având în vedere că, din ceea ce știm noi, directori de școli și inspectori generali cam sunt în cârdășie. Apoi, am documentat cazuri despre cadre didactice care-și terorizează elevii, dar nu pot fi îndepărtate de la catedră. Rămân să terorizeze în continuare – fie că sunt susținute de partide, fie că au în aceste partide, sau în sistem, rude, prieteni șamd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *