Uncategorized

Supravietuitor la Cantecul Frunzei, cel mai tare spectacol la Cercul Militar

 

Sala de Spectacole de la etajul I al Cercului Militar s-a umplut pana la refuz vineri seara. Majoritatea pensionari, cu nepotii de mana, dar si cateva cupluri de varsta a doua au venit la spectacolul folcloric “Cantecul frunzei”.
Doamnele si-au luat camasile de ocazie si si-au tapat un pic mai mult permanentul, iar domnii si-au luat sacoul peste o camasa sau o flanela, dupa caz. Evenimentul a fost “prilejuit de lansarea a doua compact discuri”, dupa cum aflam la deschiderea spectacolului, ale artistilor Nicolae Bondoi si Nucu Pandrea, cel care canta din frunza.

La inceput a fost prezentat Nicolae Bondoi si “compact discul” lui de catre realizatorul de la Radio Cluj, Gelu Furdui, care a asigurat publicul ca vor “auzi o treaba frumoasa”.

Adevarul este ca domnul Bondoi a primit ropote de aplauze in timpul mini-recitalului, dar a fost depasit de cunoscutul rapsod Nicolae Sabau, fost primar de Cicarlau, Maramures.

Pe ritmurile lui Sabau, pantofii lustruiti cu grija ai domnilor din public au inceput sa bata pe mocheta maronie, iar doamnele se leganau discret. Momentul culminant a fost cand rapsodul a scos un fel de esarfa tricolora si, dupa ce a fluturat-o putin, si-a agatat-o de gat. Publicul era in delir.

 

Frunza, un pseudoinstrument

A urmat prezentarea lui Eugen-Aloisiu Nucu Pandrea si a CD-ului sau de catre etnomuzicologul Mircea Cimpeanu.

“A invatat sa cante la frunza de la bunicul lui din Salicea. Frunza face parte din categoria de pseudoinstrumente, precum iarba sau solzii de peste, cu posibilitati reduse de exprimare”, a spus specialistul.

Dar, ca sa sublinieze talentul artistului cu acest instrument cu posibilitati reduse, etnomuzicologul nu s-a dat in laturi de la a reaminti spectatorilor unele pareri despre performanta lui Nucu Pandrea.

Romanii sunt singurii de pe Pamant care fac o muzica siderala dintr-o frunza”, aluzie la interpretarea lui Eugen cu ocazia participarii la Smithsonian Folklife Festival din Washington. “Cand milioane de romani taie frunza la caini/ Tu din frunza care cade, canti romante si balade”, spune Eugen Albu, intr-o epigrama”, a reamintit Cimpeanu.

 

Absolut toate dumele, cu si despre frunza

Dupa acest discurs, chiar daca a urmat recitalul de fluier al lui Ionel Masalar si nu mult asteptata cantare la frunza, toti cei care au ajuns sa rosteasca ceva la microfon s-au simtit datori sa incorporeze frunza, laitmotivul acestei seri, in cuvantare.

“Fluierul si frunza sunt parte din codrul care a fost frate cu romanul, si este inca. Numai romanul nu mai e frate cu codrul, ca l-a taiat de nu-l mai gasim”, a spus Tiberiu Groza, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, organizatorul evenimentului.

La fel s-a gandit si interpreta Ana Ilca Muresan, care pe langa faptul ca si-a laudat baiatul de cat de fain canta la cetera, a cantat si ea la randul ei cateva “piese” si a spus:

“Sper sa fiu si eu o frunza printre dumneavoastra… care sa nu se vestejeasca”.

Atat de tare i-a atins la sentiment pe adevaratii iubitori de folclor si frunza, incat Mama Bety (o mare iubitoare de gen, dupa cum ne-a informat insasi Ana Ilca Muresan) nu a mai rezistat si a urcat pe scena numai ca sa ii dea o frunza (cu niste flori) doamnei Muresan.

 

Dupa aceea, abia, a urmat Nucu Pandrea. El a preferat sa nu spuna absolut nimic despre frunza ci mai degraba sa sufle in ea. Pana la urma, pentru asta au venit toti oamenii aceia. Sa il vada cantand la frunza. A suflat pana l-au trecut transpiratiile, pentru ca microfonul nu era mereu reglat cum ar fi trebuit si Tiberiu Groza, amfitrionul, degeaba a strigat soptit “Zoli, Zoli, ridica!” spre “baiatul” cu butoanele.

A urmat un recital al lui Ovidiu Purdea Somes, menit sa tina publicul in priza pana cand Nucu Pandrea isi tragea sufletul. Somes a propus publicului un exercitiu de imaginatie:

“1. Adam si Eva in Rai. 2. Adam si Eva in Rai, Eva fara frunza. 3. Nucu Pandrea cantand la frunza. Singurul barbat din lume care a furat frunza femeii primordiale”, a spus interpretul.

O rumoare de chicoteli a trecut peste sala si, bineinteles, aplauzele de rigoare pentru o “duma” buna cu frunza.

In final, Nucu Pandrea a mai suflat un pic in frunza, dupa care publicul a fost invitat sa achizitioneze compact discurile lansate ale celor doi artisti de la standurile de pe hol.

“A fost cam uscata frunza pe la sfarsit. Da’ nu-i bai, ca stim noi ca e si mai bine”, si-a cotit vecinul un batranel sugubat si nu a ezitat nici el, nici alti zeci de spectacori sa scoata 15 lei pentru un compact disc.

Cu, sau fara frunza.

 

Foto: Ziar de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *