Eveniment

SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj

Miercuri este a treia zi de proteste Sanitas în București. Şi sindicaliștii clujeni din Sănătate sunt la proteste în Piața Victoriei, solicitând majorarea salariilor și finanțarea corectă a sistemului sanitar. Membrii Federaţiei Sanitas vor protesta și în fața sediilor partidelor politice PNL și PSD. Între timp, supărat că „cloud-ul regional” pentru regiunea Nord-Vest, un proiect finanțat prin fonduri europene, va fi realizat în județul Bistrița-Năsăud. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, îşi continuă „războiul” pe această temă și le transmite celor din Bistrița și Sălaj să-și facă spitale ca pacienții să nu mai vină la Cluj.

  • Alin Tișe a mai declarat şi în alte dăţi că investește foarte mulți bani în spitale, dar 60% dintre beneficiari sunt „pacienți neclujeni”. Doar că realitatea îl contrazice.

„Eu m-aș bucura dacă aceste județe ar fi la fel de preocupate, dincolo de o clădire cu niște servere, să-și facă spitale mai bune cu medici, nu spitale goale după ce le termină, adică să aibă și o strategie să atragă medici, la fel Sălajul să-și facă mai multe spitale dacă se poate în 2-3 orașe să nu mai vină toți bolnavii la Cluj, pentru că ei nu sunt capabili să atragă niciun medic acolo. Nu dau sfaturi, dar aș fi mult mai preocupat și ar câștiga mai mult cetățenii din Bistrița și din Alba sau Sălaj decât participarea la aceste jocuri politice cu voturi într-un fel sau altul. Dar până la urmă e strategia dânșilor. Clujul, atunci când le convine, este bun ca și centru de regiune, iar atunci când nu le convine, nu este bun. Atunci când bolnavii vin la Cluj este o chestiune firească și statul e obligat să asigure tratament medical. Știți argumentul, «Clujul are destule, să mai aștepte», e ca și cum ai spune unui bolnav de la Urgență «domnul de la Bistrița să mai aștepte că e cetățean din Bistrița și pentru noi nu e important, prima dată să intre cel din Cluj» sau «să mai aștepte cei din Bistrița că au mai fost astăzi, sunt vreo 40% din cei care au intrat astăzi, să mai stea». Dacă spui unui om că s-a ales Beclean în loc de Cluj care e hub IT, care are clădirea pregătită, are totul la dispoziție, păi ce să mai discutăm?”, a spus Tișe, miercuri, la un post de radio.

Şi a subliniat că este „tare supărat” pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan pentru că s-a pretat la jocuri politice.

„Cel mai tare sunt supărat pe domnul Bolojan (Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor – n. red.) pentru că dânsul a înțeles ce se întâmplă acolo. Negocierile s-au făcut pentru ca Bihorul să primească ceva, agenția ADRN Nord-Vest. Domnul Bolojan este prietenul meu, dar acum a procedat ca o vulpe bătrână în ale politicii. Vom vedea cine va câștiga și cât va câștiga din această ecuație”.

UNU: Conform Constituţiei nimeni nu poate interzice accesul niciunui român la actul de sănătate.

DOI:  Statistica oficială îl contrazice: media pacienților din alte județe ale țării care au apelat la serviciile din spitalele de stat din Cluj este de 27,87%. factual.ro, un important site de fact-checking (verificarea faptelor – n. red.) pe politicile și declarațiile publice din România, a verificat afirmația administratorului județului Cluj, Alin Tișe. Și a ajuns la concluzia că este „falsă”.

„Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, sunt false. Proporția pacienților din afara județului Cluj care au apelat la spitalele publice din acest județ nu este de 60%, ci de 27,87%. Politicianul liberal a încerca să manipuleze o situație statistică pentru a gira ideea politică de descentralizare. Problemele sistemului sanitar din România sunt, însă, generalizate”, au concluzionat cei de la factual.ro.

ÎN CONCLUZIE: Lăsaţi supărările, mai ales că Bistriţa-Năsăud chiar şi-a făcut spitale, şi puneţi-vă temeinic la treabă pe ceea ce aţi promis clujenilor în campania electorală. Că numai anul acesta nu e 2024!