In vizor

Subprefectul Clujului, Zoltan Gyorke, vrea să își consolideze locul în Prefectură și cere să fie numit secretar general al Instituției Prefectului

Subprefectul județului Cluj, Zoltan Gyorke, simte că este în pericol să rămână fără funcție, de data asta fără a mai putea să câștige în instanță dreptul de a fi repus pe post, drept urmare vizează funcția de secretar general al Prefecturii Cluj. În acest context, el a transmis o scrisoare premierului Cîțu prin care solicită să fie numit în funcția de secretar general al Instituției Prefectului.

„Ieri, 3 februarie 2021, a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a guvernului nr. 4/2021 pentru modificarea Codului administrativ prin care funcția de subprefect a fost repolitizată. În consecință, astăzi i-am solicitat primului-ministru Vasile Cîțu să dispună aplicarea mobilității în funcția publică din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Instituției prefectului – județul Cluj”, a transmis Gyorke.

Iată cum își motivează acesta cererea: Potrivit articolului I și II din OUG nr. 4/2021 funcția publică de subprefect s-a transformat în funcție de demnitate publică iar în cadrul instituției Prefectului județului Cluj s-a înființat funcția publică de secretar genral, înalt funcționar public. De asemenea, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr.4/2021 înalților funcționari publici numiți definitv în funcțiile publice de subprefect se aplică mobilitate într-o funcție publică din categoria înalților funcționari publici, iar competența emiterii actului administrativ de numire îi revine primului ministru. 

În luna noiembrie, premierul Ludovic Orban a fost amendat pentru că a refuzat să îl pună în funcție pe Zoltan Gyorke, deși el și-a câștigat acest drept în intanță printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel din iulie 2020. Gyorke a fost repus pe funcție abia în noiembrie. A fost Cluje al treilea proces de repunere pe funcția de subprefect al Clujului câștigat de Zoltan Gyorke.

Cum însă legilslația s-a schimbat, Zoltan Gyorke trebuie să se reorienteze spre o altă funcție, de unde și cererea sa formulată premierului Orban de a fi numit în funcția de secretar general al Instituției Prefectului Cluj.

Este o certitudine că Zoltan Gyorke nu își va păstra funcția de subprefect. Potrivit deciziilor anunțate de coaliția de guvernare, funcțiile din Prefectura Cluj sunt împărțite astfel: prefect – UDMR, subprefecți PNL și USR Plus. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *