Primăria a desemnat ofertantul câștigător pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) și a studiilor specifice/studiu de fezabilitate pentru Centrul rezidential de îngrijire și asistentă socială pentru persoane vârstnice, obiectiv situat pe Calea Baciului și promis încă din campania electorală de anul trecut. Ofertantul câștigător a fost desemnat Studio Art Construct, iar proiectul anunțat de administrația locală prevede în premieră și dotarea căminului pentru vârstnici cu un buncăr anti-atomic.
Obiectul achiziției:
Achizitionarea serviciilor de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu, a studiului de fezabilitate, expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investitie si documentatiei de avizare a lucrarilor de interventii pentru obiectivul ,,Centru rezidential de îngrijire si asistenta sociala pentru persoane varstnice”
Servicii privind studii de fezabilitate, servicii de consultanta, analize.
Valoarea totala a achizitiei, fara TVA, este de 204800 lei.
Contractul pentru prestari servicii de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu, a studiului de fezabilitate etc. pentru obiectivul “Centrul rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoanele vârstnice” a fost atribuit ofertantului castigator: Studio Art Construct.
Valoarea contractului este de 204800 RON fără TVA.
Studio Art Construct SRL – a fost înființată în 2007, cu sediul în București și înregistra în 2019 un număr de 11 angajați.
Firma este administrată de Ghita Catalin Florin, iar obiectul de activitate presupune activitati de arhitectura, oferind serivicii de consultanta pentru activitati de arhitectura, precum planuri si proiecte pentru cladiri ori planuri de urbanism si amenajarea teritoriului.
La o cifră de afaceri de 424 816 euro în 2019, firma înregistra un profit net în valoare de 104 524 euro.
În 2018, cu o cifră de afaceri de 476 777, Studio Art Construct obținea un profit de 93 340 euro.
În plină campanie electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020, Emil Boc declara că reușise să obțină avizele necesare de la Ministerul Educației, astfel încât vechea școală abandonată de pe Calea Baciului să poată fi tranformată în cămin pentru persoanele în etate.
Proiectul de hotărâre pentru acest obiectiv de investiții s-a aflat pe ordinea de zi, ca ultim proiect aprobat, a ședinței de Consiliu local din 10 septembrie 2020, privind darea în administrare a imobilului Direcției de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Astfel, proiectul realizării căminului pentru vârstnici – cu adevărat un proiect electoral, întrucât primii pași în acest sens au fost întreprinși în perioada electorală – s-a urnit din punctul mort aproape două luni mai târziu, când administrația locală a deschis licitația pentru depunerea ofertelor pentru obiectivul: Centru rezidential de îngrijire si asistenta sociala pentru persoane varstnice.
Licitația a fost deschisă în 28 octombrie.
Achizitionarea serviciilor de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu, a studiului de fezabilitate, expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investitie si documentatiei de avizare a lucrarilor de interventii pentru obiectivul ,,Centru rezidential de îngrijire si asistenta sociala pentru persoane varstnice
Suma: 320.000 lei.
Tip Finanțare: fonduri bugetare.
Descriere proiect:
Servicii de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu, a studiului de fezabilitate, expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investitie si documentatiei de avizare a lucrarilor de interventii pentru obiectivul „Centru rezidential de îngrijire si asistenta sociala pentru persoane varstnice” de minim 70 de locuri si doua rezerve.
Detalii proiect:
Imobilul și terenul care face obiectul investiției aparține patrimoniului municipiului Cluj-Napoca, situat pe strada Calea Baciului nr 18, cu suprafața de 4082 mp, regimul de înălțime existent subsol parțial + parter.
Regim de înălțime propus: subsol+P+1E+1R, iar prin HCL este dat în administrare Direcției de asistență socială a Primăriei.
Obiective propuse pentru realizarea Centrului dedicat persoanelor vârstnice:
1. Reconversia imobilului existent, reabilitarea integrala si extinderea acestuia pe o suprafata maxima de 50% din totalul terenului, în care sa fie integrate atat conceptul de smart building ceea ce presupune si gestionarea informatiilor, a ocupantilor, a sistemelor cladirii, a materialelor si a constructiei ca un întreg sistem adaptabil, pentru a obtine performanta cladirii din punct de vedere al consumului de energie, eficientei, longevitatii cladirii, confortului si gradului de satisfactie al ocupantilor, dar si conceptul de cladire verde prin utilizarea optima a resurselor naturale si un consum redus de energie.
2. Construirea si amenajarea unui buncar anti-atomic.
3. La subsolul viitorului imobil se doreste crearea unui depozit de minim 500 mp si a unui numar de maxim de parcari pe care le permite solutia tehnica.
4. Tot în cadrul subsolului avem în vedere amenajarea si dotarea unei spalatorii si a unei uscatorii, a unui vestiar personal dotat cu baie, a unei magazii de alimente, a unei camere tehnice, precum si a unui lift.
Parter
5. Propunere de amenajare dormitoare cu 2 si 3 paturi, dotate cu mobilier, sisteme de aerisire si de recirculare a aerului.
6. Amenajarea unei sali multifunctionale de evenimente de minimum 70 de locuri (zile de nastere, evenimente cu ocazia sarbatorilor, cursuri, sedinte, conferinte………) complet dotata si utilata.
7. Amenjarea unei bucatarii cu toate dotarile si circuitele necesare procesarii mancarii+lift alimente
8. Magazie de materiale.
9. Receptie sau amenajarea unui birou/sala de primire.
10. Biblioteca.
Etaj 1
11. Propunere de amenajare dormitoare cu 2 si 3 paturi, dotate cu mobilier, sisteme de aerisire si de recirculare a aerului.
12. Sala gimnastica/sal de sport dota cu saltele, mobilier si aparatura de specalitate de aproximativ 200 mp.
13. Sala kinetoterapie dotata corespunzator conform Ordinul nr. 153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale, cu o capacitate de 10 persoane simultan.
14. Cabinet de fizioterapie dotat cu aparatura medicala.
Etaj 2 sau etaj retras
15. Birouri.
16. Cabinet medical
SPATIUL VERDE
17. Amenajarea unei zone verzi – parc dotat cu mobilier modern si/sau chit cu echipamente sportive
Descriere achiziție publică:
Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală își rezervă dreptul de a recupera de la prestator orice prejudicii care vor fi generate de întârzierile cauzate de erorile și lipsa de profesonalism în realizarea documentației tehnico-economice, precum și din nerespectarea obligațiilor precizate în prezentul caiet de sarcini sau stipulate în legislația în vigoare.
Prestatorul va fi responsabil pentru o serie de factori, toate aspectele și detaliile fiind prevăzute în documentația aferentă proiectului.
Exemple:
asigurarea resurselor adiționale (dacă sunt necesare în vederea îndeplinirii scopului Proiectului), fară a solicita alte costuri suplimentare, Beneficiarului.
Prestatorul va fi responsabil de corectitudinea și acuratețea datelor, studiilor și soluțiilor propuse în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, conform caietului de sarcini.
Prestatorul va răspunde pentru prestația sa și va justifica corespunzator soluțiile alese potrivit prevederilor și condițiilor contractuale.
Oferta Financiară:
Oferta financiară va fi formulată astfel încât prețul să acopere toate livrabilele solicitate prin intermediul documentației întocmite de administrația locală.
Plata se va efectua de către beneficiar (Direcția de Asistență Socială și Medicală/Primăria Cluj-Napoca) în două tranșe.
În termen de 30 de zile de la recepția finală calitativă a documentațiilor predate de către prestator, astfel:
Tranșa 1: Hotărâre de Consiliu local (HCL) pentru aprobarea PUD, conform cotării serviciilor prin oferta financiară.
Tranșa 2: HCL pentru aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, conform cotării serviciilor prin oferta financiară.
Prețul ofertei trebuie să includă toate costurile directe și indirecte aferente prestării serviciilor.
CONTEXT
La finalul lunii februarie 2020, înainte de instituirea stării de urgență de către Guvernul penelist Orban, primarul Emil Boc declara că orașul are nevoie de încă un centru pentru bătrâni pe lângă cel existent de pe Bulevardul 21 Decembrie.
Abordarea era una specifică unui an electoral. Doar pandemia declanșată ulterior avea menirea de a încurca proiectele administrației locale.
„Obiectivul nostru este să realizăm un cămin de bătrâni în Cluj-Napoca, una dintre posibilități este locația aceasta, fără a se limita doar la această locație. Avem în vedere să oferim pe lângă ceea ce există, Centrul Consiliului Județean de pe Bulevardul 21 Decembrie pentru persoane cu probleme speciale, și un cămin de bătrâni care să facă față provocărilor pe care acest oraș le are și a oferi din această perspectivă condiții calitative pentru bătrânii din acest oraș, pentru ca copiii care își au părinții acasă să îi știe că sunt în siguranță și în condiții decente”, declara Emil Boc.
Primăria Cluj-Napoca are în administrare clădirea de pe Calea Baciului nr 18 unde a funcționat până în 2010 Școala generală cu clasele I-VIII nr. 9. Municipalitatea a avut de-a lungul anilor tot felul de proiecte pentru reconversia acestei clădiri, însă niciunul dintre ele nu s-a materializat.
Potențialele valorificări ale acestui spațiu/imobil au luat de-a lungul timpului forme diverse: creșă sau grădiniță, iar cel mai recent, în 2013 s-a propus realizarea unui centru pentru incluziunea romilor de la Pata Rât în cadrul unui proiect european.
Ultima propunere: centru pentru vârstnici cu funcțiuni multiple.
Tot atunci, consilierii locali au votat solicitarea avizului din partea Ministerului Educației pentru a schimba destinația imobilului. Clădirea are subsol și parter și o curte de 4000 mp.
CITEȘTE ȘI: Boc are un nou proiect electoral: cămin de bătrâni în locul școlii abandonate din Baciu
Avizul urma să fie obținut chiar într-o perioadă electorală, iar Emil Boc nu a ezitat să vorbească public despre acest proiect, aflat abia în fază incipientă de realizare, chiar înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020.
„Am reușit să obținem avizul de la Ministerul Educației, l-am primit ieri de la doamna Anisie, pentru ca o fostă școală de pe Calea Baciului, un teren și o clădire care este în stare avansată de degradare, acolo să construim un cămin de bătrâni, pentru prima dată în Cluj-Napoca. Vom construi un cămin de bătrâni cu aproximativ 70 de locuri, poate și mai mult. Cei care au bani, au soluții la căminele private de bătrâni. Noi ne uităm acum la cei din oraș care nu au resurse financiare să poată merge la un cămin privat”, declara primarul Emil Boc, la un post local de radio, în septembrie 2020.
Potrivit edilului, construirea acestuia ar putea demara chiar din 2021.
La aproape două luni distanță după anunțul inițial, Primăria a deschis licitația pentru achiziția serviciilor necesare sub forma Planului de Urbanism de Detaliu, studiu de prefezabilitate, expertiză tehnică etc. în noiembrie 2020.
Doar valoarea studiilor se ridică la suma de 320.000 lei.
Despre valoarea totală a acestui proiect, edilul Emil Boc a ezitat să se pronunțe.
Oricum, pentru a marca o premieră și a realiza un cămin pentru vârstnici de tip smart – în schimbul nevoii mai multor asemenea complexuri de tip centru pentru vârstnici care să deservească persoanele în etate cu posibilități reduse – administrația locală își propune să „doteze” acest nou ansamblu cu un buncăr anti-atomic.