In vizor

Studenții de la Litere îngheață de frig după ce vechea centrală termică, în prag de iarnă, a fost tăiată în bucăți

Studenții și profesorii Facultății de Litere din cadrul UBB îngheață de frig în aceste zile și vor mai îngheța, probabil, încă o lună, după ce vechea centrală termică a facultății a fost dezafectată și tăiată în bucăți. O nouă centrală termică a fost achiziționată, însă termenul de finalizare a lucrărilor de instalare este prevăzut pentru data de 10 noiembrie. Vechea clădire a Literelor nu are nici geamuri termopan, anticele geamuri de sticlă lăsând să bată vântul prin clădirea unde mii de studenți și zeci de profesori își desfășoară zilnic activitatea. 

Această neplăcută situație a fost generată de birocrație: responsabilii de la Litere au înaintat către UBB solicitarea de schimbare a centralei termice din luna martie, angajații de la Biroul de Achiziții al UBB au depus cererea pe SEAP doar două luni mai târziu, în mai, perioadă în care s-a blocat SEAP-ul, ceea ce a tergiversat lucrurile cu încă două luni, a doua cerere fiind depusă pe SEAP doar în 15 iulie, fiind acceptată în 3 august; anunțul de participare pe SEAP a fost publicat 5 zile mai târziu, iar contractul pentru execuția lucrării a fost semnat după mai bine de o lună, termenul de finalizare al lucrării fiind 10 noiembrie.

Cu toate că cei de la Litere au încercat să își facă primăvara sanie, lentoarea cu care s-au mișcat angajații Biroului de Achiziții al UBB și blocajele generate de SEAP (Societatea pentru Excelență în Administrația Publică) au zădărnicit intențiile literaților, care de acum se pot raporta doar la proverbul: „Bugetarul gospodar își face vara sanie și iarna de lucru”!

„Nu e o situație deloc plăcută și nici nu vreau să îmi imaginez ce va fi luna următoare!”

Studenții de la Litere ne-au sesizat că, de când a început facultatea, îngheață de frig, așa că am mers pe firul acestei povești pentru a înțelege de ce, în prag de iarnă, centrala termică a facultății zace tăiată în curte. Ziar de Cluj a sunat la Facultatea de Litere unde secretara a precizat că „se lucrează deja, aproape de o lună”, pentru mai multe detalii oferindu-ne număr de telefon al secretarei șefe, pe care am întrebat-o care este situația cu noua centrală, când se va pune în funcțiune:

„E în curs de desfășurare, se va da în funcțiune cât mai repede cu putință. Asta nu ține de noi, nu știu să vă dau informații mai în detaliu, că nu ține de noi! Noi am făcut solicitarea de schimbare din martie. Ei, de acolo încolo, până a ajuns la momentul execuției, se pare că momentul execuției a însemnat octombrie. Centrala veche a fost dezafectată acum, în octombrie! Nu e voie să dezafectezi până nu ai cealaltă! Cea nouă a fost achiziționată și, bine, într-un caiet de sarcini poate să dureze și două luni, dar noi să sperăm că nu ajungem la așa ceva! Dar, mai bine sunați la Direcția Economică, discutați cu directorul economic, cu domnul Neag, să vă dea indicațiile clare, să nu spunem după ureche, așa. Că ei sunt singurii care au acces la caietul de sarcini și la contracte și la… Dar, nu e o situație deloc plăcută, mai ales că iarna în anul acesta a luat-o mai devreme și nici nu vreau să îmi imaginez ce va fi luna următoare!”

De la birocrați vine frigul!

Ziar de Cluj a sunat mai departe la Direcția Generală Administrativă a UBB, în încercarea de a lua legătura cu directorul Ioan Neag, pentru a lămuri această neplăcută situație. Secretara Direcției ne-a transferat însă la o altă secretară, care ne-a rugat să cerem Departamentul de Imagine al UBB, să îl contactăm pe purtătorul de cuvânt, pentru că „domnul director Neag nu este”. 

Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al UBB, după ce a luat legătura cu colegii săi de la Serviciul Tehnic, ne-a oferit următoarele informații:

„Lucrurile stau în felul următor: colegii de la Biroul de Achiziții al UBB mi-au spus că au depus cererea pe SEAP în perioada 15-30 mai. În perioada respectivă, ei spun că s-a blocat SEAP-ul, s-a schimbat legislația și toate dosarele depuse până la data de 15 mai au fost considerate ca fiind nedepuse. Ei au depus-o în 15-30 mai, probabil că SEAP-ul, schimbându-se legislația, au considerat și cererea noastră ca fiind nedepusă. Colegii au mai depus-o a doua oară în 15 iulie și am înțeles că a fost acceptată, în final, după câteva restricții, în 3 august. Și anunțul de participare a fost publicat pe SEAP în data de 8 august și colegii de la Tehnic mi-au spus că contractul a fost semnat în 16 septembrie, urmând ca finalizarea lucrării să fie data de 10 noiembrie, firma care a câștigat licitația având termen de execuție 60 de zile de la semnarea contractului. Colegii de la Tehnic mi-au spus că sunt șanse destul de mari ca și înainte de 10 noiembrie să pornească centrala și să dea drumul la căldură. Dar totul depinde de firma care realizează execuția. Nu aș putea să vă spun despre ce firmă este vorba. Tergiversarea s-a produs din cauza SEAP-ului, practic, atunci, în perioada respectivă, în mai, s-a blocat SEAP-ul, s-a schimbat legislația, colegii au trebuit să o depună din nou din 15 iulie, li s-au trimis niște rectificări și de abia pe data de 3 august a fost acceptată cererea, și postată în 8 august doar, pe SEAP. Și a durat apoi până în 16 septembrie până a fost încheiat contractul, aproape o lună, și execuția a început, cel mai devreme, în 20 septembrie. Probabil că a durat o lună pentru că nu au fost participanți pentru lucrarea respectivă.”

Între ficuși birocrați și calorifere reci, și statuile zgribulesc la Litere

Până când noua centrală termică va fi pusă în funcțiune, se pare că și statuile de pe holurile Facultății de Litere îngheață de frig, înțepenite pe soclu, între ficuși birocrați și calorifere reci. În această dimineață, un bust, într-o postură zgribulită, încerca în zadar să se încălzească:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *