Republica Moldova este, de astazi, al doilea stat romanesc. Sintagma “un popor, doua state”, asa cum sta scris in Declaratia de Independenta a statului moldovean din 1991, a devenit, 22 de ani mai tarziu, o realitate. Pentru studentii basarabeni de la Cluj, vestea vine ca un cadou mult asteptat de Craciun.
Curtea Constitutionala a decis: Declaratia de Independenta primeaza in fata oricarui alt act al statului. Romana devine, oficial, limba vorbita in Republica Moldova.
“Limba moldoveneasca nu exista. Ne bucuram dupa 22 de ani de independenta s-a recunoscut ca vorbim limba romana si ca acum e oficiala. Nu este o noutate, limba romana a fost intotdeauna limba pe care noi am vorbit-o”, spune Victoria Botea, vice-presedintele Grupului de Initiativa Basarabeana din Cluj-Napoca.
In Republica Moldova, insa, parerile sunt impartite, mai spune Botea.
“Familia mea, prietenii mei, cei apropiati mie, cu totii consideram ca acest fapt trebuia sa se intample cu mult timp inainte. Limba pe care o vorbim noi este un dialect, asa cum se se vorbeste si in alte parti ale tarii , noi vorbim romana, dar cu alt accent. Unii considera asta ca fiind limba moldoveneasca”, explica basarabeanca.
Decizia este binevenita si necesara la momentul dat, moment in care Republica Moldova incearca sa ia drumul european, sustine Maxim Eni, presedintele Grupului de Initiativa Basarabeana.
„Rezolvarea unor probleme interne cum a fost si oficializarea limbii romane drept limba de stat da dovada de maturitate sociala si nationala. Sper ca si alte decizii la fel de importante in ceea ce priveste domeniul economic si social sa fie luate si sa continue vectorul european pe care Republica Moldova a decis sa-l urmeze”, a declarat acesta.
Pana in prezent, in Constitutia Republicii Moldova era mentionat ca limba oficiala a tarii este “moldoveneasca”.
sursa foto: www.realitatea.net