Din oras

O clujeanca, in topul national al voluntarilor

In fiecare an, oamenii care ajuta fara sa ceara nimic in schimb sunt sarbatoriti  in cadrul unui eveniment care ofera un loc de cinste voluntarilor din Romania; o binemeritata recunostere publica a oamenilor care daruiesc in mod constant din timpul, energia si abilitatile lor pentru a-i ajuta pe cei aflati in dificultate. Anul acesta, printre finalisti se afla si o clujeanca, o femeie care, timp de 15 ani, s-a implicat in activitati de voluntariat pentru comunitatea persoanelor cu deficiente de auz.

Gala Nationala a Voluntarilor este dedicata in exclusivitate domeniului de voluntariat si este o ocazie anuala unica in care li se multumeste oamenilor pentru munca si implicarea activa in actiuni de voluntariat.

Anul acesta, printre aspirantii la titlul de coordonator al anului se afla si clujeanga Rodica Bogdan. Aceasta a coordonat activitatilor de interpretariat pentru persoanele cu deficiente de auz in cadrul unor conferinte, seminarii, spectacole si dar si la spitale, notariate, tribunale, primarie sau facultati.

“Chiar azi mi s-a spus ca sunt singura persoana cu deficienta de auz din aceasta gala. Sper ca participarea mea la Gala Anuala a Voluntarilor sa deschida noi drumuri pentru viitorul comunitatii persoanelor cu deficiente de auz”, a declarat aceasta pentru Ziar de Cluj.

E voluntar inca din 1998, cand a participat, in cadrul Fundatiei ,,Bogdan’’, la organizarea de evenimente culturale pentru persoanele cu deficiente de auz. Apoi, in 2003, impreuna cu o echipa de voluntari, a publicat  primul „Dictionar de limbaj gestual romanesc”. A fost primul din istoria comunitatii persoanelor surde.

“Curajul si tot ce inseamna volunatriat i se datoreaza sotului meu, care este persoana surda nativa si care s-a implicat foarte mult  in viata comunitatii surde, dorind sa ridice nivelul de trai al acestora. Azi, nu ma vad altfel, am voluntariatul in sange”, mai spune Rodica Bogdan.

Rodica asigura interpretarea in Limbaj Mimico – Gestual a jurnalului regional de weekend al TVR, Studioului Teritorial Cluj, începand din 2012, iar din noiembrie 2013 emisiunea Transilvania la Zi de la TVR Cluj. In plus, gestioneaza si voluntari care activeaza ca interpreti in Limbaj Mimico – Gestual.

“Realizand un sondaj printre beneficiarii acestui proiect, m-am bucurat sa aflu ca telespectatorii cu deficiente de auz urmaresc stirile si, prin intermediul interpretului in limbaj mimico-gestual, le si inteleg”, a mai spus ea.

“Am fost contactati de persoane care aud din alte orase din tara, care si-au exprimat dorinta de implicare, si  care au urmat cursul de limbaj mimico-gestual in dorinta de-a se implica in actiunile noastre”.

Gala Nationala a Voluntarilor premiaza si aduce recunoastere publica voluntarilor, proiectelor de voluntariat, coordonatorilor de voluntari si centrelor de voluntariat din intreaga tara.

La fel ca in editiile precedente, competitia va fi sustinuta de catre cei opt Ambasadori ai Voluntariatului in Romania: Raed Arafat, Margareta Paslaru, Damian Draghici, Marius Manole, Irina Pacurariu, Calin Goia, Valeria Racila von Groningen si Zoli Toth.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *