Din oras

Student la kinetoterapie, mester in bijuterii medievale

Scris de 1,146

In viata de toate zilele, Bogdan Fratean merge la cursuri si se pregateste pentru meseria de kinetoterapeut. Pasiunea lui este insa perioada medievala, costumele, accesoriile si mai ales luptele. Camera unde sta in chirie la Cluj s-a preschimbat in atelierul in care baiatul mestereste coliere, inele si bratari din os, corn de cerb, tap, cupru si piele.

Pe pagina de Facebook a lui Bogdan se afla la loc de frunte faptul ca face parte din Strajerii Cetatii Bistrita, o asociatie care isi propune reconstituirea istorica a vietii medievale. Tinerii participa la diverse manifestari cu o intreaga scenografie desprinsa din alta lume si uluieste publicul cu demonstratii de lupta medievala. 

“Grupul se zbate spre a oferi publicului larg o cat mai exacta idee a modului de viata de acum 6 veacuri. Incercam, pe cat posibil, reconstituirea exacta a echipamentelor, vesmintelor, tehnicilor de lupta, mestesugurilor lasand la o parte acea imagine de ”medieval” promovata inca de unele trupe din tara, in care orice individ imbracat in piele este cavaler, iar orice fata imbracata intr-o rochie venita parca din basme este o printesa sau o domnita la curte”, se arata pe pagina strajerilor.

Asa s-a si nascut pasiunea studentului pentru realizarea de bijuterii inspirate din perioada cu pricina. 

“Toata ideea a pornit din simplu fapt ca am vrut sa imi fac eu un colier sa am la evenimente medievale. Era un simplu snur de piele cu un colt de corn de tap. Nu a fost greu, dar eram foarte entuziasmat ca am reusit sa fac asta. M-am gandit atunci sa incerc sa fac si pentru altii”, marturiseste Bogdan Fratean. 

Noua indeletnicire a inceput in urma cu doi ani cu bijuterii din piele, os si corn. Mica afacere s-a extins de un an si la prelucrarea cuprului.

 

Au urmat alte coliere, din ce in ce mai complexe si dezvoltate, bratari din piele si cupru, brose, clame de par, lanturi si bratari din zale. Se vand ca painea calda la festivaluri medievale si de pe pagina de Internet a tanarului mestesugar. 

“Se intereseaza de acest gen de accesorii vizitatori la festival sau prieteni sau pur si simplu oameni care trec si le place ce vad si cumpara”, explica el. 

In ceea ce priveste preturile cu care isi vinde creatiile, studentul spune ca “nu sunt mari, tinand cont de cat lucrez la ele”. 

Astfel, cel mai ieftin accesoriu costa 5 lei si cel mai scump se vinde cu 30 de lei. 

Ca un veritabil mestesugar al vremurilor noastre, Bogdan se inspira de la alti mesteri, din imaginatie, dar mai ales din informatii de pe Internet.  

“Imi place istoria medievala si imi plac luptele la nebunie”, dezvaluie el. 

Pe langa toate acestea, baiatul practica pana in urma cu cateva luni voleiul. E student la Kinetoterapie si motricitate speciala la Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

“Acum doar facultatea e pe primul loc. Sunt foarte atras de acest domeniu in care as vrea sa lucrez pe viitor. Vreau sa raman la Cluj”, a mai spus el. ULTIMA ORĂ

 • Acum 24 mins FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 4 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 5 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 5 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 6 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 21 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE