Din oras

Strainii care salveaza vieti la Cluj

Nu stiau sa vorbeasca bine limba romana, dar stiau sa acorde primul ajutor in caz de nevoie. E povestea studentilor straini, voluntari A.V.A.T.A.R. (Asociatia Voluntarilor Antrenati in Tehnici de Ajutor si Resuscitare), voluntari care au ales ca in timpul liber sa puna umarul la salvarea unor vieti.

In total, 25 de tineri, membri A.V.A.T.A.R. isi dedica energia unei activitati deloc usoare . E ce-a de-a doua “meserie” pe care voluntarii de la Serviciul de Ambulanta Judetean si-o asuma. Pentru multi dintre ei, a fost o oportunitate de a invata mai multe, de a se familiariza cu situatiile care pot sa apara atunci cand vor fi medici cu acte in regula.

Prin voluntariat invat sa fiu un medic  mai bun

Justin Dodane are 23 de ani, locuieste in Franta, dar studiaza la Cluj de trei ani. Pentru el, integrarea inseamna multa munca voluntara. Ne-a povestit cum a devenit voluntar la serviciul de urgenta din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) si, ulterior, membru A.V.A.T.A.R.. A intervenit in zeci de situatii, unele din ele disperate. Asa a descoperit cat de nepretuita este “bucuria oamenilor cand stiu ca ai venit si se pot baza pe tine”.

“E o posibilitate oferita studentilor, ajutam cum putem echipajele de la ambulanta. Ei ne invata cum se face medicina pe teren”, spune tanarul, intr-o romana aproape perfecta.

Cand a ajuns la Cluj nu stia aproape niciun cuvant. Marturiseste ca munca pe teren a fost cea care l-a ajutat, de voie, de nevoie, sa invete limba romana.

“Eram intr-un echipaj cu trei persoane care nu stiau franceza. Am incercat sa ne intelegem in engleza, dar a trebuit sa invat sa vorbesc romaneste repede”, spune el razand.

Voluntariatul l-a ajutat si sa se integreze in societatea romaneasca, dar si sa invete mai bine.

“E o cale foarte buna de a invata medicina si ne face placere sa mergem. Daca nu ne-ar placea nu ne-am duce”, mai spune el.

A.V.A.T.A.R , in colaborare cu SAJ Cluj, isi propune dezvoltarea si sustinerea activitatilor legate de salvarea de vieti omenesti in orice situatie. In mai putin de o luna, asociatia implineste un an de la infiintare. In acest timp, sute de copii de varsta gradinitei sau scolii generale au invatat cum se acorda primul ajutor datorita lor.

“Toate cursurile de prim ajutor au fost adaptate grupei respective – gradinita sau scoala generala. Au facut si ei masaj cardiac, dar fiecare cum a putut”, spune Calin Tohatan, coordonatorul voluntarilor de la SAJ Cluj si A.V.A.T.A.R.

Pana acum, au contracte cu patru gradinite, dar pe viitor vor sa ii antreneze si  pe parinti.

“Sunt foarte multe cazuri in care parintii se panicheaza pentru chestii mici si suna la 112”, explica Tohatan.

Actiunile lor nu se rezuma insa doar la atat. Asociatia a asigurat asistenta medicala la evenimente mari, cum ar fi Campania Doneaza sange sau Electric Castle Festival.

“In momentul de fata, toti voluntarii A.V.A.T.A.R. sunt si la ambulanta, dar acesta nu e un criteriu de selectare a voluntarilor. Ne trebuie si membri care sa se ocupe de PR sau care sa stie economie, sa ne poata ajuta in orice fel in asociatie; nu ne trebuie neaparat personal medical”, mai spune Calin Tohatan.

In momentul de fata, in A.V.A.T.A.R sunt cinci voluntari straini, din Franta si Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *