Din oras

Strada Tipografiei, în prag de inaugurare: pavaj nou-nouț, stâlpi de delimitare pentru pietoni și o zonă generoasă pentru plimbare

Strada Tipografiei urmează să fie în curând deschisă publicului, cu un spațiu pietonal generos, cu un pavaj nou-nouț și stâlpi de delimitare pentru siguranța pietonilor, fiind inclusă în proiectul de modernizare pe fonduri europene a zonei de centru a Clujului, program european derulat de departamentul de dezvoltare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, sub coordonarea lui Ovid Câmpeanul. 

Reamenajarea zonei centrale a Clujului a intrat în dezbatere în urmă cu doi ani de zile, iar străzile Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola erau regândite astfel încât pietonii și bicicliștii să devină prioritari. 

Administrația locală a inaugurat de curând o parte dintre aceste străzi: strada Regele Ferdinand și strada Emile Zola.

CITEȘTE ȘIStrada Regele Ferdinand, cea mai veche din Cluj-Napoca, a fost modernizată și redată clujenilor

În continuare, la scuarul din fața Prefecturii (zona CEC) lucrările sunt în desfășurare, iar următoarea stradă ce urmează să fie inaugurată este chiar strada Tipografiei.

Potrivit proiectului inițial dezbătut în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), coordonat de Ovid Câmpeanul, director în cadrul Primăriei, dar și planșelor prezentate publicului, întreaga zonă din fața centrului comercial Central urma să fie regândită, prin amenajarea unei mici piațete, cu un aliniament de arbori și zone de odihnă.

detaliu: str Regele Ferdinand după modernizare, piațeta centrul comercial Central

„Strada Tipografiei este o stradă cu sens unic astăzi.

Ar trebui să devină o stradă de tip share space, care să nu mai permită parcarea, din moment ce există parcare sub magazinul Central.

Am propus ca locurile de taxi din fața magazinului să se mute în lateralul magazinului Central, unde nu există funcțiuni publice cu parterul clădirii.

Unde este posibil vor fi plantați arbori”, declara în iulie 2018, arhitectul Vlad Rusu. 

CITEȘTE ȘISe reamenajează străzile Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emil Zola. Cum va arăta zona și când vor începe lucrările – FOTO

Într-adevăr, la doi ani de la momentul dezbaterilor privind reamenajarea zonei centrale, inclusiv a străzii Tipografiei, arborii au fost plantați acolo unde a fost posibil…

Din păcate, în prag de inaugurare, stâlpii de delimitare pentru pietoni sunt ceva mai mulți decât arborii plantați pe această stradă proaspăt reabilitată, unde sunt efectuate ultimele retușuri înainte de inaugurare. 

După cum puteți observa din imaginile alăturate, acestea sunt umbrite de coroana bogată a arborilor.

Pe alocuri se mai regăsesc elemente de pavaj și dale ce urmează să fie montate, iar unul dintre pereți este mânjit de graffiti.

Chiar dacă Primăria a achiziționat un sistem ultraperformant, în valoare de 50.000 de euro, aflat în custodia city managerului orașului, Gheorghe Șurubaru, cu ajutorul căruia zonele mâzgălite de graffiti pot fi curățate cu ușurință. 

CITEȘTE ȘIȘurubaru, proiecte inutile și costisitoare pe banii Primăriei. Boc i-a cumpărat mașinuță pentru curățat graffiti – VIDEO

În data de 14.06.2019 Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare pentru proiectul din fonduri europene „creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: Modernizarea strada Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.

După patru licitații eșuate, costurile de realizare s-au majorat de câteva ori.

Primăria menționează faptul că din iulie 2017 și până în 2019 indicii de cost în construcții au crescut cu 34%.

Valoarea inițială a lucrărilor de pe str Tipografiei era de 1,5 milioane de lei, iar valoarea actualizată este de 1,9 milioane de lei fără TVA.

Durata de execuție a lucrărilor prevăzută în contract este de 8 luni.

Panoul montat aici adeverește că lucrările executate au fost finanțate din fonduri europene…

Chiar dacă imaginile din planșele de prezentare inițiale surprindeau un colorit viu, cu arbori verzi și coroane bogate, acum sunt efectuate ultimele retușuri pentru a oferi și această stradă plină de stâlpișori drăguți, pietonilor. 

Regenerarea urbană de pe strada Tipografiei este similară celei de pe o altă uliță recent modernizată, și anume str Emile Zola, unde au fost plantați mai mulți stâlpi de demarcație („țepe”), decât arbori. 

CITEȘTE ȘIStrada Emile (de)Zola(nt), plină de „țepe” după modernizare

Oricum, măcar în cadrul acestei ample lucrări de regenerare urbană din centrul Clujului, fondurile pe baza cărora a fost executată reamenajarea străzilor au reprezentat resurse financiare din fonduri europene, iar nu din bugetul public al municipiului Cluj-Napoca, după cum se întâmplă în mod curent. 

Chiar și așa, clujenii abia așteaptă ca și această stradă proaspăt modernizată să fie redată accesului public, astfel încât pietonii să se poată bucura de stâlpișorii proaspăt plantați pe această arteră însemnată din centrul orașului. 

 

 

 

featured image: detaliu str Tipografiei după reamenajare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *