Din oras

Stradă din cartierul Mănăștur, uitată de administrația smart. Fără trotuar și iluminat public, rămasă neasfaltată: „Noaptea, lumea circulă cu lanternele de la telefon”

Scris de 93

O stradă din municipiul Cluj-Napoca a fost uitată de administrația smart în Evul Mediu: aceasta nu dispune de trotuar, este neasfaltată, iar iluminatul public lipsește cu desăvârșire. Mai mult, din cauza unei denivelări considerabile și în lipsa unor parapeți, strada reprezintă un pericol public pentru siguranța locuitorilor din cartierul clujean Mănăștur. Cu uimire, edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc – cel mai digitalizat și smart oraș din România, care a candidat pentru titlul de capitală a inovării – a aflat că pe unele străzi din oraș lipsesc nu doar băncuțele smart cu încărcare USB, stâlpi care emit WI-FI, senzori smart pentru identificarea locurilor de parcare, ori iluminat public cu LED, ci nu se regăsesc nici măcar trotuare, strada este scăldată în noroi în lipsa asfaltării, iar iluminatul public NU EXISTĂ. 

Situația dezastruoasă în care se găsesc locuitorii de pe strada Hameiului, cartierul Mănăștur, a fost adusă la cunoștința primarului Boc de către un cetățean în cadrul ședinței de Consiliu local. 

!!! Ziar de Cluj publica în urmă cu trei ani un articol în care prezenta situația dezastruoasă a străzii Hameiului, o stradă rămasă neasfaltată.

CITEȘTE ȘIHameiului, strada unde nu doar bețivii dau în gropi!

Abia pe finalul anului 2020, Emil Boc – care cunoaște problemele clujenilor și neajunsurile din oraș mai mult din birou, în urma rapoartelor slujbașilor din administrația locală, ori din live-urile pe care le face în centrul orașului – a aflat că în orașul pe care-l conduce de peste 15 ani de zile se mai găsesc străzi uitate în Evul Mediu, fără utilități de bază. 

„Aș dori, în cadrul acestei intervenții, să abordez situația străzii Hameiului.

Strada Hameiului aparține de municipiul Cluj-Napoca, se află în cartierul Mănăștur, în apropierea depoului CTP. 

Construcțiile de pe această stradă sunt mai vechi de 15 ani și, din păcate, infrastructura necesară nu este asigurată. 

Strada Hameiului nu are trotuar, nu este asfaltată, nici iluminat public nu există, iar în zona delimitării între stradă și depoul CTP, este o denivelare de circa 4 metri, care reprezintă un pericol foarte mare, ținând cont că nu este amplasat parapet de siguranță și mașinile pot aluneca în gol.

 Strada are nume, dispune de canalizare, avem conductă de apă caldă, gaz, electricitate, serviciul de salubritate este și acela funcțional, doar partea de infrastructură publică lipsește.

În vreme secetoasă este foarte mult praf, după ploaie este noroi foarte mare, iar noaptea, lumea circulă cu lanternele de la telefon. Estimez că pe acestă stradă locuiesc mai mult de 200 de familii”, a spus Sandor Istvan Adam, un clujean cu domiciliul pe strada Hameiului. 

intervenție Sandor Adam în ședința de CL privitor la situația dezastruoasă a străzii Hameiului, neasfaltată și fără iluminat public în 2020

Sandor Adam a afirmat că a depus mai multe sesizări la direcția de Patrimoniu a Primăriei, însă i s-a răspuns că strada nu poate fi astfaltată, nefiind cadastrată.

„Am făcut două tichete în acest an la Primărie a căror răspuns era negativ.

Și am utilizat și metoda nouă introdusă de către Primărie, respectiv Tichetul Albastru, la care, la fel, am primit un răspuns negativ”, a afirmat Sandor Istvan Adam în cadrul intervenției din Consiliul local.

Clujeanul a arătat că peste 200 de familii așteaptă asfaltarea străzii de ani de zile, însă intervențiile întârzie să apară, motiv pentru care, pe timpul nopții, pietonii trebuie să își aprindă lanternele de la telefoane, în lipsa iluminatului public. 

„Tichetul Albastru” l-a trimis la plimbare…

Sandor Adam a oferit și detalii în privința experienței neplăcute încercate prin apelul la serviciul on-line introdus de Primăria Boc, numit Tichetul Albastru. 

Clujeanul a fost trimis la plimbare:

„Prin Tichetul Albastru am primit un răspuns negativ, în sensul în care mi s-a oferit următorul răspuns, din care aș dori să citez:

În urma verificărilor și colaborării cu Direcția Patrimoniu Municipiului și Evidența Proprietății, strada Hameiului nu este cadatsrată, partial aflându-se în domeniul privat, fiind cadastrat de către proprietar privat în zona curbei. 

S-a transmis petentului – adică mie – să ia legătura cu proprietarul și cu Direcția Patrimoniu pentru mai multe detalii, după care vom colabora în vederea întreținerii străzii, atunci când documentele și condițiile vor permite”.

Potrivit datelor înscrise în CF, nu este menționată cotă-parte din drum. 

„Domnule Primar, aș dori să îmi răspundeți la următoarea întrebare: cine, când și cum o să ne asfalteze și o să rezolve iluminatul stradal?”, a fost întrebarea clujeanului pentru edilul Emil Boc. 

În condițiile în care slujbașii administrației locale au primit o palmă publică în ședința de consiliu de marți, în prezența primarului Emil Boc, promisiunile au devenit mult mai concrete. 

Primarul Emil Boc a explicat „principiul” în baza căruia administrația poate interveni: nu poate interveni cu lucrări de modernizare pe stradă, întrucât o porțiune se află în proprietate privată. Și l-a băgat la înaintare pe directorul tehnic pentru explicații suplimentare.

Curtea de Conturi NU permite 

„Unde primăria are proprietate, intervine și face modernizările de infrastructură necesare deci, dacă voi verifica suplimentar dacă strada este pe proprietate publică, mă voi asigura că vom interveni și vom face modernizarea necesară. 

în imagine: Emil Boc, meditând la situația smart a străzii Hameiului, rămasă neasfaltată și fără iluminat public în 2020. 

Și de acum încolo…

Din păcate însă, Curtea de Conturi nu ne permite să facem nici un milimetru de investiție într-un obiectiv care nu aparține orașului sau nu a fost cedată orașului. În acele condiții, reglementarea în integralitatea aparține proprietarilor de drept ai imobilului, terenurilor, străzilor respective”, a declarat Emil Boc.

Virgil Poruțiu, directorul Direcției Tehnice a Primăriei Cluj-Napoca, a transmis că va trimite a doua zi o echipă tehnică pe teren, pentru identificarea problemelor, urmând să fie demarate lucrări de întreținere.

„Pentru modernizarea străzii, trebuie să așteptăm cadastrarea ei, dar pentru lucrări de întreținere, mâine (miercuri – n.red.) o să meargă o echipă tehnică pentru identificarea problemelor și lucrări de întreținere putem realiza”, a spus Poruțiu.

în imagine: Virgil Poruțiu, director Direcția Tehnică Primăria Cluj-Napoca

Astfel, strada Hameiului, rămasă neasfaltată și fără iluminat public, va mai rămâne suficient timp în această stare de delăsare dacă nu se află în proprietatea primăriei. 

„Personal am să verific dacă în dreptul sau până la imobilul dumneavoastră, cine este proprietar, dacă este primăria, vă asigur că acele lucrări vor fi făcute, dacă nu este primăria, atunci va trebui să așteptăm (…)”, a conchis Boc. 

ÎNAINTE – ÎN 2017 și ACUM – ÎN 2020 – str Hameiului e neschimbată: NEASFALTATĂ.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 14 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 15 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 16 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 16 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 1 day Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE