Reportaj

Strada Constantin Brâncuși se extinde, da’ numai pe jumătate. Restul arterei e blocată de șantierele imobiliare FOTO

Modernizarea și extinderea arterei Constantin Brâncuși – unde exproprierile erau promise din toamna anului trecut – se va realiza doar cu jumătăți de măsură. Conexiunea acestei străzi cu Piața Timotei Cipariu, prin Bdul Nicolae Titulescu, va rămâne neatinsă de lucrările de „lărgire”, iar aceasta întrucât o bună parte a străzii, până spre numărul 125, este blocată de șantierele deschise de dezvoltatorii imobiliari pentru realizarea de noi imobile fie cu profil de serviciu, fie noi blocuri-dormitor.

Acesta este motivul pentru care proiectul de extindere a arterei Constantin Brâncuși a și fost amânat și legat de realizarea Centurii Metropolitane, context în care doar o parte a acesteia va beneficia de lucrări de extindere:

intersecția Brâncuși-Borhanci-Romul Ladea-Fagului este blocată în fiecare zi

de la sensul giratoriu cu strada Borhanci și Romul Ladea pe un sens, ori cu Calea Turzii prin strada Fagului și strada Bună Ziua, pe un alt sens – extinderea str Constantin Brâncuși se va realiza doar până la intersecția cu str Lăcrimioarelor. 

„Lărgirea Bulevardului Brâncuși este prins pe… odată cu centura, care va fi și lărgirea… se va face odată cu lărgirea intersecției Borhanci – Romul Ladea, și va fi până la strada Lăcrămioarelor.

De la Lăcrămioarelor până la conectarea cu Centura, este prins și se lucrează la PUZ. Odată cu PUZ-ul de la Centura metropolitană”, a explicat recent viceprimarul Dan Tarcea. 

CITEȘTE ȘIDA pentru imobiliare, NU pentru extinderea arterei Constantin Brâncuși. Emil Boc: „Nu anul acesta… NEXT TIME”

intersecție Constantin Brâncuși – în stânga cu str Lăcrimioarelor și dreapta cu str Horticultorilor

strada Lăcrimioarelor – intersecție până la care este prevăzută „lărgirea”

După această intersecție, strada Constantin Brâncuși este cuprinsă de un imens șantier imobiliar 

Dezvoltarea imobiliară a străzii începe de la nr 125 și continuă până spre Bdul Nicolae Titulescu (Piața Timotei Cipariu). 

Aceasta este explicația pentru care „lărgirea” clamată de autorități va cuprinde doar jumătate din artera Constantin Brâncuși, inclusă în povestea fără început și sfârșit a Centurii Metropolitane. 

Restul străzii este raiul dezvoltatorilor imobiliari. 

„Un primar trebuie să se gândească la comunitatea lui, la salariile ei şi la calitatea vieţii, să aibă viziune. 

Să ştie ce se va întâmpla cu Brâncuşi peste 4-5 ani. 

Cum scrie în PUG, este o zonă de reamenajare urbană, trebuie să nu comprimitem calitatea vieţii şi să începem acum lărgirea. 

Din toamnă încep exproprierile de teren, ca în Bună Ziua. 

Din fericire, legile s-au schimbat şi ne-au dat mai multe pârghii oraşelor”, declara Emil Boc în vara anului trecut. 

Reamenajare urbană a la Cluj

Ziar de Cluj a reflectat dezvoltarea imobiliară din zonă. 

În septembrie 2020, în preajma alegerilor locale, Consiliul local aproba pe strada Constantin Brâncuși nr. 123 – 125 realizarea unui un bloc cu șase etaje: spații comerciale la parter și apartamente la nivelurile superioare.

Pe aceeași stradă, la numărul 119, Digger Contractors mai are un ansamblu imobiliar, alcătuit din 2 blocuri cu regim de înălțime P+6.

Digger Contractors, beneficiarul proiectului, este deținută de Ovidiu Moldovan, cunoscut sub apelativul Didu (50%) și Călin Borodi (50%), socrul lui Ovidiu Moldovan. Didu a fost cameramanul lui Emil Boc, în perioada când era premier al României. În 2012, când Boc a revenit la Primărie, Didu Moldovan s-a lansat, împreună cu socrul său, în afaceri imobiliare.

Iar șantierele continuă în dreapta și în stânga străzii, pe sensul de mers spre Piața Timotei Cipariu, potrivit autorizațiilor de construire eliberate de Primăria Cluj-Napoca. 

Ceva mai la vale, la numărul 100, după cum Ziar de Cluj a relatat, un nou imobil cu funcțiune mixtă, cu toate amenajările exterioare necesare va fi ridicat în cartierul Gheogheni, pe strada Constantin Brâncuși. 

CITEȘTE ȘIPatronii de la Midi construiesc un bloc pe Constantin Brâncuși. Firma lor a crescut într-un singur an de la pierderi de 100 mii euro la profit de peste 2 milioane de euro

În septembrie 2020, proprietarii Midi s-au apucat de demolarea unor locuințe individuale mai vechi de pe str Constrantin Brâncuși din cartierul Ghoergheni, unde și-au propus realizarea unui imobil cu funcțiuni mixte și amenajările necesare. 

În continuare, strada este plină de noi imobile realizate recent. 

Șantierele au duduit în starea de alertă.

Chiar și în perioada celor două luni de stare de urgență impuse de Guvernul PNL-ist-militar, între 16 martie 2020 – 15 mai 2020, munca pe șantiere nu a fost blocată de nici un virus. 

Extinderea arterei Constantin Brâncuși – cu exproprierile ce trebuiau să înceapă în toamnă – nu mai beneficiază de susținere financiară. 

Acum, după încheierea campaniei electorale, primarul Emil Boc a confirmat că artera Constantin Brâncuși nu beneficiază de fonduri suplimentare pentru lucrări de extindere. 

„Nu. Nu anul acesta.

Este în PUG, da? 

Dar nu avem finanțare anul acesta”, a declarat Boc. 

După ce în campania electorală Primăria a aprobat noi imobile pe strada Constantin Brâncuși, în cadrul unei dezbateri recente privind dezvoltarea Clujului, primarul Emil Boc s-a arătat contrariat de imobilele care se construiesc aici și solicitarea crescută din partea dezvoltatorilor imobiliari pentru eliberarea de noi autorizații de construire:

„Eu mă uit cu înfrigurare la strada Brâncuși. Păi dacă toți vor veni să îmi ceară P+6 așa cum s-a început. Fratele meu, degeaba mă străduiesc să fac centură. Am oprit construcția din Borhanci până se termină centura ocolitoare, dar totul va fi înghesuit aici, nu vom mai putea respira. Ce vom face? Când va putea ajunge la 18 m Brâncușiul când e în PUG (Planul Urbanistic General)? Când vom demola jumate din stradă, peste 50 de ani.

Aici cred eu că trebuie într-adevăr analizat și gândit astfel încât să nu scăpăm de sub control orașul și calitatea vieții”, declara, cu înfrigurare, Emil Boc.

Singurul tronson al străzii care este inclus (cel puțin teoretic) în proiectul de modernizare prin extindere vizează intersecția străzilor Constantin Brâncuși-Romul Ladea-Borhanci-Fagului până la intersecția cu strada Lăcrimioarelor. 

Dincolo de acest segment, dezvoltarea imobiliară a zonei nu cunoaște opreliști. 

Iar lucrările de extindere au fost conectate de viitoarea realizare a Centurii Metropolitane, deci la anul și la mulți ani!

CITEȘTE ȘILocuitorii din Borhanci, nevoiți să mai aștepte până la extinderea sensului giratoriu. Emil Boc: „O structură majoră de lărgire, conform proiectului care vine din Centura Metropolitană”

Emil Boc – 

„Este o intersecție care nu e așa, una la două străzi care sunt în cruce. 

De acolo nu ne-au avizat decât o structură majoră de lărgire, de extindere, conform proiectului acesta care vine din Centura Metropolitană”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *