Din oras

Strada Avram Iancu: deschisa, dar inca in santier

Desi s-au facut eforturi pentru deschiderea circulatiei masinilor in prima zi de scoala, pe strada Avram Iancu mai sunt inca multe de facut. Trotuarele au inca goluri, capacele de canal nu au fost montate corespunzator, iar spre capatul opus celor doua scoli din zona e santier in toata regula. 

De departe, strada pare finalizata, cu asfalt si semnalizare proaspata, insa, dupa cativa metri parcursi, iti dai seama ca nu e deloc asa. In dreapta semaforului de la inceputul strazii, chiar langa statuia lui Baba Novac stau pitite utilaje de lucru si panoul lucrarii. In dreptul datei de incepere a lucrarilor, dar si a celei de finalizare nu se mai afla nimic, fiind sterse cu grija in prealabil.

Pe trotuar trebuie sa ocolesti cu grija o multime de „capcane”, de la guri de canal pe langa care nu s-a turnat inca beton, pana la bucati de pavaj depozitate la intamplare sau santuri. 

Mai incolo, un capac de canal sta sprijinit de un gard. 

Alte zone nu au fost inca amenajate, asa ca sunt folosite pe post de spatii de depozitare. 

Ceva mai incolo, „camuflati” dupa un tufis, un grup de muncitori lucreaza la un panou electric. 

Daca pe o parte a trotuarului trebuie sa ai grija la capace si santuri inca neacoperite, de cealalta stau angajatii firmei care se ocupa de reabilitarea drumului, cu unelte si utilaje. 

Copacii din proiect nu au fost inca plantati, dar au spatiul lor, bine semnalizat. 

Pe trotuarul din partea opusa circulatia e si mai dificila. 

De data asta, ai ocazia sa ocolesti si mormane de nisip. 

Pasajul care leaga strazile Avram Iancu si Mihail Kogalniceanu nici nu este accesibil pentru masini, din cauza gropilor si a materialelor de constructie depozitate acolo. 

Pe masura ce inaintezi, intalnesti din ce in ce mai multe gropi, muncitori si unelte. 

Excavatoarele circula pe carosabil, cu coloane de masini in spate. 

Muncitorii au „semnalizat” gropile cum au putut.

Exista si „pauze” de la trotuar, locuri in care trebuie sa o iei prin groapa. 

Toate astea nu i-au impiedicat insa pe unii clujeni, cel mai probabil veniti cu copii la deschiderea anului scolar la una dintre unitatile din zona, sa parcheze pe trotuar. 

Saci uriasi cu pavele isi asteapta randul chiar vizavi de cimitir. 

Zona din fata cimitirului e plina de mormane de materiale de constructii, printre care se strecoara cu greu oameni care merg acolo cu flori si coroane. 

Intersectia dintre strazile Avram Iancu si Universitatii gazduieste, de asemenea, un mic santier complex, unde lucreaza o multime de oameni. 

Lucrarile de reabilitare a strazii Avram Iancu includ asfaltarea, amenajarea de locuri de parcare, a pistelor pentru biciclete, introducerea cablurilor in subteran si montarea de stalpi noi dotati cu tehnologie LED, precum si pavarea trotuarelor cu granit. Vor fi plantati nu mai putin de 57 de arbori. 

Lucrarile sunt realizate de Viarom Construct, companie care a castigat licitatia organizata in acest sens cu o ofertă de 16,9 milioane de lei, fara taxa pe valoarea adaugata, suma cu 7,3 milioane mai mica decat valoarea estimata a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fara TVA.

Proiectul pe fonduri europene „Orasul Comoara” cuprinde si alte trei artere din centru: Memorandumului, I. C. Bratianu (finalizate in vara) si Motilor, unde lucrarile se afla in plina desfasurare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *