In vizor

Știrea zilei este că, după mai bine de 15 ani de construit intens săli de sport, 80% dintre școlile din România nu au așa ceva. În schimb, sportul ar putea deveni materie obligatorie la Bacalaureat

Sindicalistul Liviu Pop, la bază profesor de matematică (să ne ferească bunul Dumnezeu!), ajuns printr-o sinistră farsă a sorții ministru al Educației, dorește să-și impună specialitatea ca materie obligatorie la Bacalaureat. Nu este nimic rău în faptul că se dorește scoaterea copiilor la mișcare și,mai ales, sperăm, refacerea bazei sportive și a criteriilor de performanță sportivă naționale, făcute praf în 27 de ani de guvernări insensibile la acest subiect. Sau sensibile doar la cât se poate fura din mimarea grijii față de sport. Căci, după cum vă ziceam, știrea din știre este faptul că, după mai bine de 15 ani de construit intens săli de sport, 80% dintre școlile din România nu au așa ceva. Adrian Năstase s-a hărnici să facă săli de sport, făcând “pariu” cu amicul Țiriac pe un “Mercedes”că va termina la timp și ultima sală din ultimul cătun al Patriei. Se intâmpla în anii 2000. Acele săli sunt în paragină sau au fost în această situație încă la 5 minute după ianugurarea făcută cu fast.

Elena Udrea s-a hărnicit și ea să facă așa ceva. Numai în județul Cluj cunoaștem situația sălii de sport din Fizeșul Gherlii care a fost transformată în hambar. De folositoare ce a fost.

Revenind, Sportul ar putea să fie introdus ca materie obligatorie de Bacalaureat, conform unui proiect de modificare a Legii Educaţiei. Iar elevii ar primi calificative, nu note. Mai mult, iniţiatorul propune şi cel puţin o oră în plus de Educaţie Fizică pe săptămâna, pentru toate clasele. Însă, cum spuneam, “se opune” însă acestei intenţii chiar realitatea din şcoli. 80% dintre ele nu au săli de sport.

Inițiatorul modificării este parlamentarul Mihaela Hunca, profesoară de matematică şi fostă sportivă de performanţă. Prin modificarea Legii Educaţiei, ea propune ca elevii să dea, obligatoriu, Bacalaureatul şi la sport.

”Pe lângă celelalte probe de competenţe, vorbim despre competenţe ligvistice, digitale, deci aici vor obţine calificativ. De ce facem acest lucru? Pentru motivarea copilului, pentru stimularea copilului de a conştientiza şi de a participa mult mai activ la activităţile sportive.” –  a declarat Mihaela Hunca, citată de ProTV.

Ar fi scutiţi de această proba cei care au probleme medicale. Este de întrebat cu ce anume probă, obligatorie și ea, ar înlocui proba de sport pentru acești copii, pentru a nu se produce discriminare, sau, un val național de scutiri medicale în vederea susținerii Bacalaureatului?

Dincolo de bacalaureat, elevii ar urma să aibă mai multe ori de sport în orar

Potrivit proiectului de lege, toţi elevii ar trebui să facă cel puţin trei ore de sport pe săptămâna. Mai mult cu o ora sau chiar două faţă de acum. În plus, iniţiatorul propune şi două ore de sport competiţional, la decizia şcolii, pentru ca elevii să se poată antrena pentru olimpiadele şi concursurile sportive.

Însă şcolile din România nu sunt pregătite pentru o astfel de schimbare. În lipsa sălilor de sport (construite pe hârtie în ultimii 15 ani) elevii au primit un manual de sport de la ministrul Liviu Pop şi vor sta în bănci că să-l studieze.

Proiectul de modificare a Legii Educaţiei va fi în dezbatere publică cel puţin o luna, după care va fi votat de parlamentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *