Politica

Au dat drumul la robinetul de bani, acum se întreabă prostește ce e de făcut: Vosganian susține că “Încercarea Guvernului privind split TVA vine pe fundalul unei situații dramatice”

Situația dramatică traducându-se prin faptul că “în ceea ce privește veniturile fiscale, România se apropie dramatic de pragul de 25%, media europeană este 40%, iar țările din vârful piramidei au colectări de aproape 50% – Franța, aproape 48%, Danemarca, Finlanda, Belgia, peste 45%, până și Bulgaria are peste 30%” –  adeclarat deputatul ALDE, Varusjan Vosganian, ieri, în plenul Camerei Deputaților.

Presupunem faptul că în țările enumerate nu s-a “reparat” cu proști harnici “ceea ce s-a stricat” și nici nu s-au hărnicit politicienii acestora să deschidă robinetul cu bani pentru pensii nesințite și reangajări la stat a pilelor și relațiilor politice. De asemenea presupunem că marii contributori ai statului sunt cei care-și onorează primii datoriile fiscale, fără a beneficia de scutiri. Și, tot o presupunere, organele fiscale ale statului se hărnicesc nu asupra babelor și moșilor prin piețe, ci asupra marilor „producători” de gropi fiscale.

Deci, total invers decât în România.

Așsadar, a spus deputatul ALDE, la dezbaterea pe tema split TVA din plenul Camerei Deputaților, “această încercare făcuta de Guvernul Tudose vine pe fundalul unei situații dramatice în care se află România. Aici nu este vorba doar de TVA, pentru că invocarea splitării TVA pentru rău platnici se referă și la neplata contribuțiilor și la plata celorlalte impozite.”

Ori, cine este cel mai mare rău platnci al contribuțiilor și impozitelor? Exact: statul prin intreprinderile și regiile sale în care zac, pe bani nemeritați, toți sinecuriștii politici – de la căpușele bgetelor locale, până la păduchii bugetului național. Cei care numai zilele trecute s-au pensionat la 45 – 50 de ani (cu pensii de mii de lei) pentru a se reangaja, a doua zi, pe salarii de mii de lei.

Despre salarii și pensii nesimțite nu ne vorbește caricatura aceasta politică care răsounde la numele de Vosganian, ne vorbește despre cum cei de la ALDE “respectă pe cei care plătesc corect” și cum doresc să facă “o competiție corectă între agenții economici” și să nu protejeze “pe cei care nu plătesc taxe pentru a avea un avantaj incorect”. Asta după ce au lăsat deschis robinetul de bani și s-au împușcat singuri în picior ca pe vremea dezmățului financiar declanșat de Trădătoriceanu pe vremea în care era ministru.

Cică: “Trebuie să avem o soluție, dar vă repet și o spun și colegilor care sugerau idioțenii de tipul impozitării cotetelor: nu se va face acest lucru prin introducerea unor taxe și impozite sau mărirea unor taxe și impozite, pentru că ele nu vor face decât să apese tot asupra celor care își fac datoria față de stat. ALDE nu este de acord cu sporirea sau introducerea unor taxe”.

Corect. Dar ce înțelepți au devenit după ce au tocat toți banii țării în nici un an de guvernare! Drama mare nu e din fiscalitate. E din corupție.

Colectarea deficitară se rezolvă simplificând fiscalitatea, nu complicând-o. Cu cât va fi mai ușor, mai transparent de plătit TVA-ul cu atât vor crește încasările. Cum ar arăta, de exemplu, un sistem unic de facturare online, care calculează automat TVA-ul de plată lunară pentru fiecare firmă și care, posibil, ar crește colectarea? Și să nu mai face “contabilitate” pe dischete, hârtie și Software slab scris pe „genunche“, neintegrat și redundant?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *