In vizor

Stimulentul promis angajaților DGASPC Cluj care au stat în izolare, departe de familii, NU a fost plătit. Guvernul caută surse de finanțare

Personalul din centrele rezidențiale ale DGASPC Cluj își manifestă nemulțumirea pentru faptul că încă nu au primit de la Guvern stimulentul promis în luna mai. Angajații sunt revoltați că au fost obligați să stea în luna aprilie și mai izolați în centrele în care muncesc, departe de familii. Atunci Guvernul le-a promis un stimulent. Însă acești bani nu au mai ajuns niciodată la angajații DGASPC Cluj.  

”Am fost izolati la locul de munca,la azil,atat infirmiere cat si asistente si bucatarese,iar acum de la Centru ne tot aburesc de cateva luni de zile”, semnalează un angajat. 

Ziar de Cluj l-a contactat pe directorul DGASPC, Dan Tămaș, cel care a confirmat că acești bani nu au fost încă alocați de către Guvern.  

”Este aceeași păcăleală despre care am vorbit în cursul lunii mai sau iunie. Niciun angajat din cei care au stat pe baricade în stare de urgență și la începutul stării de alertă nu au primit nici măcar un leu. Promisiuni deșarte. Nimeni nu a primit niciun leu, Veștile sunt foarte proaste pentru că toată luimea vorbește despre restructurări și diminuări de salarii pentru că CJ Cluj nu poate să asigure finanțarea serviciilor sociale de la DGASPC Cluj”; a declarat Dan Tămaș.

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care personalul centrelor rezidențiale urmau să beneficieze de un stimulent de 1150 de lei. Ulterior acea Ordonanță a fost respinsă de către Parlament, iar angajații centrelor urmează să fie cuprinși în Legea 82/2020 și să primească un stimulent de 2500 de lei. Doar că, Guvernul nu are bani. 

”Recunoscând efortul depus de personalul centrelor rezidențiale în perioada stării de urgență, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență numărul 82/2020 pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru angajații centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, izolate preventiv la locul de muncă, pe perioada stării de urgență, identificând în același timp și sursele de finanțare necesare aplicării acesteia. Prin acest act normativ stimulentul de risc a fost stabilit în sumă fixă de 1150 de lei brut și a vizat în în mod explicit categoriile de profesionale cărora le-au fost aplicate în mod direct prevederile OM 8, privind izolarea preventivă la locul de muncă. Având în vedere faptul că valoarea stimulentului era mai mică comparativ cu cea stabilită prin Legea nr. 82/2020, Guvernul României a salutat decizia Parlamentului de a respinge OUG 82/2020. Cu toate acestea, având în vedere că aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, respectiv acordarea stimulentului în valoare de 2500 de lei presupune un efort financiar suplimentar, care nu a fost estimat, la momentul aprobării, se impune identificarea surselor de finanțare necesare acoperirii acestui drept instituit. Ne exprimăm speranța că până la momentul identificării surselor de finanțare vor fi clarificate și aspectele referitoare la beneficiarii acestui drept, întrucât în forma actuală sunt mult prea generale și lasă loc de interpretare”, potrivit Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii.  

Ziar de Cluj a încercat să afle informații concrete despre plata stimulentului pentru aceste persoane care au fost nevoite să accepte izolarea timp de cel puțin 14 zile. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj ne-a comunicat că se așteaptă un ordin de ministru și că încă nu au cum să facă acele plăți, dar că ar trebui să contactăm și autoritatea în subordinea căruia de află DGASPC, în acest caz, Consiliul Județean Cluj. Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj ne-a transmis că ei nu au obligația să acorde acest stimulent, el este acordat de către Guvern.  

De altfel, Ministrul Muncii Violeta Alexandru, într-o postare de pe o rețea de socializare recunoaște că ea ”face eforturi” pentru ca stimulentul să fie acordat doar acelor persoane care au muncit suplimentar. 

”Eu mă străduiesc să profesionalizez administrația, fac eforturi să clarific populismul PSD din Parlament ca să se poată aplica măsura stimulentului doar pentru cei care au muncit suplimentar în centrele pentru vârstnici/alte categorii vulnerabile, pentru protecția lor și a beneficiarilor, în perioada de izolare preventivă la locul de muncă”, potrivit Ministrului. 

Cu alte cuvinte în acest moment se caută soluții pentru a stabili cu exactitate cine poate beneficia de acel stimulent, deoarece Guvernul nu are bani să suporte acest stimulent. Cum legea este destul de vagă, este nevoie de precizări suplimentare pentru a stabili exact angajații care vor beneficia de acești bani. Aceste proceduri par însă că durează, mai ales că Guvernul nu are fonduri, angajații DGASPC Cluj mai au de așteptat până să primească acest stimulent.  

Angajații au fost obligați să accepte să stea departe de familii, unii dintre ei chiar pe perioada Sărbătorilor de Paști, condițiile de cazare fiind încropite la repezeală, unii au dormit în săli de sport, așa cum a prezentat Ziar de Cluj în luna aprilie. Acei oameni merită să primească banii care le-au fost promiși. Guvernul ar trebui să prioritizeze aceste alocări pentru ca angajații să simtă că efortul lor este apreciat și recompensat pe măsură. 

Citește și:

Angajații DGASPC Cluj, obligați să stea 14 zile departe de familii, sunt disperați: au copii mici și vârstnici de care nu are cine să aibă grijă 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *