Sanatate

Stimulentul de risc nu a fost acordat nici unui angajat din cadrul Direcției de Asistență Socială Cluj. Tămaș: „Deocamdată nu sunt decât povești electorale”

Niciunul din cei aproape 300 de angajați din structurile Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj nu a primit așa-numitul „stimulent de risc” promis de președintele Iohannis și trâmbițat pe canalele oficiale peneliste. Astfel, deși starea de urgență s-a încheiat demult, iar România se găsește deja în cea de-a doua lună de stare de alertă, niciun asistent social ori angajat ce a desfășurat activități specifice de îngrijire a pacienților cu risc de infectare, nu a primit stimulentul de 500 de euro promis de guvernanți. 

Mai mult, în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj, beneficiarii direcți ai acestui proiect riscă să rămână fără stimulentul de risc și din cauza anumitor aspecte de natură juridică, precum sunt licențele de funcționare pentru centrele sociale care își desfășoară activitatea în clădiri cu valoare istorică și unde lipsește autorizația ISU. 

Bunăoară, autorizația ISU pentru sediul instituției de pe strada Eremia Grigorescu lipsește. Dar chiar și în aceste condiții, în vecinătatea instituției se realizează noi construcții imobiliare.

Astfel, prin concursul Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află DGASPC Cluj, anumite aspecte de natură juridică privind licența de funcționare pentru centrele de asistență socială ori lipsa de aurizație ISU, se răsfrâng direct asupra angajaților acestei instituții care riscă să rămână fără stimulentul de risc întrucât nu sunt îndeplinite toate condițiile pentru desfășurarea activității acestora și, implicit, a beneficierii de stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei promis de guvernanții peneliști. 

O serie de centre din subordinea DGASPC Cluj își desfășoară activitatea în clădiri cu valoare istorică, a căror situație juridică nu a fost reglementată de către Consiliul Județean Cluj de mai bine de 10 ani.

În acest context delicat, un număr de 286 de asistenți sociali din cadrul Direcției de Asistență Cluj nu au primit încă stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei, bani promiși de guvernul panelist cu mai bine de 2 luni în urmă:

„Până în momentul de față, adică până în data de 24 iunie, niciun angajat al instituției nu a primit acel stimulent în cuantum de 2.500 de lei.

Se vorbește despre acte normative, despre norme de aplicare, dar încă nimeni nu a văzut nici un leu.

În județul Cluj, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj, există o problemă – este o problemă care se regăsește și în alte județe, cu privire la aceste stimulente – pentru un număr de 286 de angajați și 13 centre a căror situație juridică nu a fost rezolvată de către cei de la Consiliul Județean, ei fiind proprietarii terenurilor. 

Și aici vorbim de situația juridică a imobilelor, autorizație ISU sau lipsa de avize din partea comisiei de monumente, pentru anumite clădiri, așa-zise istorice, în condițiile în care în vecinătatea noastră unii construiesc blocuri”, a declarat directorul general al DGASPC Cluj, Daniel Tămaș. 

În mod firesc, stimulentul de risc în cunatum de 2.500 lei/lună promis de Guvernul liberal, trebuia să fie operat prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Cluj.

Însă, din păcate, după cum apreciază directorul DGASPC Cluj, stimulentul de risc nu a fost acordat nici unui angajat din această structură, chiar dacă promisiunea a fost lansată public chiar de către Klaus Iohannis cu mai bine de două luni în urmă și preluată de guvernanții peneliști.

Dacă în cazul medicilor care s-au aflat în „linia întâi” și nu și-au primit stimulentul de risc de 500 de euro, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că responsabilitatea în acest sens revine spitalelor și managerilor instituțiilor medicale care nu au întocmit din timp listele cu numele cadrelor medicale ce trebuie să primească stimulentul de risc, în cazul angajaților din structura județeană a Direcției de Asistență Socială Cluj, banii nu au venit chiar dacă toată documentația a fost întocmită din timp și depusă la AJPIS:

„Toată documentația trimisă de către DGASPC Cluj a ajuns la AJPIS, toate tabelele cu angajații și centrele, cred că ei transmit mai departe Ministerului Muncii, urmând ca acești bani să vină de la minister prin consiliile județene. 

La nici unul din centrele din subordinea DGASPC acești bani nu au ajuns încă.

Nici un angajat nu a luat nici măcar un leu.

Deocamdată nu sunt decât povești electorale”, a conchis Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj. 

Deși în urmă cu mai bine de 2 luni de zile, în cadrul unei declarații publice președintele Klaus Iohannis a promis tuturor cadrelor medicale ori celor din structurile de asistență socială care s-au aflat în activități specifice de îngrijire a pacienților infectați cu COVID-19, suma de 500 de euro, adică 2.500 de lei drept „stimulent de risc”, acești bani nu au ajuns încă în teritoriu, către beneficiarii direcți. 

Mai mult, în cea mai recentă dezbatere cu privire la politicile sociale desfășurată la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, angajați din diverse structuri cu caracter social din municipiu au semnalat aceeași problemă edilului clujean, Emil Boc, și anume lipsa de transparență în privința procedurilor de acordare a „stimulentului de risc”: din păcate, acești bani nu au ajuns încă la nici unul dintre asistenții sociali. 

Reprezentanții asociațiilor s-au plâns însă că nu reușesc să ia legătura telefonic cu nimeni de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.

Viceprimarul Olah Emese le-a recomandat asistenților sociali să insiste pentru a primi un răspuns, în condițiile renumitei birocrații românești:

„Vă sfătuiesc, pe lângă faptul să încercați să îi contactați telefonic, să le trimiteți pe mail, ei de obicei răspund mai repede la e-mailuri.

Trebuie să insistați, pentru că au foarte multe cauze în această perioadă”, ar fi declarat Olah Emese. 

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2020 stimulentul de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună, se acordă cadrelor medicale și auxiliare din spitale, dar și personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *