Sanatate

Știi tu, oare, ce e fericirea?

„Îmi doresc să fiu fericit!” Clișeu sau nu, asta își dorește cam toată lumea. Dar ce reprezintă fericirea? Am putea întreba 1.000, nu 100 de români, și nu am găsi două răspunsuri identice.

Am provocat-o pe Adelina Pop, psiholog și psihoterapeut, la o discuție despre fericire.

„Fericirea o putem defini în mai multe moduri. Și există mai multe moduri de a fi fericit. Fericirea, cea înțeleasă în sens larg, cea asociată cu experiențe pozitive, e doar o bucățică din fericire. O asociem cu acele stări de bine, cu anumite momente plăcute, când trăim ceva frumos, când ni se face o surpriză, când se întâmplă ceva foarte bun în viața noastră. În același timp, fericirea e și la un alt nivel. E fericirea aceea asociată cu a face ceva în care suntem complet absorbiți, în care suntem complet prinși, momentul acela în care ești atât de absorbit de ceea ce faci, încât nu mai există nimic în lumea asta. Sau, la un alt nivel, fericirea aceea asociată cu sens, cu a simți că, prin ceea ce fac există un impact pozitiv asupra lumii, a mediului înconjurător, asupra unei comunități mai largi decât sinele”, ne oferă psihoterapeutul câteva perspective.

Dacă ne uităm la istoria omenirii, în trecut nu prea ne permiteam să fim fericiți. Oamenii se concentrau mai degrabă pe a supraviețui, pe a-și procura hrană și cele necesare supraviețuirii. Asta însemna pentru oameni fericirea. Acum avem cam toate cele necesare și, totuși, nu suntem neapărat fericiți.

„Foarte multă lume declară că nu se bucură de lucruri. Nu suntem fericiți. Și ceea ce observ, ce au observat și alți psihologi, cercetători e faptul că noi nu prea știm ce ne face fericiți.Doar avem senzația că știm”, punctează Adelina Pop. 

Dacă întrebăm un copil ce l-ar face fericit, am avea șanse mari să primim un răspuns sincer și punctual. Un joc, un balon, două pătrățele de ciocolată… copiii pot spune sincer ce își doresc. Cu adulții e mai greu. 

Ce-și doresc oamenii mari? 

Nici ei nu știu, e clar. Au impresia că unele lucruri contează mai mult decât altele.

„Dacă întreb o persoană ce-și dorește, probabil voi obține răspunsuri de genul să obțin job-ul acela pe care mi-l doresc, să mă căsătoresc cu femeia visurilor mele, să mă duc în vacanță în Maldive. Dar faptul că spune asta nu înseamnă că l-ar face, într-adevăr, mai fericit ”, punctează psihoterapeutul Adelina Pop.

Dacă vreți să aflați ce e fericirea, ideal ar fi să apelați la memorie și să vă amintiți momentele acelea perfecte, pe care nu le veți uita niciodată. Căci fericirea nu înseamnă nici un job, mai bun, nici o femeie mai frumoasă, nici un bărbat bogat, nici un concediu exotic. Fericirea poate fi, în schimb, un balon, două pătrățele de ciocolată sau un joc, primite sau câștigate la vremea lor.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *