Editorial

STATUL NU E AMICUL DEMOCRAŢIEI. Aşa că nu-l invitaţi să decidă ce înseamnă libertate de exprimare. Că e “tănănău” şi iute doritor de pumn în gură!

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații a decis închiderea site-urilor românia-veche.ro și justitiarul.ro, pe care le acuză că au publicat o serie de articole false legate de pandemia de coronavirus, potrivit unei decizii postate pe site-ul instituției conduse de Sorin Grindeanu. Adică de ex-premierul GUDUREANU al lui Liviu Dragnea. Iar cei care l-au umplut de scuipaţi pe când era “sluga” “umilă” a lui Dragnea, acum îi aplaudă deciziile (dar asta este o altă discuţie). Decizia de a cere întreruperea existenței celor două site-uri a fost luată în baza decretului prezidențial pentru prelungirea stării de urgență și ca urmare a propunerii făcute de Grupul de comunicarea strategică. Cele două site-uri sunt editate de firma NetDesign SRL din Bistrița. Compania poate ataca decizia ANCOM în contenciosul administrativ.

Păi, e bine că s-au închis aceste două site-uri?

Nu, nu e bine. Nu statul trebuie să decidă ce înseamnă libertate de exprimare. Constituţia se exprimă clar cu privire la „libertăţile” pe care statul nu are voie să le exercite asupra libertăţii de expresie şi de exprimare.

Citez din CAPITOLUL II, Drepturile şi libertăţile fundamentale, ARTICOLUL 30, Libertatea de exprimare:

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Dar nu degeaba au cerut derogare actualii guvernanţi de la “Drepturile Omului”, noaptea, ca hoţii, fără să informeze populaţia. Ceea ce e toxic, ceea ce te deranjează în lumea on line, este la un click distanţă din a nu se mai citi, la un block distanţă din a nu se mai vedea în veci, la o telecomandă distanţă de a nu mai vedea. Dacă nu-ţi place ceva, sau de cum se exprimă cineva, nu inviţi statul să-i dea un pumn în gură. Că statul e tănănău şi cu apucături de borfaş de curtea şcolii. Dar arta delaţiunii este atât de înrădăcinată în ADN-ul educaţiei non-democratice la români, încât cel mai mare tembelism inventat vreodată ca mijloc de cenzură şi de nouă “reedeucare”, “încălcarea standardelor comunităţii”, a prins cel mai bine la cei care nu-şi pot exprima o părere fără a-l chema pe “Big Brother” în ajutor. Să dea acesta cu parul.

Nici mie nu-mi plac multe “tembeliziuni” de ştiri, multe făcături de site-uri de ştiri la care se prefac că lucrează “funcţionari” şi “boschetari” de presă (nu jurnalişti), nu-mi place justitiarul.ro şi alţi indivizi pe care îi consider extremişti cu site-uri extremiste. Site-ul justitiarul.ro este detinut de Marius Albin Marinescu din Sibiu, dovedit ca fiind fost colaborator al Securităţii urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ce dateaza din anul 2008. Decizia a fost contestată, însă Înalta Curte a decis că rămâne definitivă în 2010. Şi aceasta este o altă discuţie, despre câţi foşti şi actuali ai fostei şi actualelor “securităţi” se joacă de-a “informatorii” de opinie.

Până una alta, blamatul individ de la justitiarul.ro, a făcut posibil, prin materialele pe care le-a scris, să se deschidă dosarele penale pentru Iohannis şi familionul şi modul în care au obţinut ilegal nişte case şi foloase necuvenite prin fals şi uz de fals. Este că acum închiderea site-ului justitiarul.ro, pe motiv de “fake news”, seamănă a un bun pretext pentru o meschină răzbunare?

Şi cine a decis că exprimarea unei opinii contrare autorităţilor este fake news? Păi Grupul de Comunicare Strategică (nişte miliţieni şi un foarte prost gestionar al situaţiilor de urgenţă) plus servilul dovedit Sorin Grindeanu.

Lăsate la “judecata” lor, în curând toate criticile aduse Guvernului Klaustrare vor fi notificate ca fake news? Câţi paşi mai sunt de parcurs până acolo – mai ales că i-am văzut extrem de vioi şi receptivi (până să nu fie criticaţi dur de societatea civilă) în a arunca pe piaţă idei naziste?

Totul, dar totul, într-o democraţie trebuie citit în cheia libertăţilor civile. Acestea nu trebuie lăsate la îndemâna cenzurii statului. Statul nu trebuie aplaudat când instituie cenzura, indiferent de pretext, indiferent de umorile noastre personale, ci trebui huiduit. Asta mai ales dacă vrem ca instituţiile democratice ale statului să funcţioneze după REGULI şi LEGI, nu după UMORI şi, mai ales INDIFERENT de cine alege gloata să-şi cioplească ca chip cioplit în fruntea acestora.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *