In vizor

STATUL LOR, ROMÂNIA LOR: Un general SRI în rezervă cu 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe și o pensie de 45.000 de euro pe an, numit de premierul Ciucă în conducerea Casei de Asigurări de Sănătate, instituție cu buget de 10 miliarde de euro

Fost manager de spital SRI și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe vremea lui Adrian Năstase, generalul în rezervă Cristian Georgică Celea, 67 de ani, s-a întors. A fost numit, în ianuarie, în consiliul de administraţie al CNAS, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă, transmite Libertatea. Şi tocmai ce ne-a spus, prin intermediul unui sondaj de tot râsul, că nu ar prea fi bani pentru a se face toate alegerile democrate de la anul, la datele stabilite prin lege.

  • Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituția cu cel mai mare buget din România: în 2022 a avut venituri de 51 de miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro. De modul în care împarte taxele plătite de contribuabili depinde finanțarea spitalelor de stat și private din România.
  • Cum deseori, la Ziar de Cluj şi NCN, v-am demonstrat când este vorba despre „Sănătate”, miza este și a fost cine fură banii de medicamente, de aparatură, consumabile, decontări şamd: partidul care pune ministrul, sau partidul care numește pe şeful casei? Căci hoţii nu cunosc decât 2 posibilităţi: ministerul să controleze CNAS-ul (adică să împartă prada) sau CNAS-ul să fie independent (adică prada să se ducă numai la unii). Nimeni n-a vrut până acum să reglementeze piaţa, pentru că niciunul din aceşti experţi, manageri, gestionari şi chiar moralişti nu se gândeşte decât la interesul său. Şi trebuie s-o recunoaştem: la împărţeala portofoliilor din orice coaliţie, fără controlul CNAS ministeriatul Sănătăţii n-are niciun haz.

Generalul Celea este consilierul onorific al ministrului Rafila. Are 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe în declarația de avere. Plus o pensie de 45.000 de euro pe an. Cristian Georgică Celea este general de brigadă cu o stea, a activat în SRI și a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu, prin decretul 317 din 16 martie 2006.

A fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) între 2003 și 2005, fiind numit de Adrian Năstase.

În momentul detașării la CNAS, avea experiență de circa 10 ani la SRI, unde a fost și comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu.

Generalul a fost și șeful spitalului Muntenia Medical Center, ridicat de SIF Muntenia la Pitești pentru circa 14 milioane de euro. Jurnalul de Argeș scria că, în 2011, spitalul a avut pierderi de 14 milioane de lei, cât a fost condus de Celea.

Legătura dintre generalul SRI cu pensie de 4.000 de euro pe lună și un manager de spital din Capitală. „De ce nu se organizează concurs de un an?”

Șerban Dragosloveanu este directorul interimar al Spitalului Foișor și ginerele generalului SRI în rezervă Cristian Georgică Celea, cel care a fost numit consilierul ministrului sănătății, Alexandru Rafila și, recent, membru în conducerea CNAS de către premierul Nicolae Ciucă.

În mai 2022, viceprimarul Bucureștiului, Horia Tomescu, USR, a declarat agenției Agerpres că va organiza în toamnă un concurs pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei.  Acel concurs nu a mai venit, iar unitățile medicale ce țin de Primărie prin ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București) sunt conduse, în continuare, de interimari. Printre ei se numără Șerban Dragosloveanu. Medic primar ortoped în cadrul Spitalului Foișor, București, el a fost numit manager interimar pe 19 decembrie 2022 la același spital.

SURSA: Libertatea

În 2003, Dr. Cristian Celea, fost director al Spitalului SRI, a fost numit de Năstase director al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

„Colonel doctor Cristian Celea, medic oftalmolog si pana ieri directorul Spitalului SRI, este noul director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Dr. Cristian Celea a ocupat postul printr-un concurs organizat de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), in zilele de 13 si 14 ianuarie. La proba scrisa si la interviu s-au prezentat doar doi candidati, dr. Celea si dr. Ioan Buraga, directorul Directiei Generale de Cooperare Internationala si Integrare Europeana din MSF. Dr. Aurel Cristea, directorul Directiei de Sanatate Publica Galati, s-a inscris la concurs, dar a renuntat sa participe in ultimul moment. In schimb, dr. Iulian Popescu, cel care a ocupat pana acum functia de director al CNAS, nu s-a mai inscris in cursa pentru recastigarea acestui post important Colonel doctor Cristian Celea, medic oftalmolog si pana ieri directorul Spitalului SRI, este noul director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Dr. Cristian Celea a ocupat postul printr-un concurs organizat de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), in zilele de 13 si 14 ianuarie. La proba scrisa si la interviu s-au prezentat doar doi candidati, dr. Celea si dr. Ioan Buraga, directorul Directiei Generale de Cooperare Internationala si Integrare Europeana din MSF. Dr. Aurel Cristea, directorul Directiei de Sanatate Publica Galati, s-a inscris la concurs, dar a renuntat sa participe in ultimul moment. In schimb, dr. Iulian Popescu, cel care a ocupat pana acum functia de director al CNAS, nu s-a mai inscris in cursa pentru recastigarea acestui post important” – scria presa vremii.