In vizor

Statuile uitate ale Clujului, reparate doar pe hartie

Restaurarea Monumentului Memorandistilor, reamplasarea statuii lui Donath sau reparatiile capitale vitale pentru Scoala Ardeleana sunt proiecte care nu s-au materializat anul acesta, desi, in planurile Primariei Cluj-Napoca data estimata pentru finalizarea lor era luna martie.

In tot acest timp s-au gasit fonduri pentru o statuie noua, cea a putin cunoscutului compozitor Nicolae Bretan, pentru care s-au dat de la bugetul local nu mai putin de 13.000 de lei.

Statuia a fost inaugurata cu mare pompa recent, in Parcul Central si poate fi admirata intr-o ipostaza triumfala: cu un buchet de flori galbene in brate si o coroana rezemata pe soclu.

De jur-imprejur, statuile vecine sunt brazdate de timp si vreme, cu licheni, crapaturi adanci si dungi de mizerie, desi au inscriptionate nume ceva mai sonore, cum ar fi cel al lui Octavian Goga.

Vizavi, ansamblul Horea, Closca si Crisan isi arata fisurile, desi a fost restaurat in aceasta vara. Suma atribuita de primarie in acest sens a fost de 1,6 milioane de lei.

Nu s-a mai facut nimic pentru statuia lui Donath, simbol al Clujului pentru care s-au facut petitii si actiuni mobilizatoare. Reabilitarea ei a rams la faza de proiect.  Restaurarea statuii figureaza in documentele municipalitatii la capitolul „Contracte de lucrari”, iar valoarea estimata fara TVA ar fi de 640.000 de lei, respectiv 144.868 euro.

Pentru reparatiile capitale ale statuilor Scolii Ardelene a fost estimata suma de 1,6 milioane de lei , adica 362. 1717 euro, insa lucrarile nu au mai avut loc anul acesta. Intre timp, cei de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) au amplasat un gard si un aranjament hidos in spatiul verde din apropiere.

Tot anul acesta era in plan realizarea de  reparatii capitale ale monumentelor comemorative din Cimitirul Eroilor, in valoare de 1 milion de lei , precum si restaurarea Monumentului Memorandistilor, pentru suma de 1,6 milioane de lei.

Oficialii Primariei Cluj-Napoca nu au furnizat inca date despre motivele pentru care aceste lucrari nu s-au mai efectuat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *