Din oras

Statuile din oraș arată jalnic, cu toate că anual se alocă bani pentru lucrări de conservare și întreținere

Scris de 144

Ce fel de lucrări se fac la statuile, monumentele și busturile din oraș din moment ce multe se află într-o stare proastă? Este cazul statuii lui Mihai Viteazu sau al Fecioarei Maria din Mărăști. În perioada următoare, va fi organizată licitație pentru lucrări de conservare și întreținere pe anul acesta.

În fiecare an, sunt cheltuiți bani pentru întreținerea statuilor și monumentelor, dar cu toate acestea multe statui din oraș arată deplorabil. Mereu se fac lucrări de întreținere la aceleași statui și monumente, iar cele care chiar au nevoie de lucrări de reabilitare sunt lăsate de izbeliște.

Anul acesta, aproape 132.400 lei, fără TVA vor fi alocați pentru lucrări de întreținere și conservare a statuilor, busturilor și monumentelor. Aceste servicii sunt scoase la licitație și urmează să fie desemnată o firmă care să se ocupe de statuile și monumentele din oraș. Poate anul acesta vor mai fi incluse pe listă și cele care au cu adevărat nevoie de lucrări.

De exemplu, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu este vizibil degradată, ca să nu mai vorbim de soclu, din care se desprind bucăți mari din plăci.
Statuia Sf. Fecioare Maria din spatele bisericii din Mărăști este într-o stare și mai proastă și se va degrada și mai mult din cauza umidității. Conducerea Primăriei a promis de mai multe ori că statuia va fi mutată într-un mediu prielnic, dar au fost doar vorbe în vânt.
Și statuia Lupa Capitolina are nevoie de lucrări de restaurare, chit că nu a trecut foarte mult timp de când a fost montată pe bulevardul Eroilor.
Culmea ironiei, în caietul de sarcini este menționat faptul că statuile au nevoie de curățare, întreținere și conservare pentru că sunt expuse intemperiilor și unor factori naturali și umani.

„Monumentele istorice, statuile, busturile și plăcile comemorative străjuiesc iluzia trecutului glorios al înaintașilor noștri și reprezintă o mărturie istorică a neamului nostru. Deoarece amplasarea lor se face în spațiul public, fiind expuse în aer liber, este nevoie de curățare, întreținere și conservare, întrucât intemperiile și alți factori (naturali sau creați prin activitatea umană) le-au deteriorat în timp. Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul național cultural și sunt protejate prin lege”, este precizat în caietul de sarcini.

În același document mai scrie că întreținerea și conservarea monumentelor are ca scop salvarea operelor de artă. Dar dacă în fiecare an se alocă bani, de ce unele statui arată jalnic?

„Pentru a pune în evidență valoarea istorică și estetică a monumentelor istorice, a statuilor, a busturilor și a plăcilor comemorative amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum și pentru a stabiliza degradarea, se propune luarea unor măsuri de întreținere și conservare, în conformitate cu normele tehnice și științifice în domeniu. Întreținerea și conservarea monumentelor are ca scop atât salvarea operelor de artă, cât și a valorilor culturale, contribuind astfel la salvarea patrimoniului monumental.
Urmare a inventarierii monumentelor, statuilor, a busturilor și a plăcilor comemorative, având în vedere cele constatate, la început se impune cercetarea și stabilirea stării de degradare a acestor obiective, în funcție de care se vor efectua intervențiile necesare”, este scris în caietul de sarcini.

Printre lucrările care sunt prevăzute în caietul de sarcini se numără demontarea plăcilor degradate și care se desprind și montarea altora; refacerea postamentelor degradate; curățarea manuală a depunerilor de orice fel; îndepărtarea depunerilor biologice, prin metode chimice.
Garanția minimă solicitată este de minim doi ani.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 8 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 9 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 10 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 12 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE