Din oras

În Clujul de 5 stele, hârciogii Primăriei sapă la Gară cu viteza unei locomotive cu aburi

Gara din Cluj-Napoca este a treia din țară ca număr de călători, o poartă de intrare în oraș pentru mii de persoane zilnic. În 23 noiembrie 2013, pe platoul Gării, în scop decorativ, a fost amplasată locomotiva cu aburi 150139, reabilitată și vopsită prin contribuția voluntară a salariaților CFR. 

Vasile-Nicu Rafa, șeful stației Cluj-Napoca din 2004, în 2005 a depistat locomotiva cu aburi pe o linie în depou, într-o stare avansată de degradare, și a considerat că ar fi mult mai util ca aceasta să fie recondiționată și poziționată într-un loc în care să aibă impact asupra publicului călător.

Bineînțeles că și spațiul din fața locomotivei a fost amenajat cu gazon, spațiul verde de aici rezistând timp de 4 ani, până când Primăria s-a gândit să schimbe canalizarea și, în dulcele stil clasic, să lase în urma lucrării o mocirlă și o mizerie de nedescris.

Cu toate că lucrările la canalizare s-au încheiat în urmă cu 2-3 săptămâni, deși vremea ar fi permis readucerea spațiului la aspectul inițial, Primăria nu s-a grăbit să reamenajeze această poartă de intrare în municipiu, astfel că acum toți călătorii pot vedea, la sosirea în oraș, că ar putea fi fain la Cluj, dar nu este!

Vasile-Nicu Rafa, șeful stației CFR Cluj-Napoca, a explicat, pentru Ziar de Cluj, de cât timp trenează situația săpăturilor din fața Gării:

„De vreo două luni. S-a lucrat la canalizarea stației CFR, s-au încheiat lucrările și urmează ca cei care au făcut lucrarea să vină să remedieze, să-l aducă înapoi la nivel și să pună ceea ce au degradat. Din Primărie s-a făcut lucrarea. 

Rețeaua de canalizare s-a refăcut, s-a făcut una mai bună. Cea veche era degradată. Pe perioada până s-a refăcut am procedat la vidanjarea canalizării din Gară, s-a izolat de restul orașului și acum funcționează normal.

Undeva în ianuarie am predat amplasamentul, dar lucrarea în sine a durat în jur de două săptămâni. E terminată de vreo două-trei săptămâni. Nu am datele precise, pentru că ei trebuie să vină să îmi repredea amplasamentul, dar în momentul în care o să fie exact cum l-am predat eu. Încă nu l-am luat în primire pentru că aștept să se remedieze ce s-a făcut acolo. Eu le-am spus acum o săptămână ce e nevoie acolo. Nu au stabilit un termen. Deocamdată amplasamentul e al celor care l-au preluat, Compania de Apă, care și-a angajat firmă terță. Dar toate prin Primărie s-au derulat! Au trebuit săpătură foarte mare să facă, foarte adâncă, e la vreo 4-5 metri adâncime canalizarea. Și-au adus utilaje performante care au făcut foraj. Dar și starea timpului ne-a incomodat că a fost foarte frig și precipitații. Acum trebuie să pună pământ, să semene iarbă și marginile, pavajele care le-au spart, au spus că le vor înlocui.”

În dreptul săpăturilor Primăriei a rămas ironic un semn: „Nu călcați iarba!” E semnul perfect al ipocriziei celor care administrează orașul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *