Politica

Statele Unite și Anglia interzic importurile de energie din Rusia

Statele Unite interzic toate importurile de petrol și gaze din Rusia, ca răspuns la invazia declanșată de Moscova în Ucraina, a anunțat marți președintele american Joe Biden într-o conferință de presă.

El a precizat că a luat acestă decizie după consultări cu aliații europeni.

Biden a spus că vor exista costuri și în Statele Unite, pentru că „a apăra libertatea costă”.

Prin această decizie, „poporul american dă o altă lovitură puternică” regimului lui Putin, a afirmat Biden.

„Nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin,” a continuat președintele american.

Prețul benzinei în SUA a crescut cu 65 de cenți de când Rusia a anunțat războiul și va continua să crească, odată cu acțiunile anunțate de astăzi de SUA, potrivit lui. Una din măsurile luate pentru a contracara o scumpire continuă va fi eliberarea a 60 de miliarde de barili de petroli, după cum a fost anunțat încă de săptămâna trecută, a spus Biden.

Președintele american a spus că rubla rusească a scăzut cu 50% de când Vladimir Putin a anunțat războiul în Ucraina. O rublă valorează mai puțin de un penny american, a menționat el.

Conform Politico.ro, înainte de anunțul președintelui american, Marea Britanie a anunțat că va interzice importul de petrol din Rusia în semn de protest faţă de invazia asupra Ucrainei.

Marea Britanie va stopa până la finalul anului 2022 importurile de petrol din Rusia, ca represalii față de invadarea Ucrainei, a anunțat marți ministrul britanic Kwasi Kwarteng, potrivit Le Figaro.

Interdicţia va avea o perioadă de pregătire de câteva luni pentru a permite pieţei globale să se adapteze şi pentru a împiedica oamenii să cumpere carburant din cauza panicii, au mai spus oficialii britanici. Miniştrii vor sublinia faptul că cetăţenii nu trebuie să se aprovizioneze cu combustibil, deoarece petrolul din Rusia este o parte infimă din totalul energetic al Marii Britanii.

Anunţul este de fapt un protest politic faţă de invazia rusă în Ucraina, în încercarea de a exercita presiuni asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Nu va exista o interdicţie a gazelor ruseşti în acelaşi timp, dar oficialii au confirmat că guvernul Marii Britanii încă discută această chestiune.

UE încă se mai codește

Cu toate acestea, anunţul UE cu privire la o interdicţie similară pare să fie tot mai puţin probabil, din cauza temerilor legate de creşterea inflaţiei şi de eventuale represalii din partea Rusiei.