Din oras

Nici războiul nu pune oamenii pe drumuri cum o face Primăria Cluj-Napoca

Una-i războiul de la graniță, dar nici exproprierile nu-s de neglijat.

Clujenii ale căror proprietăți fac parte din coridorul de exproprieri pentru așa-numita lărgire a arterei Moților-Mănăștur sunt somați de municipalitate, „reprezentată prin primar Emil Boc în calitate de expropriator”, să-și părăsească locuințele. Modernizarea gândită de Primărie este una complexă, dar mai complicată este scoaterea oamenilor pe drumuri…

Unul dintre proprietarii de pe str Mărginașă, parte componentă a lucrărilor de supra-lărgire, a fost somat la finalul lunii februarie să elibereze locuința pentru cauză de utilitate publică. Până la mijlocul lui martie 2022.

Cel puțin în acest caz, proprietarul de pe str Mărginașă susține că nu a primit încă nici un leu drept despăgubire, chiar dacă autoritățile au prevăzut fonduri în acest sens. Vom reveni cu detalii …

În ianuarie 2022, consilierii clujeni au aprobat suplimentarea cu 1.375.990 lei a sumei alocate de la bugetul local pentru exproprierile necesare privind realizarea obiectivului de investiții Modernizare Calea Moților-Mănăștur–str Uzinii Electrice–str Oțetului–str Mărginașă din municipiul Cluj-Napoca. 

În prealabil, reprezentanții autorităților ofereau asigurări că oamenii păgubiți își vor primi banii.

„Vom avea o întâlnire în această săptămână pentru a putea etapiza fiecare zonă de acolo. 

Urmează ca în următoarea ședință de Consiliu local să intrăm cu actualizarea datelor de carte funciară, o procedură absolut normală pentru a putea să mergem mai departe. 

Vom face, de asemenea și o reevaluare la anul 2022, pentru că legea ne permite, ca să putem să-i despăgubim pe oameni la valoarea corectă a imobilelor, astfel încât să poată să-și cumpere, dacă doresc, alte imobile sau să se poată muta și să fie liberă de sarcini toată zona, pentru a putea intra la lucrări”, declara viceprimarul Dan Tarcea în ianuarie 2022, înainte de suplimentarea sumei alocate pentru despăgubiri.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile suplimentează cu 1,3 milioane lei fondul alocat exproprierilor de pe artera Moților-Mănăștur 

Cel puțin un număr de 8 case vor fi demolate și peste patruzeci de imobile urmează să fie afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur.

CITEȘTE ȘI: Cel puțin 8 case demolate și peste patruzeci de imobile afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur: „Vom etapiza fiecare zonă de acolo…”

Hotărârea privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții Modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașădin decembrie 2020, poate fi consultată AICI.

În iunie 2021, proiectul modernizării şi extinderii străzilor Calea Moţilor – Calea Mănăştur a fost votat în unanimitate de către consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local.

Un număr de 48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de modernizare a tronsonului Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă.

În 10 Ianuarie 2022 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Calea Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

Valoarea totală a investiției era estimată de autorități la 54.328.940,68 lei cu TVA.
Lucrările vor fi realizate de Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL).
Valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei.

Lucrările urmează să fie desfășurate etapizat, 18 luni – din care 3 luni proiectare și 15 luni pentru execuție. 

Proiectul prevede modernizarea circulației pentru oferirea unor alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public în comun, o prefacere a zonei pentru reducerea congestiei traficului în zonă, pe axa est-vest.

Primăria Cluj-Napoca are în derulare proiectul de modernizare a axei est-vest a municipiului Cluj-Napoca pe direcția Calea Moților-Calea Mănăștur, prin exproprieri ale unor case ce trebuie demolate, benzi reversibile semaforizate, un podeț peste Canalul Morii sau o piațetă publică.

Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de specialiști și cuprinse în PUZ, pentru a conecta trei cartiere ale orașului, Grigorescu-Mănăștur-Zorilor, prin extinderea unor artere și pentru a moderniza sistemul de benzi dedicate pe axa est-vest, conform proiecțiilor administrației locale.