Focus

Start Olimpiada Internațională de Matematică 2018 Cluj! Evenimentul costă 1 milion euro. Jandarmi din structurile speciale din București asigură securitatea, printre participanți fiind fiul președintelui Siriei

Astăzi s-a dat startul Olimpiadei Internaționale de Matematică IMO 2018, care se desfășoară în Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie. Evenimentul implică , printre altele, două zile de concurs în cadrul căruia se întrec 615 concurenți din 110 țări participante. Pentru asigurarea securității, zilnic sunt implicați sute de polițiști, jandarmi și pompieri. Printre participanți se află și fiul președintelui Siriei, Bashar Al-Assad. Acesta are 16 ani și a participat și la Olimpiada Internațională de Matematică de anul trecut din Brazilia.

Statistic, Olimpiada Internațională de Matematică IMO 2018 înseamnă: 615 concurenți, 110 țări participante, observatori din 4 țări, 109 lideri de țară, 109 deputy leaders, 130 elevi ghizi pentru fiecare țară în parte.

Data începerii oficiale a olimpiadei este 3 iulie, odată cu sosirea concurenților și a celorlalți membri ai stuff-ului. Deschiderea oficială are loc în data de 8, la Sala Polivalentă, iar în zilele de 9 și 10 se desfășoară cele două zile de concurs, tot în Sala Polivalentă. După zielele de concurs, vor fi două zile de excursii în care copiii și cu deputy leader-ii vor merge la Alba-Iulia și la Salina Turda. În 13 iulie, cu începere de la ora 14.30, în Sala Horia Demian va fi festivitatea de închidere și decernarea premiilor.

În ceea ce privește subiectele, 183 probleme au fost primite ca propuneri de subiecte, s-a făcut o listă scurtă de 31, din care se vor alege 6 subiecte. Acestea sunt pe diverse nivele de dificultate.

Securitatea va fi asigurată de sute de polițiști și jandarmi, iar măsurile de prim ajutor vor fi asigurate de pompieri și SMURD. Zilnic, vor participa 60 de polițiști, 80 de jandarmi și șase echipaje din cadrul ISU.

“Este o misiune de asigurare a ordinii publice, vom lua toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii publice la acest eveniment atât la cazare cât și pe timpul transportului. Pentru asigurarea securității am mobilizat importante efective de jandarmi și am primit sprijinul unor structuri speciale din București, dat fiind numărul mare al delegațiilor care participă la această olimpiadă”, a declarat Sebastian Litan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Cluj.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj confirmă participarea fiului președintelui Siriei, Bashar Al-Assad.

“Pot să vă spun că sunt mai mulți copii participanți, printre care și copilul președintelui Siriei, care a participat, de altfel, și la Olimpiada de la Rio și care este un component la fel ca oricare altul, al delegației uneia dintre cele 110 țări care participă în competiție”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul școlar general din cadrul ISJ Cluj.

Întrebat dacă fiul președintelui Siriei va beneficia de condiții de securitate specială Cuibus a precizat că nu va avea un tratament special.
Toate hotelurile mari din Cluj sunt cuprinse în acest eveniment. Bugetul evenimentului este estimat la 1 milion euro.

“Olimpiada din Hong Kong a costat 5 milioane de dolari, cea din Rio, tot 5 milioane de dolari. Diferența este că România a început din timp organizarea și a obținut prețuri bune la hoteluri plus sutele de voluntari implicate în organizarea evenimentului au dus la scăderea costurilor. Licitațiile s-au făcut în urmă cu șapte-opt luni și chiar dacă vorbim despre hoteluri de patru stele, prețurile sunt incredibil de bune”, a spus Cuibus.

Fondurile sunt atât de la stat,cât și din partea sponsorilor. S-au făcut și donații ale unor foști studenți. De exemplu, doi foști studenți care acum locuiesc în Germania au făcut donații de 1.000 euro fiecare.

În ceea ce privește participarea unor oficialități și demnitari, deocamdată nu a fost comunicată lista completă. Se așteaptă confirmarea numelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *