Politica

S-a trecut prin Comisia Iordache Amendamentul “Cine limbă lungă are, va tăia, în ocnă, sare”

În Comisia pentru legile justiției a fost adoptat un amendament la Codul Penal cu consecințe majore asupra vieții politice. Prin acest amendament, dacă un funcținoar public se referă la o persoană ca și cum ar fi deja vinovată, înaintea unei sentințe definitive, riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.

La articolul 277, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:

„(31) Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum acesta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice pedeapsa se mărește cu o treime.”, se arată în amendamentul susținut de către deputatul UDMR, Marton Arpad și votat în Comisia Iordache.

De asemenea, la articolul  277 privind compromiterea intereselor justiţiei, la alineatul 1 se arată că  “divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Totodată, alineatul 2 din aceeaşi lege prevede că “dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare în primă instanţă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Alineatul 3 spune că “dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”.

Deci și cei care publică acest gen de informații sunt pasibili de închisoare. Asta în pofida prevederilor constituționale privind dreptul la informație, la liberă exprimare și alte asemenea mici impedimente care-i împiedică numai pe hoți să fure în liniște și când sunt prinși să se declare negustori cinstiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *