Din oras

Staroste de Cluj pe Facebook. Amfitronii nuntilor s-au mutat pe Internet si ofera servicii din ce in ce mai vaste: canta, danseaza si distreaza

O simpla cautare a unui staroste de la Cluj pe Facebook genereaza zeci de rezultate. Cei care s-au specializat in acest serviciu si-au diversificat oferta cu gramada de servicii, dovedite cu sute de fotografii si filmulete in care apar in cele mai nastrusnice ipostaze. Unii canta, altii canta si danseaza, aduc vedete-surpriza, pun la cale scene cu mascati inarmati, in timp ce altii marseaza pe vechea placa a nuntii romantice: posteaza imagini cu flori, apusuri de soare, melodii lente si mesaje dulcege de amor. Etnologii avertizeaza insa ca toate astea duc la pierderea adevaratelor traditii romanesti si totul e „un kitsch”. 

Staroste Cluj Raba se afla in fruntea paginilor de Facebook create pentru acest serviciu. Vedeta nu a postat insa date suplimentare despre aceasta activitate a sa, cronologia fiind presarate de clipuri, fotografii si articole distribuite de pe pagina Claudiu Racz, adevaratul nume al indragitului comic. 

“Unul dintre cei mai mari entertaineri din Romania face atmosfera la petrecerea voastra”, se arata pe un afis postat aici, cu precizarea ca Raba indeplineste trei roluri: staroste, solist vocal si comediant.

“Melanj de tinerete, seriozitate, bun-simt si profesionalism”

Ovidiu Mita este un alt staroste clujean cu prezenta activa pe Facebook. 

Acesta isi descrie activitatea drept “un melanj de tinerete, seriozitate, bun-simt si profesionalism”, isi prezinta studiile si precizeaza ca “stapanind arta oratoriei si dezvoltandu-mi simtul minutioasei organizari, tind sa cred ca sunt un maestru de ceremonii profesionist”. Acesta asigura si “Sonorizare-Dj la nunti, botezuri, banchete, majorate, petreceri private” si intermediaza servicii de “muzica live, evenimente muzicale, cover-uri”

“Flori, decoratiuni, limuzina, locatii, lautari, band, invitatii, foto, video, dj si inca de multe alte lucruri ma ocup EU, VOI iubiti-va mult…”, arata el pe Facebook. 

Pagini fara prea mult continut

O alta pagina unde clujenii pot sa isi gaseasca un asemenea maestru de ceremonii este Staroste Marius Zanc . Aceasta este insa creata de putina vreme si contine doar cateva fotografii, fara prea multe date. Pe pagina sa personala se afla insa si cateva filmelete de unde aflam ca omul este si cantaret de muzica populara.

Horatiu Ovidiu Jilovan este un alt clujean care lucreaza ca staroste. Pagina sa de Facebook nu este alcatuita special pentru asta, insa putem vedea cateva fotografii inedite din cariera sa de la nunti. 

Dan Hedesiu are mai multe pagini pe Facebook, potrivit carora este ba staroste, ba Wedding Planer. Acestea sunt este presarate cu fotografii ale acestuia cu mirii, cu cateva remarci si complimente. 

Dan Bagarean este staroste in “zona Cluj”, dupa cum a notat pe Facebook. Si el poate juca si “rolul” de cantaret la petrecerile de nunta.

Pagina sa nu are prea multe postari, doar cateva fotografii, clipuri si, peste tot, numarul de telefon al maestrului. 

La fel, Lazar Vasile Ionut este staroste la Gherla, iar pagina lui combina postarile personale cu zeci de fotografii de la nuntile la care a participat in aceasta calitate. 

Vasile Barbos ofera servicii mai mult decat complete: este staroste, solist de muzica usoara si populara, dar asigura si “foto, video, Dj, dansul mirilor, dansatori, amenajari sala si accesorii. 

“Pentru toti prietenii – un colaj de muzica buna cantat de mine… starostele tau Vasile Barbos”,  “…un show pentru iubire, dragoste si pasiune… starostele de care ai nevoie…“, “Romantic, incarcat de sensibilitate, cantand despre dragostea mirilor”, “Starostele canta , danseaza si face ca toti invitatii nuntii tale sa se simta foarte bine – Vasile Barbos – maestrul de ceremonii de care ai nevoie”, sunt cateva din sloganurile cu care clujeanul isi atrage clientii. 


 

Dupa cum a postat pe Facebook, tariful pentru un “pachet” care contine prestatia de maestru de ceremonii, sonorizare-dj, foto-video (full HD) este de 1.100 de euro. La toate acestea se adauga dansul mirilor si gheata carbonica.

De asemenea, Cristian Ratiu este staroste la Cluj, insa are si un site unde ofera servicii complete. 

“Numele meu este Ratiu Cristian, si scopul meu este acela de a va scapa de stresul din ziua nuntii. Lasati totul in seama mea si va veti bucura de un eveniment cu totul si cu totul special. De ce eu? Pentru ca o nunta reusita are nevoie de un bun organizator si un bun orator. Si acela sunt eu, absolvent de Seminar Teologic Ortodox si licentiat in asistenta sociala, iubitor de traditie si in acelasi timp iubitor de tot ce e nou si frumos”, isi descrie el serviciile. 

Pentru prestatia de staroste, acesta percepe un tarif de 200 euro, iar la pachet cu “muzicantii de zona pana la sala”, suma creste la 350 de euro. Mai este afisat si un parteneriat cu artista Adriana Irimies si orchestra, pentru “muzica populara live la sala” si cu o firma specializata in servicii foto si video. 

Etnologul Aurel Bodiu atrage atentia insa ca felul in care a evoluat traditia starostelului nu mai are prea mare legatura cu societatea traditionala romaneasca. 

“Starostele era pe vremuri fie conducatorul unei nunti, fie a cetei de feciori care mergea la colindat. Avea rolul de lider, coordona totul ca sa nu se creeze haos. Era un om care impunea respect, pe care il ascultau toti. Sigur, unele momente de la nunta sunt intr-adevar obiceiuri: sa legi strada, sa aduci alta mireasa, sa furi pantoful sau mireasa, dar totul se intampla in masura bunului simt. Acum, pe Facebook, poti sa faci orice. Nunta s-a transformat intr-un fel de carnaval, e un kitsch si il luam ca atare. Cei care au acum rolul de staroste nu sunt in linia traditiei, ca saltimbancii care sareau pe strada. Nu mai sunt nunti traditionale cele care se petrec acum, e o tiganie”, a atras atentia specialistul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *