Din oras

Muzeul de Arta si-a pus la punct sistemul de securitate deficitar. De azi gazduieste o expozitie cu 1.000 de piese de tezaur din aur si argint

Scris de 295

Expozitia eveniment “Aurul si argintul antic al Romaniei” este vernisata astazi la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca. Peste 1.000 de piese, din care 61 sunt asigurate de Muzeul de Istorie al Transilvaniei, vor fi expuse aici pana in 22 martie. Proaspata conducere a institutiei de cultura care gazduieste prestigioasa expozitie a acordat o atentie deosebita updatarii sistemului de securitate, nu doar pentru acest eveniment, ci si pentru a proteja piesele deosebit de valoroase din patrimoniul Muzeului.

Managerul Muzeului de Arta, Lucian Nastasa Kovacs, aflat in functie de la finalul anului trecut spune ca sistemul de securitate al muzeului a reprezentat o prioritate absoluta pentru el.

“Ca manager asta a fost primul lucru, inainte de a ma gandi la orice, sa pun aceste sisteme la punct. Mi-a luat o luna de zile, cu multe echipe de specialisti si cu multa consultanta, iar acum suntem intr-o randuiala de exceptie. Nu cunosc in ce consta sistemul de securitate al Bancii Nationale, dar stiu ca ceea ce am facut noi aici in ultima luna cu mai multi specialisti a ajuns la standarde de tip occidental”, a aratat acesta.

Nastasa Kovacs a dezvaluit pentru Ziar de Cluj ca vechiul sistem avea numeroase deficiente, fapt ingrijorator, avand in vedere patrimoniul valoros al Muzeului.

“In primul rand sistemul de supraveghere era destul de invechit ca conceptie. De exemplu camere de luat vederi erau cam de 10 ani, nu intotdeauna s-au facut lucrari de intretinere, de exemplu in ceea ce priveste diversi senzori, in ceea ce priveste filmarile in infrarosu, capacitatea de a memora – exista niste norme de securitate in acest domeniu: trebuie sa ai macar 30 de zile in hard-diskuri imaginile, sa ai butoane de panica”, mai spune managerul.

Expozitia de exceptie care va fi vernisata astazi nu reprezinta singurul lucru valoros al Muzeului de Arta din Cluj-Napoca.

“Multa lume nici nu stie cate comori se ascund in Muzeul de Arta, Clujul are cea mai bogata colectie de pictura romaneasca, lucru de care se vorbeste mai putin: avem cei mai multi Grigoresti, Palade…Niciun alt muzeu din Ardeal nu beneficiaza de o asemenea colectie imensa de pictura romaneasca, de pictori consacrati, la care se adauga tot ce tine de pictura de sorginte germana, maghiara, care cel putin in ultimii 70 de ani a fost mai putin evidentiata ca valoare. Detinem cea mai importanta colectie de ceea ce se cheama “Scoala de la Baia Mare”. De aceea va spun ca muzeul nostru, mai mult decat se crede, avea nevoie de un sistem de securitate excelent pus la punct”, a punctat Lucian Nastasa Kovacs.

Expozitia “Aurul si argintul antic al Romaniei” reuneste 1.004 piese arheologice, ce acopera o perioada cuprinsa între  mileniul al V-lea a.Chr. — secolul al VII-lea p.Chr., toate descoperite pe teritoriul Romaniei. De la podoabe la insemne de prestigiu sau ale sacralitatii, piesele ilustreaza ,,multiplele fatete imbracate” de metalele pretioase.

Muzeul de Istorie din Cluj participa cu cea mai mare cantitate de tezaure, in jur de 60 de tezaure apartin Clujului. Toate celelalte vin din late 31 de muzee din Romania. Cea mai consistenta participare este a Clujului, se vor putea vedea obiecte de o deosebita valoare si ce e mai important e ca foarte multe sunt inedite. Isi gasesc locul in aceasta expozitie piesele de rezistenta, precum faimoasa Closca cu puii de aur. Este pentru prima data cand tezaurul de la Pietroasele paraseste Capitala spre a fi expuse in provincie”, a mai aratat managerul Muzeului.

Pe langa sistemul de securitate al Muzeului de Arta, care acum poate concura cu cele din Occident, piesele din expozitie beneficiaza de protectie sporita.

“Ministerul Culturii a contribuit mult cu organizarea acestei expozitii. Eu m-am ocupat de securitatea cladirii, adica tot ce tine de antiefractie, sisteme de alarma, supraveghere. Expozitia mai beneficiaza de un sistem paralel de securitate in ceea ce priveste lacasurile unde sunt expuse piesele. Sunt practic trei sisteme de protectie complementare”, a conchis Lucian Nastasa Kovacs.

Expozitia va fi vernisata astazi de la ora 18 si va putea fi vizitata pana in 22 martie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 24 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]