Fata este o adevarata harta a starii de sanatate a omului. Privind-o cu atentie, puteti descoperi afectiunile de care sufera organismul. Si stiinta medicala investigheaza trasaturile particulare ale chipului, deoarece acestea ofera informatii valoroase pentru stabilirea diagnosticului.
Priviti-va atent in oglinda si puteti sa descoperiti simptomele unor posibile afectiuni, simptome care va pot confirma si suferintele cunoscute. Evident, examinarea propriei fizionomii nu va va permite sa stabiliti intotdeauna un diagnostic precis, dar unele semnale sunt de ajuns ca ele sa va indemne sa consultati un doctor.
Medicii stiu ca o paloare icterica a tenului poate sugera o afectiune hepatobiliara, o culoare bronzata poate insemna boala Addison, cianoza sugereaza o afectiune cardiaca, sau o boala maligna, cum ar fi cancerul. Exoftalmia inseamna boala Basedow, o eruptie faciala sub forma de fluture, defineste un lupus eritematos diseminat. O piele intinsa, dura, cu riduri perpendiculare pe buze indica o sclerodermie. Un bolnav care acuza o durere de inima are o anumita paloare a fetei si prezinta un facies ingrozit. Astenia si ameteala pot fi observate intr-o oarecare masura pe fata obosita si apatica sau palida si anxioasa.
Parul
Aspectul podoabei capilare este rezultatul dietei alimentare pe care o avem. Cu alte cuvinte, parul ajunge sa fie gras si uscat, sfaramicios sau plin de matreata in functie de alimentele consumate. Cauza o reprezinta, altfel spus, nutritia dezechilibrata. Situatia se poate normaliza pe parcursul a patru saptamani, daca in hrana dvs. zilnica veti introduce mai multe legume, fructe si paine integrala, deoarece aceste alimente contin compusi absolut necesari: vitaminele A si B, dar mai ales biotina.
Caderea parului poate avea cauze diferite. La femei, situatia este provocata de obicei de stres sau dezechilibrul hormonal. La barbati, calvitia este, de regula, ereditara. Caderea parului poate fi determinata insa si de serioase tulburari ale glandei tiroide. In acest caz, este nevoie de un tratament medical.
Podoaba capilara deasa, cu fir puternic, reprezinta si imaginea unui sistem nervos solid, echilibrat. Dar este gresit sa credem ca parul rar si moale semnaleaza intotdeauna contrariul.
Pielea
Putem obtine indicii asupra sanatatii si studiind aspectul si culoarea pielii. Daca aceasta este rosie, probabil e vorba de o boala cardiovasculara. Afectiunile hepatobiliare dau pielii culoarea galbena cu reflexe verzui. Daca e alba-bruna, e semn de boala a rinichilor si cailor urinare. Pielea alburie inseamna boli de plamani si anemie. Daca e galbuie – boli ale splinei si pancreasului.
O piele cu aspect uscat indica tulburari endocrine, nervoase, gastrice, pulmonare si de circulatie. Daca e hiperhidratata – afectiuni renale, hepatobiliare si cardiovasculare. Pielea seboreica anunta tulburari endocrine, neuropsihice, intestinale si avitaminoze A si E. Pielea groasa, carnoasa, cu porii dilatati indica tulburari hepatobiliare, metabolice si ale pancreasului. Afectiunile nervoase, endocrine, digestive si de circulatie dau o piele cuperozica, iar anemiile si tulburarile endocrine, o piele subtire, uscata, palida, cu aspect de pergament.
Paloarea de pe chipul dvs., cea pe care o aveti chiar daca in fapt sunteti sanatos, indica lipsa de fier din organism. Femeile care au fata palida arata ca ele pierd fierul prin menstruatie. Remediul: introducerea in alimentatie a preparatelor din cereale, carne, oua. Vitamina C mijloceste fixarea fierului in organism.
Tenul murdar se datoreaza cel mai adesea consumului exagerat de Cola si chips-uri, dar si stresului. In acest caz se recomanda multa odihna la sfarsit de saptamana si adoptarea unei diete sanatoase. Fata imbujorata (nu de frig sau aer curat!) poate fi rezultatul unei tensiuni arteriale cu valori peste limita normala. Cauza si tratamentul vor fi stabilite de medic.
Riduri, cearcane
Toata lumea are riduri. Acestea nu sunt numai semnele varstei, ci si indicii ale unor dereglari functionale. Ridurile orizontale pe frunte indica afectiuni ale sistemului nervos. Daca sunt incrucisate, e semn ca organismul este supus exceselor alimentare. Ridurile verticale de la radacina nasului sugereaza consumul excesiv de produse animaliere.
Functionarea deficitara a rinichilor se reflecta in cearcanele de sub ochi (pungi). Al doilea rand de cearcane sugereaza afectiuni intestinale.
Ochii
Daca dimineata va treziti cu pleoapele umflate, ar trebui sa consultati de urgenta un medic. Poate fi vorba de o severa boala de rinichi. Afectiunea provoaca o acumulare a apei in organism si acest lucru devine vizibil mai ales prin aspectul ochilor. Acumularea are loc mai ales in timpul noptii prin circulatia sangvina.
Ochii umflati, iesind din orbite (exoftalmici) sunt un semn clar ce vesteste prezenta bolii Basedow, o afectiune a glandei tiroide. Globul ocular de culoare galbena indica o tulburare in functia ficatului, iar un cerc alb in jurul irisului poate fi semn ca valoarea colesterolului este ridicat. Ochii nervosi, contractati, aduc dovada lipsei de magneziu.
Saculetul situat imediat sub pleoape dovedeste ca glanda suprarenala este bolnava. Un saculet proeminent, la distanta de doi centimetri de ochi, e semnul unei suferinte la vezica.
Gatul si barbia
Cand e prea scurt, gatul poate fi un semn ca vom avea probleme cu inima. Aceasta conformatie mai anticipeaza scleroza cerebrala sau apoplexia. Gatul izbitor de lung este cel al unei persoane ce are sau va suferi la bronhii sau plamani, iar unul gros la baza semnaleaza viitoare probleme cu glanda tiroida.
O taietura adanca in barbie poate semnala prezenta hemoroizilor sau a varicelor. O gropita ne atentioneaza despre o afectiune la coloana vertebrala. Barbia moale indica slaba circulatie arteriala, aciditatea sau constipatia.
Urechi, buze si nas
Urechile rosii sunt semne ale bolilor de rinichi si de circulatie. Urechile uscate, cu aspect prafuit indica afectiuni osoase. Santul orizontal pe lobul inferior al urechii este semnul tulburarilor cardiovasculare. Acelasi lucru il indica si nasul rosu. Despicatura pe peretele dintre cele doua narine este tot un indiciu pentru boli cardiovasculare.
Lobul urechii lipit de cap indica persoane spontane, dar si cu surprize. Cand aceasta parte de jos a urechii este mare si carnoasa poate fi un semn ca persoana in cauza a trecut printr-o boala si are nevoie de o cura de reabilitare. Ea mai poate releva o suferinta glandulara.
Buzele excesiv de rosii inseamna afectiuni ale splinei si pancreasului. Buzele vinetii apar cand activitatea cordului nu este normala si tesuturile nu se oxideaza suficient. Buzele uscate, uneori livide, sunt specifice afectiunilor gastrice si colitelor. Bolile de stomac se manifesta prin umflarea buzei superioare. Daca se umfla cea inferioara, e vorba de dereglari ale intestinelor. Barbia umflata semnaleaza bolile de rinichi.
La unele persoane se poate observa o cuta adanca intre nas si gura. Este o dovada timpurie ca mucoasa stomacului incepe sa se inflameze si, in curand, vor incepe durerile. Epiderma pleznita in varful nasului indica uneori suferinte ale duodenului. Un nas care isi schimba culoarea arata o predispozitie pentru aciditate, dureri la ficat si splina, sau releva o proasta irigare cu sange a organismului. Despicatura pe peretele dintre cele doua narine este un indiciu pentru boli cardiovasculare.
Portretul omului sanatos
Acest tablou, intocmit de specialisti, ofera posibilitatea cunoasterii, in buna masura, a bolilor de care suferim. El ne reconfirma suferintele cunoscute sau ne avertizeaza asupra celor ascunse. Toate semnele ne recomanda sa consultam cat mai repede un medic.
Cum arata capul unui om sanatos? Medicina chineza considera ca vitalitatea se manifesta prin urmatoarele aspecte: ten curat, lucios (discret), cu tesut subcutanat bine reprezentat (obraji carnosi); par lucios, rezistent, des; retea densa a irisului si absenta petelor pe iris; gura nu prea larga; dinti regulati, sanatosi, fara carii; forma rotunda a fetei, frunte inalta.
.ro
Foto: sxc.hu