Diete

Alimentatia dupa perioada de post

Cu totii stim ca in preajma sarbatorilor de iarna a devenit o obisnuinta sa se manance mai mult, mai gras si mai condimentat si sa se consume mai multe bauturi alcoolice. Insa organismul nostru are multe de suferit de pe urma acestor exagerari, mai ales cand vin dupa o perioada de post.

Postul are un efect benefic pentru organism, deoarece, in perioada cand se tine, consumul de grasimi si proteine animale nu este permis, iar corpul intra intr-o perioada de “dezintoxicare”. Nutritionistii ne sfatuiesc ca, dupa o perioada in care am tinut post, sa nu trecem brusc la o alimentatie bogata in grasimi si proteine animale, care pot fi foarte daunatoare atat pentru stomac, cat si pentru organism in general.

 

Consumul exagerat de grasimi, preparate din carne condimentata, afumaturi, muraturi si bauturi alcoolice duc, uneori, la suferinte gastrice ce se manifesta prin dureri epigastrice, arsuri, greturi si balonari. In afara de aceste afectiuni, apar si suferintele biliare si pancreatice. Apoi, multe peroane nu stiu ca mancarea in exces conduce si la acuze psihice, cum ar fi astenie, ameteli, migrene sau iritabilitate.

 

Pentru a preveni aceste suferinte se recomanda administrarea alimentelor in pranzuri mici si repetate la ore regulate, evitarea consumului exagerat de dulciuri, acrituri, bauturi alcoolice, bauturi foarte reci sau foarte fierbinti. Pentru persoanele care ajung totusi sa aiba astfel de probleme de sanatate, se recomanda sa se manance moderat si sa nu se consume in exces bauturi alcoolice. Daca apar arsuri la nivelul stomacului, incercati sa consumati apa cat mai multa, ceaiuri nu foarte fierbinti, precum si fructe sau legume cat mai proaspete. Acestea au rolul de a ameliora durerile organismului si de a actiona ca un pansament gastric.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *