Din oras

SRR: "Debreczeni Hajnalka nu face parte din niciun partid politic"

Scris de 332

La trei luni de la solicitarea unui punct de vedere privind angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Societatea Romana de Televiziune si detasarea ei la Radio Cluj, conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune a catadicsit sa raspunda. Acestia spun ca cea care a fost consilierul de presa al presedintelui UDMR Kelemen Hunor si este membru in CA al SRTV la propunerea UDMR “nu face parte din niciun partid politic”.

La sfarsitul lunii martie, Vasile Luca, angajat de 25 de ani la Radio Cluj, adresa o plangere penala Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie, in care acuza SRR si Radio Cluj de abuz in serviciu, discriminare si deturnare de fonduri. De fapt era vorba despre angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Radio Cluj ilegal.

“Conform art. 13 “(1) Personalul de specialitate prevazut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formatiuni politice si este obligat sa pastreze echidistanta politica in intreaga sa activitate profesionala, asigurând respectarea diversitatii de opinii. 2) Salariatii prevazuti la alin. (1) nu pot face parte din conducerea altor societati de radiodifuziune sau de televiziune si nici nu pot cumula functii de executie in cadrul acestora”, se arata in plangere.

Cu toate acestea Debreczeni Hajnal este consilierul de presa al presedintelui UDMR si face parte din Consiliul de Administratie al TVR din 1 aprilie 2014, fiind propunerea Uniunii, dupa ce sotul ei, Nagy Zoltan, seful de cabinet al lui Kelemen Hunor a ajuns secretar de stat.

In raspunsul adresat redactiei Ziar de Cluj, SRR sustine ca nu s-a produs nicio ilegalitate.

“Doamna Debreczeni Hajnalka a fost detasata de la Societatea Romana de Televiziune la Societatea Romana de Radio – Studioul Regional Cluj pe perioada 12.03.2015 – 02.04.2015, fiind respectate dispozitiile art. 45-47 din Legea  nr. 53/2003 – Codul Muncii. In conformitate du dispozitiile articolului 13 alin. 3 din Legea nr 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dna Debreczeni Hajnalka a avut acordul SRTV cu privire la detasare, acord manifestat prin adresa SRTV inregistratta la SRR sub nr. 1.00/1782/31.03.2015. Cu privire la situatia sesizata de dvs. precum ca dna Debreczeni Hajnalka este consilier de presa la UDMR, va infrmam ca, din declaratia de proprie raspundere existenta la dosarul administrativ al acsteia rezulta ca aceasta nu face parte din niciun partid politic”, se arata in raspunsul SRR.

“Din documentele prezentate rezulta ca a “lucrat” ca realizator doar 4 luni, dar conform unor informatii neverificate este de mai multi ani platita de SRR cu 9.000 lei lunar.  Am dialogat pe aceasta tema cu 20 de colegi si niciunul nu a auzit, nu a vazut personajul mentionat si nici nu a auzit vocea acesteia pe postul de radio. Practic, aceasta plata este o forma mascata prin care SRR, in speta dl Ovidiu Miculescu, Florin Brusten si Bogdan Rosca contribuie financiar la sustinerea/finantarea nelegala a UDMR, salariul platit fiind o forma mascata prin care banii, fie ajung in pusculita Uniunii, fie SRR plateste astfel salariile unor angajati UDMR. Conform ROI – SRR, salariatilor din radioul public li se interzice sa faca politica , sa fie inscrisi pe listele partidelor politice. UDMR este partid politic. SRR este post public de radio si nu este legal si moral ca platitorii de abonamente radio sa sustina partide politice. Bogdan Rosca Zasmencu si apropiatii lui au nevoie de sustinere politica pentru a ramane in functii de conducere si din acest motiv accepta si propuerile lui Kelemen Hunor sau poate este doar o banala deturnare de fonduri. Conform reglementarilor in vigoare Radio Cluj este obligat sa pastreze inregistrarea tuturor emisiunilor timp de 30 de zile. La secretariat exista lista de pontaj care este semnata zilnic, iar doamna Debreczeni nu este trecuta”, se mai arata in plangere.

De altfel in ultima declaratie de avere a acesteia, depusa in iunie 2014, se arata ca in 2013 a incasat un salariu anual de aproape 44.000 de lei de la SRR pentru functia de realizator-coordonator cu norma intreaga, la care s-a alaturat un venit de 12.622 de lei de la UDMR pentru functia de consilier. Potrivit aceluiasi document Debreczeni detine impreuna cu familia trei terenuri, doua apartamente, dintre care unul in Cluj-Napoca si o casa de 205 metri patrati construita in 2014 impreuna cu sotul, tot la Cluj-Napoca.

La scurt timp dupa izbucnirea scandalului Debreczeni a demisionat de la Radio Cluj.  Apoi, la aproximativ o luna, Vasile Luca, cel care a semnalat ilegalitatile, a fost concediat de la Radio Cluj.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE