Analiza

"Spontan", Judecătoria Cluj-Napoca a spălat un preot de păcatul încălcării ordonanţelor militare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a soluționat cauza în care preotul ortodox de la biserica de pe strada Porțile de Fier din cartierul clujean Mănăștur a fost reclamat că, în contextul situației epidemiologice din acest an, a oficiat slujba din „Vinerea Mare” în prezența mai multor enoriași. În urma probelor administrate, procurorii au ajuns la concluzia că fapta pentru care a fost reclamat preotul nu constituie infracțiune, dispunând clasarea dosarului.

Preotul Marian Bogdan-Sergiu de la Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” a fost denunțat de către deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu și avocata Dana Bizo că a încălcat legea pentru că a oficiat slujba prohodului din „Vinerea Mare”, permițând prezența mai multor enoriași.  În urma sesizării, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus începerea urmăririi penale în rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La acea vremea, prezenţa credincioşilor în biserică la oficierea slujbelor religioase era interzisă prin ordonanţă militară emisă în contextul stării de urgenţă. Preotul a fost cercetat pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 şi 2 C.P. 

După două luni de anchetă istovitoare, procurorul de caz  a concluzionat că cele reclamate de deputatul Emanuel Ungureanu și de avocata Dana Bizo nu sunt fondate și că nu există elemente constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Pentru că:

„preotul ortodox Marian Bogdan-Sergiu se afla în timpul oficierii slujbei religioase, nu i se poate imputa din punct de vedere penal omisiunea sa de a-i îndepărta din biserică pe enoriaşii care s-au prezentat spontan la oficierea slujbei”. La care se adaugă şi circumstanţa extrem de favorabilă a faptului că „nu au fost înregistrate infectări după slujbă”.

Aşadar, „spontaneitatea” încălcării ordonanţelor militare nu constituie încălcare a legii în viziunea procurorilor clujeni. Deşi dosarul a fost deschis in rem (fără autor, în vederea descoperirii unuia), înţeleg din motivare că procurorii clujeni au reţinut că denunţul s-a făcut doar împotriva preotului ortodox, căruia nu i s-a putut imputa faptul că 20 de indivizi i-au invadat curtea lăcaşului de cult. Despre cele 20 de persoane care s-au urinat cu boltă pe lege procurorii nu ne spun nimic. Dacă i-au identificat, dacă i-au audiat – măcar dacă poliţia, atât de harnică în a da amenzi pe perioada pandemiei, i-a amendat.

Aşadar şi prin urmare: „nu poate fi reţinută prin raportare la conduitele din zilele de 17.04.2020 şi 19.04.2020 ale preotului Marian Bogdan-Sergiu. În acest sens, arătăm faptul că grupul de aproximativ 15-20 de enoriaşi care şi-au făcut apariţia la Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca în seara zilei de 17.04.2020 au mers la biserică în mod spontan, din dorinţa de a participa la slujba prohodului ţinută în toate bisericile ortodoxe în „vinerea mare”. Martorul Marian Bogdan-Sergiu a menţionat în acest sens faptul că „nu am chemat niciodată enoriaşii la biserică pentru a participa la slujbă de când este instituită această stare de urgenţă”, fapt ce se coroborează cu menţiunile făcute de cântăreţul bisericii care a participat la oficierea slujbei religioase.

În acest context, în care preotul ortodox Marian Bogdan-Sergiu se afla în timpul oficierii slujbei religioase, nu i se poate imputa din punct de vedere penal omisiunea sa de a-i îndepărta din biserică pe enoriaşii care s-au prezentat spontan la oficierea slujbei. În acest sens, arătăm faptul că, conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, parohia reprezintă o persoană juridică de drept privat şi utilitate publică din punct de vedere legal, astfel că nu se poate imputa preotului slujitor o culpă prin faptul că nu a evacuat persoanele prezente în biserică la slujba religioasă din data de 17.04.2020.”

Altă măgărie: „parohia reprezintă o persoană juridică de drept privat şi utilitate publică din punct de vedere legal, astfel că nu se poate imputa preotului slujitor o culpă prin faptul că nu a evacuat persoanele prezente în biserică la slujba religioasă din data de 17.04.2020.”

Dar, întreb, când poliţiştii au năvălit, la începutul lunii mai, în localul „Exclusiv” de pe strada Napoca, pentru că s-a reclamat că înăuntru erau şi clienți, şi s-a acţionat, în consecinţă, din cauză că „patronii nu au respectat prevederile ordonanțelor militare”, motiv pentru care “s-au ales cu dosar penal”, localul „reprezenta o persoană juridică de drept privat şi utilitate publică din punct de vedere legal”? Patronilor, similar preotului, de ce nu li s-a prezumat faptul că nu li se poate imputa „o culpă prin faptul că nu au evacuat persoanele prezente în” local, „adunate spontan” pentru servirea hranei cea de toate zilele?

În plus, dacă nimeni nu a murit, nu s-a infectat, nu a tuşit, procurorii au reţinut că nu există nici o infracţiune.

„fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, lipseşte din această cauză. Astfel, din mijloacele de probă administrate în cauză nu rezultă faptul că vreo persoană care a participat la slujba religioasă celebrată în data de 17.04.2020 sau în data de 19.04.2020 la Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca s-ar fi infectat în acest mod cu noul coronavirus SARS-CoV-2.”

Totuşi, preotul a fost amendat cu 2000 de lei la data la care fapta pe care a comis-o, ulterior n-a mai existat.

Iar atunci când deputatul Emanuel Ungureanu a reclamat public încă o încălcare a ordonanţelor militare de către acelaşi preot, însăşi instituţia IPJ Cluj, prin purtătorul de cuvânt a declarat că este „o minciună în falş”:

“Persoanele care se văd ieşind din biserică erau voluntari, care au împărţit paştile. Deci, aveau voie să fie acolo. De asemenea, mai erau şi fiii preotului. Preotul are 5 fii. Deci, a fost vorba despre familia preotului şi despre voluntari. Nu a fost o slujbă deschisă, nu a fost lume”, a explicat Milonean Beatrice, purtător de cuvânt al IPJ Cluj, pentru Libertatea.

Revenind, Parchetul din Cluj a clasat şi dosarul preotului care i-a împărtășit pe credincioși cu aceeași linguriță. Acest a fost chipurile anchetat după ce au apărut filmări în care se putea vedea cum îi împărtăşea pe credincioșii prezenți la slujba din Vinerea Mare, de la Catedrala din Piața „Avram Iancu”. Evenimentul a avut loc a doua zi după ce guvernul a anunțat măsuri nemaiîntâlnite în vreme de pace în România, pentru combaterea epidemiei de COVID-19. Preotul a fost cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Dar cum la data comiterii faptei “nu a rezultat faptul că preotul slujitor (…) sau orice altă persoană dintre cele care au participat la oficierea slujbei era supusă vreunei măsuri de carantinare sau spitalizare”, “este mai mult decât evidentă lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 352 alin. 1 C. p.”

Prin urmare, dacă vreţi să încălcaţi legea în România şi procurorii să vă claseze dosarul fie daţi dovadă de spontaneitate, fie ziua de încălcare a legii nu este corect denunţată, fie, cel mai important, sunteţi slujbaş al Domnului (de partea bună a Ortodoxiei). Că procurorul român este om cu frica lui Dumnezeu atunci când i se spună să fie.

Şi, gata!

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *