După ce a stârnit reacții controversate prin intenția de a amplasa Spitalul monobloc pentru Copii în zona Borhanci, acum președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe schimbă foaia: terenul care a început să o ia la vale în Borhanci crează inconveniente în privința realizării spitalului promis, motiv pentru care administrația județeană va căuta alte zone adecvate în acest sens. Și mai trage de timp.
„Primăria ne-a comunicat rezultatul expertizei și a studiilor geo pentru locația din Borhanci, care arată că, fiind din nou vorba de o locație pe un deal, are risc de alunecări de teren, iar pentru a stabiliza acest deal, ar trebui să investim aproximativ 68 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acea locație nu este potrivită”, a afirmat Alin Tișe în cadrul ședinței de joi.
De cel puțin doi ani, o bucată de drum de aproximativ 100 de metri din zona intersecției cu strada Voievodul Menumorut este surpată. Tot ce a făcut Primăria până acum a fost să amplaseze marcaje pentru a atenționa șoferii asupra riscului de a-și rupe mașinile.
Pe final de an, conducerea Primăriei a decis alocarea a 2,4 milioane lei + TVA pentru repararea porțiunii respective. Vor fi folosiți bani din bugetul local. Potrivit proiectului de hotărâre care prevede alocarea a 2,4 milioane de lei, această sumă este necesară pentru consolidarea cu piloți forați.
Acum, după cum susține Tișe, administrația județeană va relua căutarea unui teren potrivit pentru realizarea Spitalului monobloc de Copii. Printre variantele luate în calcul sunt terenuri ale unor unități militare sau ale USAMV, precum și terenuri din localitățile din zona metropolitană a Clujului.
„Va trebui să căutăm alte soluții. Împreună cu managerul Spitalului de Copii încercăm să găsim o altă variantă. Putem fie să luăm un alt teren, de la o unitate militară sau de la Universitatea de Științe Agricole, din terenurile pe care ei le au, dacă vor dori să ne aloce 7 ha, cu titlul gratuit, într-o zonă care să fie potrivită, fie să trecem la varianta B, la cumpărarea de pe piață a unui teren potrivit.
Luăm în considerare și terenuri din comunele din jur, orice variantă care să fie și potrivită pentru destinația spitalului, cu acces ușor. E foarte greu să găsim un teren așa mare care să nu fie nici departe de Cluj”, a declarat Alin Tișe.
Cca 8,4 milioane lei a costat modernizarea străzii Calea Borhanci, care a avut loc în 2012. La jumătate de an de la încheierea lucrărilor, ultimii 500 de metri din stradă s-au surpat pe mai multe porțiuni. Din 2013, pe anumite porțiuni au apărut gropi, surpări de teren, denivelări din cauza faptului că terenul este instabil.
Chiar și în asemenea condiții, preșdintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, promova ideea realizării unui Spital Pediatric monobloc în Borhanci, o zonă încă prea puțin potrivită unui asemenea proiect și din cauza accesului foarte dificil din zonă, a blocajului rutier permanent care ar face imposibil accesul de urgență aici.
CITEȘTE ȘI: AICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO
De altfel, în martie 2019 Alin Tișe anunța alocarea unei sume de 5 milioane de euro pentru Spitalul monobloc din Borhanci, o măsură interpretată drept populistă de către vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu:
„Referitor la Spitalul de Copii din afara Clujului, din zona Borhanci, este o catastrofă. Pur și simplu, să vii în an electoral cu o „petardă”, pe un subiect atât de sensibil…”, declara Ungureanu.
Deputatul clujean a sancționat metodele practicate atât de administrația locală, cât și de cea județeană a Clujului, în privința temelor de interes public, precum cele referitoare la sistemul sanitar, la construcția și dotarea spitalelor.
Acum, până și Alin Tișe este nevoit să recunoască măsurile populiste pe care le anunța în an electoral, astfel încât Spitalul monobloc nu va mai putea fi realizat în Borhanci din cauza alunecărilor de teren si riscurilor implicite, administrația județeană fiind nevoită astfel să identifice alte locații adecvate acestui proiect.
Și să mai tragă de timp.