Reportaj

Spitalul de carton din Sala Polivalentă. Cât de siguri sunt pereții din punct de vedere sanitar? – FOTO & VIDEO

Scris de 1,249

Un spital de campanie (mai corect spus o unitate de cazare sanitară) a fost inaugurat astăzi în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Are o capacitate de 350 de paturi și este destinat pacienților asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară de COVID-19. Acest spital de campanie va fi folosit doar dacă spitalele nu vor mai face față. Este o investiție exclusiv privată, în valoare de aproximativ 1 milion lei (200.000 euro).

Spitalul de campanie a fost amenajat în patru spații distincte din Sala Polivalentă – pe teren, în sălile de antrenament și la etaj, în spațiul de la intrarea în tribune.

Fiecare celulă de cazare este numerotată, dispune de pat, lenjerie, scaun din plastic și coș de gunoi din carton. Din același material sunt confecționați pereții despărțitori. Pe fiecare perete, deasupra patului este lipită o imagine care reproduce o fereastră larg deschisă către o pajiște înverzită. Imaginea este o picătură de optimism într-un sală cu un aer ușor sinistru.

Despre pereții din carton au apărut, nu demult, în mediul online, informații potrivit cărora acest material nu este sigur din punct de vedere sanitar pentru că funcționează asemenea unei sugative care absoarbe tot și nu poate fi dezinfectat. Medicii epidemiologi care au ajutat la coordonarea acestui proiect spun însă că nu este deloc periculos cartonul pentru că vorbim despre pacienți cu aceeași boală, iar pereții respectivi sunt de unică folosință. Mai mult, fiind vorba despre o unitate de cazare și nu de un spital propriu-zis, nu s-au folosit materiale similare celor din spitalele adevărate.

„În această unitate vor fi internați pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară pentru că dorim ca transmiterea virusului să fie controlată. Nu sunt dotări medicale la nivelul unui spital pentru că nu este vorba despre un spital. Acei pereți sunt de unică utilizare și sunt siguri pentru că patologia este uniformă în tot spitalul, deci nu discutăm despre patologii amestecate și, subliniez, acesta nu este un spital, este o unitate de cazare, suport sanitar pentru pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară. Acele panouri despărțitoare, dacă vor fi utilizate, se vor schimba ulterior”, a declarat dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Această unitate de cazare va fi folosită doar dacă spitalele implicate acum în lupta cu coronavirus vor fi pline până la refuz.

„Este o resursă logistică de ultim resort pe care sperăm să nu o operaționalizăm niciodată. Este prevăzută în planul strategic sanitar pe ultima linie și după ce epuizăm toate resursele spitalicești ajungem la spitalul de campanie”, a afirmat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

Dacă nu va fi nevoie de Sala Polivalentă, toate materialele vor intra în proprietatea publică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Unde va depozita ISU Cluj toată „marfa”?

„Referitor la capacitatea de stocare a acestor materiale, în viitorul apropiat vom găsi o locație astfel încât aceste materiale să fie în siguranță și să le putem folosi atunci când va fi nevoie de ele”, a precizat generalul Ioan Moldovan, șeful ISU Cluj.

Cel puțin până la începutul lunii iulie, Sala Polivalentă rămâne spital. Autoritățile speră să nu fie nevoie de folosirea sa și totul să rămână la stadiul de „paza bună trece primejdia rea”.

„Este ultima linie a frontului în cadrul bătăliei cu coronavirus. Face parte din planul strategic al județului Cluj, așa cum au fost aprobate pentru a gestiona situația epidemiologică în județul nostru. Sperăm să nu îl utilizăm niciodată, dar paza bună trece primejdia rea. Spitalul va sta în Polivalentă în lunile mai și iunie, urmând ca în funcție de evoluția riscului epidemiologic și de reluarea evenimentelor sportive și culturale să vorbim de o altă locație dacă va fi cazul”, a declarat primarul Emil Boc.

Urmăriți mai jos imagini video cu spitalul de campanie din Sala Polivalentă:ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 11 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 12 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 12 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 13 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 13 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 15 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 16 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 17 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 17 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE