In vizor

Aleșii locali declarați incompatibili ar putea candida din nou. Cine sunt primarii și consilierii clujeni care s-au aflat în vizorul ANI?

Scris de 733

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat o modificare a Codului Legislativ prin care aleșii locali pot candida la alegeri dacă au fost declarați incompatibili cu trei ani înainte de organizarea alegerilor.

”La alegerile locale din 2020 pot candida și ocupa funcții de ales local persoanele în privința cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate, în condițiile legii, comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, că au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului e interese sau a stării de incompatibilitate”, potrivit amendamentului.

Agenția Națională de Integritate nu susține această modificare legislativă pentru că împiedică sancționarea persoanelor declarate incompatibile.

”Consiliul opinează faptul că propunerea legislativă nr. L93/2020 este de natură a menține un peisaj juridic fragmentat, de a lipsi de efecte normele legale în vigoare și conturează posibilitatea nerespectării și neaplicării hotărârilor judecătorești prin care se mențin rapoartele de evaluare emise de inspectorii de integritate în ceea ce privește incompatibilitățile și conflictele de interese”, transmite Agenția Națională de Integritate.

Amendamentele au fost depuse de mai mulți parlamentari de la PSD, UDMR și PRO România. 412 primari și consilieri locali găsiți incompatibili înainte de 2017 vor putea candida pentru un nou mandat.

Iată care  sunt aleșii locali clujeni care s-au aflat în vizorul ANI:

Primarul comunei Cămărașu, declarat incompatibil printr-o sentință definitivă și a fost demis din funcție de către prefectul județului Cluj.

MOCEAN IANCU MARCEL, primar al Comunei Cămărașu, Județul Cluj

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Primarul comunei Baciu Ioan Mureșan a fost și el declarat invompatibil, a pierdut procesul și a fost demis de prefect.

IOAN MUREȘAN – prima al comunei Baciu, județul Cluj

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012-18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003’’, preciza ANI în 2015. 

MÂNECAN IONEL, Primar al Comunei Fizeșu – Gherlii, județul Cluj (mandatul 2012-2016)

Se află în stare de incompatibilitate întrucât deține simultan cu funcția de primar atât funcția de administrator al S.C. INFRATOTAL CONSTRUCT S.R.L cât şi calitatea de persoană fizică autorizată, în cadrul „MÂNECAN IONEL PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ”, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d)  şi g) din Legea nr. 161/2003.

LAURENȚIU TOR – Primar la comunei Luna, județul Cluj (mandatul 2012-2016)

Tor Laurentiu a semnat și aprobat acte administrative cu privire la contractarea prin achiziție direct, de către Primăria comunei Luna, de servicii de deszăpezire a drumurilor comunale, în valoare totală de 5.059,95 Lei de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna” (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deține funcția de președinte al societății). Atât persoana evaluată cât şi soţia acestuia au obţinut venituri de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna”

NEȘELEAN IOAN,  actual Primar și fost Viceprimar al municipiului Gherla, Județul Cluj

În perioada 15 octombrie 2013 – 02 iunie 2016 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru (președinte) al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Gherla, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

Consilieri locali

SĂLĂTIOAN VASILE, Consilier Județean în cadrul Consiliului Județean Cluj

În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține funcția de șef birou/serviciu financiar – contabil a încheiat 6 contracte comerciale de prestări servicii/executare lucrări/furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

CSUTAK LUDOVIC, fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local Câmpia Turzii, Județul Cluj

În mandatul 2012 – 2016 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) și ale art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003.

MARINA VASILE DORIN, Viceprimar al comunei Cămărașu, Județul Cluj

În mandatul 2012 – 2016 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu, Județul Cluj, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și ale art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003.

CIOBANU OCTAVIAN ANDREI, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii, Județul Cluj

Începând cu data de 22 iunie 2016 deține simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al Primăriei Municipiului Câmpia Turzii, încălcând astfeldispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

MATIȘ TRAIAN, fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Rîșca, Județul Cluj

În perioada 03 august 2016 – 30 mai 2017 a deținut simultan cu funcţia de consilier local şi pe cea de consilier al primarului, în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Rîșca, încălcând astfeldispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea 161/2003.

PURCEL VIOREL, fost viceprimar al comunei Mărgău, județul Cluj

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 iunie – 25 octombrie 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar și de administrator în cadrul S.C. Valea Firii Prodforest S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

POP PETRE, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Câmpia Turzii, județul Cluj

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2008 – 22 noiembrie 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de consilier local și de șef serviciu în cadrul Serviciului Public Administrația Piețelor și Exploatarea Platformelor Comerciale și respectiv pe cea de Administrator Public în cadrul aparatului de specialitate a primarului, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

MIHUȚ ADRIAN, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Margău, județul Cluj, pentru mandatele 2012 – 2016 și 2016 – 2020

În perioada 08 aprilie 2013 – 10 iunie 2017, a exercitat simultan funcția de consilier local și cea de membru și calitatea de administrator în cadrul Consiliului de Administrație al S.C Ocolul Silvic Mărgău SRL, societate care are asociat unic Asociația ,,Vlădeasa Apuseni’’, la care Consiliul local este asociat și membru fondator, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d), art. 91, alin. (1), teza l, alin. (3), teza l și alin. (4) din Legea nr. 161/2003.

TORPENYI FRANCISC ALBERT, Consilier Local în cadrul Consiliului Local Dej, Județul Cluj

În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), o societate cu capital majoritar de stat în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de director al Direcției Tehnice, a încheiat 3 contracte comerciale de furnizare de servicii cu Primăria Municipiului Dej (conform facturilor din data de 28 noiembrie 2016, 13 decembrie 2016, respectiv 12 ianuarie 2017).

BUZAS ISTVAN ATTILA Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Huedin

În perioada deţinerii calităţii de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Huedin, S.C. BIAJ SECURITY S.R.L. (societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator), a încheiat cu Liceul Teoretic ”Octavian Goga” Huedin, Jud. Cluj (instituție aflată sub autoritatea C.L. al Orașului Huedin), două contracte de prestări servicii, încălcând, astfel, prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003.

SUCIU MIRCEA SORIN Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Mărgău și fost primar (mandatul 2008 – 2012)

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 octombrie 2010 – 27 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de Primar al Comunei Mărgău, și funcția de Vicepreședinte – membru în Consiliul de administrație al S.C. Ocolul Silvic Mărgău S.R.L., încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 14 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 16 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 16 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 16 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 17 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 17 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 18 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 18 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 19 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 19 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE