Analiza

Spitalul de Boli Infecțioase, ars la buzunar de compania de gaze naturale. Factura a crescut de la o lună la alta cu 70%

În ultimele luni, facturile la gaze naturale și energie electrică au crescut mult atât pentru persoanele fizice cât și pentru companii și instituții de stat. Majorările au fost în medie de 20-30%, dar în unele cazuri chiar s-au dublat. Au apărut aceste creșteri ale prețurilor la utilități deși în octombrie 2021 a fost adoptată o lege privind plafonarea prețurilor la curent și gaze. Dacă vă consolează în vreun fel, creșterea prețului la gaze și curent este o problemă globală, deci nu suntem singurii care plătim mai mult.

Majorarea facturilor în acest sector este dovedită și de buletinul statistic de prețuri publicat de Institutul Național de Statistică. Potrivit documentului citat, în perioada octombrie – noiembrie 2021 prețurile au crescut cu aproximativ 30% la energie electrică și aproximativ 50% la gaze față de aceeași perioadă a anului anterior.

În principiu, prețul la gaze s-a majorat ca urmare a faptului că în 2021 a crescut foarte mult cererea de gaze față de anul 2020. Mai mult, în nordul Europei, au fost închise temporar unele câmpuri din cauza unor lucrări de întreținere, ceea ce înseamnă că oferta a ajuns să avem de-a face cu un deficit foarte mare de ofertă la o cerere care crește foarte mult.

Acesta fiind, pe scurt, contextul, să vedem cu cât s-au majorat facturile la gaz și energie de la o lună la alta pentru instituțiile de stat. Ziar de Cluj vă va prezenta schimbările de preț în cazul majorității acestor instituții.

Astăzi vă arătăm cu cât au crescut facturile în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

ELECTRICITATE

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, aflat în subordinea Consiliului Județean, are contract pentru furnizarea de electricitate cu firma Tinmar Energy. Dacă în cazul insituțiilor publice care au contracte cu alte companii de furnizare de electricitate facturile au crescut considerabil în ianuarie 2022 față de decembrie 2021, nu s-a întâmplat la fel în cazul acestui spital.

Astfel, în decembrie 2021, Spitalul de Boli Infecțioase a primit o factură la curent în valoare de 30.716 lei, iar în ianuarie 2022 valoarea facturii a fost doar puțin mai mare: 30.856 lei.

GAZE NATURALE

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase are contract cu E-On Gaz România pentru furnizare de gaze naturale. Dacă la curent, creșterea facturii a fost nesemnificativă, la gaze naturale situația este total diferită. În decembrie 2021 a fost emisă o factură la gaze în valoare de 37.099 lei, iar în ianuarie 2022 valoarea facturii a fost de 119.809 lei, de unde rezultă o creștere de 69%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *