In vizor

Spitalele Regionale, de la promisiuni electorale la crunta realitate: poate în 2026 vor fi gata

Spitalul Regional de Urgență Cluj deține recordul în ceea ce privește promisiunile și minciunile politicienilor de la nivel național și județean. Un proiect despre care s-a discutat încă din 2004 a tot primit termene de finalizare în ultimii 16 ani. Ultimul dintre ele, înaintat de actualul Ministru al Sănătății, este 2026. Dacă acesta chiar se va respecta, vom avea un proiect pentru care a fost nevoie de 22 de ani ca să fie finalizat. 

Toți miniștri Sănătății care s-au perindat prin Guvernele ultimilor 16 ani au promis realizarea acestui proiect. Pași concreți au fost făcuți abia anul trecut când au fost finalizate studiile de fezabilitate și a fost depusă cererea de finanțare.  

Ministrul Bănicioiu a fost unul dintre cei mai optimiști miniștri în ceea ce privește demararea construcției Spitalelor Regionale. Acesta anunța în 2014 că va începe construcția în 2015. Un an mai târziu, studiile de fezabilitate erau departe de a fi finalizate.  

Ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, declară că au fost găsite studii de fezabilitate pentru care România a plătit 20 de miliarde de euro în 2008. Acele studii au fost actualizate și trebuiau depuse la Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2017. S-a schimbat Guvernarea, iar proiectul a fost modificat, iar termenul de finalizare s-a tot îndepărtat. 

În timpul mandatului ministrului Sorina Pintea, aceasta a înaintat mai multe termene pentru finalizarea spitalului. Inițial a fost 2023, apoi 2024, pentru ca în finalul mandatului aceasta să menționeze șapte ani pentru finalizarea proiectului, adică 2026.  

Citește și:

Spitalul Regional Cluj e „terminat” din minciuni. Cum ne-au dus politicienii cu zăhărelul din 2004 încoace. O nouă dumă aparține Sorinei Pintea: investiția nu va mai fi gata în 2023. Poate în 2024

Alin Tișe, un susținător puternic al acestui proiect, a făcut chiar și o campanie și apoi s-a duelat verbal cu Sorina Pintea, în timpul guvernării PSD. 

Proiectul construirii Spitalului Regional Cluj a început în anul 2004, în timpul mandatului de președinte de județ al lui Marius Nicoară. Atunci a fost identificat un teren în Câmpenești, comuna Apahida, dar proiectul a fost oprit pentru că nu s-a obținut finanțare de la Guvern. A urmat mandatul lui Tișe, în 2008. În timpul mandatului său a fost aprobat actualul amplasament pentru construirea spitalului. În 2011, Tișe estima că în 2016 va fi gata Spitalul Regional. Lipsa banilor și a interesului a făcut ca lucrurile să stagneze. Abia în 2017, terenul a fost predat către Ministerul Sănătății și a fost semnat un protocol de colaborare între Consiliul Județean și Minister.

SOS Salvați Spitalul Regional a fost campania demarată de Alin Tișe în 2013, când acesta era senator al României, cu semnături în stradă, cu bannere și cu tricouri. O acțiune populistă prin care acuza guvernul USL că nu vrea să construiască Spitalul Regional, asta deși la nivel local erau încă multe lucruri nerezolvate în privința terenului.  

Ulterior, în 2018 și 2019 a dus o luptă acerba cu ministrul PSD Sorina Pintea, transformând totul într-o bătălie politică. Tișe chiar s-a lăudat că va prelua construcția spitalului și va încerca să acceseze fondurile europene la nivel județean. O declarație fără niciun fundament, Consiliul Județean neavând pârghiile legale să acceseze acești bani.  

Costurile proiectelor au crescut de patru ori 

Ulterior, au fost realizate alte studii de fezabilitate pentru că proiectele s-au schimbat, deoarece Guvernarea PSD a dorit ca cele trei Spitale Regionale de la Cluj, Iași și Craiova să aibă o capacitate mult mai mare decât cele decise inițial. Costurile au crescut și ele, ajungând la 1,6 miliarde de euro. În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 era înscrisă suma de 300 de milioane de euro (150 milioane din partea Fondului european de dezvoltare regională și 150 milioane din finanțare națională). Pentru că sumele au crescut de patru ori, finanțarea europeană se va face din următorul exercițiu financiar. 

Spitalul Regional de Urgență a fost exploatat electoral de politicieni, care s-au înghesuit să facă promisiuni fără nicio acoperire, în încercarea de a mai aduna câteva zeci de voturi.  

În 2020, an electoral, Spitalul Regional a fost uitat într-un sertar și nu mai este folosit de niciun politician. Și-or fi dat și ei seama că au stors tot capitalul electoral din acest proiect și l-au abandonat.  

Într-un răspuns trimis către Libertatea, Ministerul Sănătății arată că abia în toamna anului 2019 au fost semnate contractele între acest minister și cel al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar în prezent se evaluează societățile comerciale care se vor ocupa de proiectul tehnic. 

Oricum, în răspunsul primit de la Ministerul Sănătății, construcțiile propriu-zise nu sunt prevăzute să înceapă înainte de 2022. Surse din minister pun întârzierea pe seama “procesului de avizare din cadrul Comisiei Europene”. 

Spitalul Regional de Urgență Cluj: 

Noiembrie 2019 – s-a depus cerere de finanțare în sistemul MySMIS;

Ianuarie 2020 – s-a publicat achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic și servicii de asistență tehnică. În acest moment are loc evaluarea candidaturilor;

Mai 2020 – s-a semnat contractul de finanțare între Ministerul Sănătății și MLPDA;

Octombrie 2022 – estimarea  începerii lucrărilor de construire; Septembrie 2026 – data estimată de finalizare a construcției. 

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt. 

SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. 

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *