Diete

Spirulina, supraalimentul-medicament

Spirulina nu este un medicament farmaceutic; in realitate este o alga “batrana” de vreo trei miliarde de ani, astazi cunoscandu-se 36 de specii comestibile. Pentru virtutile sale nutritive si terapeutice, Spirulina a ajuns sa fie cultivata, pe piata gasindu-se de obicei sub forma de pudra deshidratata, de culoare bleu-verde.

 

Istorie

Legatura dintre aceasta alga si civilizatia umana este mult mai veche decat s-ar putea crede si la fel de spectaculoasa ca si calitatile ei. Cand europenii au debarcat in America Centrala, au descoperit cu uimire ca aztecii extrageau din marele lac Texcoco un fel de “noroi” albastru, cu mare valoare nutritiva, nimic altceva decat Spirilina, numita de ei “tecuitlatl”.

 

Anumite populatii din Sahara recolteaza de foarte mult timp, din lacul Ciad, o substanta similara (”dihe”), consumata in special de femeile insarcinate si la mare pret in perioadele de foamete.

 

De altfel, in tarile unde malnutritia constituie un fenomen extins, Spirulina produsa local in ferme specializate rezolva cu brio problema. Tari vizate – Peru, Togo, China, Vietnam s.a. Din anii 1970 ea a inceput sa se cultive si in tarile industrializate, ca supliment alimentar.

 

Continut

Spirulina este o adevarata mina de nutrienti concentrate intr-un volum extreme de redus. Ea contine 55-70 % proteine de cea mai inalta calitate, ceea ce reprezinta 2,5-3,5 g la o doza de 5 g.

 

In aceeasi masura, e o sursa exceptionala de carotenoide diverse, in jur de 22 mg la 5 g doza. Mai cu seama, furnizeaza o cantitate uluitor de mare de beta-caroten; apoi fier, acid gamma-linoleic (din familia Omega 6), clorofila, phycocianina (singurul colorant alnastru natural). Este explicabil asadar faptul ca aceasta alga e frecvent numita supraaliment-medicament.

 

Virtuti terapeutice

Datorita calitatilor insumate (remediu pentru slabire, impotriva deficitului de atentie, a hiperactivitatii etc.), Spirulina a intrat insa si in folclorul urban, unde legendele vehiculate nu au fost confirmate stiintific. Verdictele cercetatorilor, cu adevarat importante in raport cu ideile preconcepute, confirma valoarea extraordinara a Spirulinei. Iata cateva maladii in care si-a dovedit eficacitatea:

 

–    Leucoplazia si prevenirea cancerului. Studii efectuate pe hamsteri cu cancer al cavitatii bucale au dus la constatarea ca Spirulina provoaca o regresie a tumorilor. Rezultatele unor teste clinice din 1995 pe bolnavi de leucoplazie (transformarea patologica a unei mucoase in tesut cornos) au aratat regresia completa la leziunilor in 45 % din subiectii tratati, fata de numai 7 % la cei din grupul placebo. Efectul pozitiv se datoreaza continutului de beta-caroten al Spirulinei, precursor al vitaminei A. Cercetarile au mai dovedit ca un compus al algei poate inhiba metastazele unui tip de cancer pulmonar, stimuland si sistemul imunitar al organismului.

 

–    Scaderea nivelului de lipide din sange. Studiul efectuat pe pacienti cu hiperlipidemie, cauzata de un sindrom nefrotic (disfunctie renala) arata ca Spirulina contribuie la scaderea nivelului de grasimi din sange.Ea favorizeaza – la oameni si la animale – controlul glicemiei in caz de diabet.

 

–    Virusi si substante toxice. Testele multiple de laborator aduc mari sperante in tratarea unor boli foarte grave. Spirulina poate lupta impotriva multor patogeni si in special a virusului HIV, a microorganismelor responsabile de transmiterea pneumoniei, a substantelor toxice ca arsenicul, a agentilor chimioterapiei si radioterapiei folositi in tratamentele anticancer specifice.

 

Privitor la scaderea in greutate, tulburari de atentie, de memorie, hiperactivitate ori calvitie, studiile preliminare raman deocamdata neconcludente.

 

Doze recomandate

Ca remediu, Spirulina e utilizata in tratarea leucoplaziei si prevenirea cancerului, in stimularea sistemului imunitar, in scaderea nivelului de cholesterol (pentru diabetici). Ea este si un puternic detoxifiant.

 

Concentratia sa cu totul deosebita face ca doza curenta recomandata sa fie de 3-5 g pe zi, luata inaintea unei mese. Totusi, pentru a evita initiale neplaceri, se va incepe cu 1 g / zi, marindu-se doza cu cate 1 g pe saptaman.

 

Se recomanda in mod special prudenta in folosirea de catre femeile insarcinate ori care alapteaza si, din cauza continutului foarte ridicat de proteine, de catre persoanele suferinde de fenilcetonurie (o boala genetica). Oricum, nu e bine sa se depaseasca dozele recomndate, efectele nedorite ce pot aparea, de pilda, in urma detoxifierii bruste a organismului fiind tulburarile gastro-intestinale si durerile de cap.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *